Αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη περιείχε η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στα Ανώγεια, σε εκδήλωση στη μνήμη του πρώην υπουργού Γιάννη Κεφαλογιάννη, το βράδυ της Τετάρτης.

Ads

Απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον έθεσε προ των ευθυνών του και σημείωσε ότι «η επίκληση του απορρήτου σε τετοιες περιπτώσεις, υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης» του δημόσιου βίου.

«Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα. Όλα στο φως!», τόνισε, ζητώντας «να ξεκαθαριστεί ποιοι και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοι και πώς το ενέκριναν». 

Υπενθυμίζεται πως ο Κώστας Καραμανλής απουσίαζε, όπως και ο Αντώνης Σαμαράς – και χωρίς κάποια επίσημη δικαιολογία – από τα έδρανα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης και της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις.

Ads

Η ηχηρή απουσία του αποτέλεσε ένα ακόμη μήνυμα προς τον πρωθυπουργό, ενώ τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί δημόσιες βολές για το θέμα των υποκλοπών από στελέχη πρώτης γραμμής του καραμανλικού μπλοκ. Πρώτος χτύπησε ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ακολούθησε, με μία ημέρα διαφορά, ο Νικήτας Κακλαμάνης και το τελευταίο χτύπημα κατά Μητσοτάκη από το καραμανλικό μπλοκ ήρθε από τον Προκόπη Παυλόπουλο

Στο Μαξίμου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Tvxs.gr, δεν θεωρούσαν τυχαία τα πυρά των καραμανλικών της ΝΔ, ούτε πιστεύουν πως κινήθηκαν ερήμην του Κώστα Καραμανλή. Για το λόγο αυτό υπήρξε ιδιαίτερη ανησυχία για τη σημερινή πρώτη ομιλία του Κώστα Καραμανλή μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων. Και η ανησυχία αυτή επιβεβαιώθηκε με τις «μπαλωθιές» του πρώην πρωθυπουργού που ανοίγουν νέο εσωκομματικό μέτωπο προκαλώντας επιπλέον πολιτική ζημιά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Πλέον αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη την Πέμπτη στις Σέρρες. Μια κίνηση εσωκομματικού αντιπερισπασμού και υψηλού συμβολισμού με τον πρωθυπουργό να επιχειρεί να στείλει ένα ισχυρό παραταξιακό μήνυμα, καθώς πρόκειται για τη γενέτειρα των Καραμανλήδων και «ένα νομό με έντονη σημειολογία στη “γαλάζια” κομματική μυθολογία», όπως σημείωνε εύγλωττα και η στήλη «Θεωρείο» της «Καθημερινής».

► Διαβάστε επίσης: Η πρώτη απάντηση του Μαξίμου στα πυρά Καραμανλή για τις παρακολουθήσεις

Αναλυτικά όσα είπε ο Κώστας Καραμανλής για τις παρακολουθήσεις στην ομιλία του στα Ανώγεια: 

«Διαύγεια και διαφάνεια είναι θεμελιώδη ζητούμενα για σύννομο και ομαλό δημόσιο βίο. Ακόμη περισσότερο όταν προκύπτουν ζητήματα όπως αυτό της παρακολούθησης τηλεφώνου πολιτικού αρχηγού, δημοσιογράφου ή κάθε πολίτη. Σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ΄ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν! Άπλετο φως!».  

«Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο. Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοί και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοί και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου.»

«Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών».

Ολόκληρη η εκδήλωση Μνήμης του Δήμου Ανωγείων για τον Ιωάννη Κ. Κεφαλογιάννη με την ομιλία του Κώστα Καραμανλή