Την άποψη ότι «Χωρίς τεστ και διαρκή επαγρύπνηση στην κοινότητα από οργανωμένες ομάδες της πρωτοβάθμιας δε θα μπορέσουμε να βγούμε ποτέ από τα σπίτια μας» εξέφρασε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο καθηγητής Ιατρικής και πρώην βουλευτής Κώστας Μπαργιώτας.

Ads

Μάλιστα, ζητά απαντήσεις σε επίσημο τόνο για το λόγο που η Ελλάδα πηγαίνει κόντρα στις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και την τακτική όλων των μεγάλων χωρών της Ευρώπης που επιχειρούν καταγραφή στον γενικό πληθυσμό σημειώνοντας «Άλλο να λες δεν έχω, άλλο δε χρειάζεται».

Παράλληλα,  ασκεί κριτική στον ενθουσιασμό που παρατηρείται στο κυβερνητικό στρατόπεδο. «Όποιος βαράει παλαμάκια από τώρα είναι ή πολύ άσχετος ή πολύ φανατισμένος. Όποιος εγκαλεί όσους δεν έχουν εκστασιαστεί με την κυβέρνηση καλύτερα να μην πω τι είναι…».

Αναλυτικά η ανάρτηση:

Μετά την Ισπανία, τη Μ Βρετανία και πολλούς άλλους τώρα και η Γαλλία κάνει ότι μπορεί να επιταχύνει το Ρυθμό των τεστ. Εδώ για έναν πολύ μυστήριο λόγο τα τεστ δεν θεωρούνται χρήσιμα. Εξακολουθούμε να κάνουμε ελάχιστα και να αφήνουμε επιστημονικό δυναμικό σπίτι του. Και μας λένε πως πρέπει για αυτό να δεχθούμε έναν αφορισμό, ενός ανθρώπου χωρίς επιχειρήματα χωρίς επεξηγήσεις. Όταν αυτό είναι κόντρα στις οδηγίες του WHO , κόντρα στην πρακτική των περισσότερων χωρών, χρειάζεται αν μη τι άλλο επιχειρήματα. Όσο κι αν σέβομαι την επιστημονική επάρκεια και τον αγώνα που δίνεται αυτές τις μέρες, είμαι πολύ μεγάλος για να δεχθώ αυτό που λέμε expert’s opinion ασυζητητί. Αν υπάρχει evidence να την ακούσουμε. Η έστω rational.

Ads

Είπαμε, τα πάμε καλά, όλοι στηρίζουμε και την επιτροπή και τα μέτρα της, αλλά δεν μπορούμε να χειροκροτούμε όταν το test, test test του WHO γίνεται no test, no thanks εν Ελλάδι άνευ περαιτέρω διευκρινήσεων. Αν οι Γάλλοι είναι λάθος, αν οι οδηγίες του Who δεν ταιριάζουν στην Ελλάδα, αν τα εργαστήρια πρέπει να μείνουν αυστηρά ελάχιστα, θέλω να ακούσω γιατί. Όχι στο FB από πρόθυμους οπαδούς, αλλά από υπεύθυνα χείλη. Αν είναι θέμα έλλειψης να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Άλλο να λες δεν έχω, άλλο δε χρειάζεται. Οι ελλείψεις είναι αναπόφευκτες κατά μείζονα λόγο, με τον παγκόσμιο χαμό.

Δεν κάνω αντιπολίτευση. Δεν είναι ώρα. Ομως όσο αισχρό είναι να κάνει κανείς αντιπολίτευση τέτοια ώρα, άλλο τόσο αισχρό είναι να κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί για να στηρίξει την κυβέρνηση. Μιλάω για τους τιμητές του FB και τα troll όχι για επιστήμονες για να μην παρεξηγηθώ. Στον ίδιο μύλο νερό κουβαλούν όλοι οι αμετανόητοι οπαδοί τέτοιες ώρες.

Καλά τα πάμε, στηρίζουμε όλοι, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ειδικά σε περιβάλλον ομοψυχίας. Και στα τεστ και στην εμπλοκή κι άλλων εργαστηρίων και στην Πρωτοβάθμια που παρακολουθεί αμέτοχη μέχρι σήμερα.  Χωρίς τεστ και διαρκή επαγρύπνηση στην κοινότητα από οργανωμένες ομάδες της πρωτοβάθμιας δε θα μπορέσουμε να βγούμε πότε από τα σπίτια μας.

Μακάρι να γίνουμε η θετική εξαίρεση σ αυτή τη λαίλαπα, παγκόσμιο πρότυπο. Έχουμε βάλει τα θεμέλια. Τα credits θα τα πάρει όποιος πρέπει να τα πάρει ανάλογα με το τελικό αποτέλεσμα. Έχουμε δρόμο ακόμη. Όποιος βαράει παλαμάκια από τώρα είναι ή πολύ άσχετος ή πολύ φανατισμένος. Όποιος εγκαλεί όσους δεν έχουν εκστασιαστεί με την κυβέρνηση καλύτερα να μην πω τι είναι….

50.000 τεστ την ημέρα μέχρι τα μέσα Απριλίου η Γαλλία και 100.000 την ημέρα τον Ιούνιο( le Monde)