«Ονειρευόμαστε μια Ελλάδα όπου όλοι οι νέοι θα επιλέγουν συνειδητά την επαγγελματική τους πορεία και θα είναι εφοδιασμένοι με τις απαραίτητες δεξιότητες για την επιτυχία τους σε αυτήν».

Ads

Με αυτό το όραμα ξεκινάει για έβδομη χρονιά το Job Fair Athens που αποτελεί τη μεγαλύτερη φοιτητική πρωτοβουλία στο χώρο της αγοράς εργασίας, χτυπώντας στις ρίζες του το πρόβλημα της ανεργίας των νέων.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το δίκτυο Electrical Engineering STudents’ European assoCiation (EESTEC) και το οποίο αποτελείται από φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών που σπουδάζουν σε πολυτεχνικές και πανεπιστημιακές σχολές όλης της Ευρώπης.

Στόχος των δράσεων του δικτύου είναι η προαγωγή και ανάπτυξη διεθνών σχέσεων και η ανταλλαγή ιδεών, η ανάπτυξη επικοινωνιακών ικανοτήτων, η καλλιέργεια ομαδικού πνεύματος και συνεργασίας ανάμεσα σε μελλοντικούς επιστήμονες της τεχνολογίας, η βελτίωση της τεχνολογικής εκπαίδευσης των ευρωπαίων φοιτητών, η αξιοποίηση θεωρητικών γνώσεων σε πρακτικές εφαρμογές, η δημοσίευση και ενημέρωση για επιστημονικά θέματα που απασχολούν τον τεχνολογικό κλάδο, η γενικότερη πληροφόρηση για το εκπαιδευτικό σύστημα και τη βιομηχανία και οι διεύρυνση των επαγγελματικών ευκαιριών για τα μέλη του.

Ads

Στη χώρα μας το Job Fair Athens μετράει ήδη επτά χρόνια και οδεύει ολοταχώς στην όγδοη διοργάνωση που θα λάβει χώρα στο Ζάπειο Μέγαρο. Έως τώρα, σε αυτό έχουν συμμετάσχει 124 από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ελλάδας και το έχουν επισκεφθεί πάνω από 10.500 φοιτητές και απόφοιτοι από πολυτεχνικές, οικονομικές και τεχνολογικές σχολές της Ελλάδας.

«Ο επισκέπτης του Job Fair Athens θα μπορεί να βρει 55 μεγάλες εταιρείες και startups και να ενημερωθεί για τις δυνατότητες απορρόφησης του από την αγορά εργασίας και από εκεί και πέρα για μια σειρά θεμάτων που αφορούν την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα», λέει στο tvxs.gr o Δημήτρης Φειδάνογλου, υπεύθυνος επικοινωνίας του Job Fair Athens.

Βασική μέριμνα του Job Fair Athens είναι να έρθουν οι νέοι σε άμεση επαφή με την αγορά εργασίας με απώτερο σκοπό την επαγγελματική αποκατάσταση. Με προσωπική επαφή και γόνιμο διάλογο μεταξύ εταιρειών και νέων είναι βέβαιο ότι όλοι οι συμμετέχοντες και από τις δύο πλευρές θα αποκομίσουν σημαντικά οφέλη, γνώσεις και εμπειρία, εξηγεί ο Δημήτρης και τονίζει πως «υπάρχουν ευκαιρίες γύρω μας που μας αξίζουν. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τις διεκδικήσουμε και πιστεύουμε ότι έχουμε τις δυνατότητες να το κάνουμε».

Σε μια εποχή που η ανεργία είναι ο μεγαλύτερος φόβος ενός νέου ανθρώπου που ξεκινά την ενήλικη ζωή του, μπορεί στα αλήθεια κάποιος να βρει δουλειά τόσο έυκολα μέσα από ένα τέτοιο event, τον ρωτάω. Θα σου πως μόνο ένα παράδειγμα, μου λέει. Πέρισυ ένας φίλος που είχε επισκεφθεί το Job Fair Athens είχε ανεβάσει το βιογραφικό του στο σάιτ μας για να εγγραφεί ως φοιτητης – επισκέπτης. Μια εταιρεία που συμμετείχε στην οργάνωση είδε το βιογραφικό του και τον προσέλαβε κατευθείαν. Δεν πέρασε καν από την καθιερωμένη συνέντευξη, συμπληρώνει.

«Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ελλειπής ενημέρωση. Δηλαδή τελειώνεις το πανεπιστήμιο, παίρνεις το πτυχίο σου κι από εκεί και πέρα βρίσκεσαι στο χάος. Πρόκειται για ένα μεγάλο άγχος που βιώνουν οι φοιτητές. Ακόμη και εγω ο ίδιος, όντας στο τρίτο έτος της σχολής μου, βλέπω ένα κενό μπροστά μου», συνεχίει ο Δημήτρης. «Για αυτό κι αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία αυτή, ώστε να προσφέρουμε σε όλους τους φοιτητές που ενδιαφέρονται μια ολοκληρωμένη εμπειρία σχετικά με την αγορά εργασίας και τις δυνατότητες της», συμπληρώνει.

Όσον αφορά τη μεγάλη πληγή που άφησε πίσω της η κρίση, το Brain Drain, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Job Fair Athens, σημειώνει ότι «όσο ακούμε τα νούμερα του Brain Drain να αυξάνονται, τόσο περισσότερο το συζητάμε κι εμείς ως νέοι άνθρωποι». «Εμείς σαν διοργάνωση απευθυνόμαστε όμως στον φοιτητή του ελληνικού πανεπιστημίου που θέλει να απορροφηθεί στην Ελλάδα».

Οι 10+1 αρχές του Job Fair Athens

Οι διοργανωτές έχουν 10+1 αρχές. Όπως λένε:

1. Ενθαρρύνουμε και προστατεύουμε την πρωτοβουλία.

Δεν φοβόμαστε την αλλαγή. Στηρίζουμε τις καινοτόμες και δημιουργικές ιδέες. Ενθαρρύνουμε την ανάληψη πρωτοβουλιών καλωσορίζοντας και διορθώνοντας τα πιθανά λάθη, καθώς αυτά αποτελούν το κλειδί για πρόοδο και καινοτομία.

2. Βασιζόμαστε στο ομαδικό και συνεργατικό πνεύμα.

Ενισχύουμε την κατανόηση, την αλληλοκάλυψη και με κοινούς στόχους δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για υγιή συνεργασία. Λειτουργούμε σαν παρέα με εμπιστοσύνη, σεβασμό και συνδημιουργούμε με στόχο την εξέλιξη του Job Fair Athens και τη δική μας. Το δικό μας χαμόγελο, είναι ο ασφαλέστερος δείκτης επιτυχίας του θεσμού μας.

3. Μπορούμε να είμαστε σοβαροί και χωρίς γραβάτα.

Είμαστε εθελοντές φοιτητές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε και επαγγελματίες. Λειτουργούμε με άξονα τη συνέπεια και την οργάνωση ως προς τους συνεργάτες, τους υποστηρικτές αλλά και τους επισκέπτες μας και προσδοκούμε και από αυτούς να κάνουν το ίδιο. Είμαστε πλήρως ενημερωμένοι για τις ανάγκες τους και άρτια προετοιμασμένοι για όλα τα πιθανά ενδεχόμενα ώστε να δρούμε πριν προκύψει η ανάγκη για δράση.

4. Ενθουσιαζόμαστε. Ψαχνόμαστε. Εξελισσόμαστε.

Με όπλα τον ενθουσιασμό και το μεράκι μας, αμφισβητούμε διαρκώς την κατεστημένη σκέψη. Δεν παίρνουμε τίποτα ως δεδομένο και προσπαθούμε συνεχώς να ανακαλύπτουμε νέες ιδέες και τρόπους δράσης. Σε κάθετι με το οποίο καταπιανόμαστε, εξαντλούμε όλα τα πιθανά ενδεχόμενα, γιατί για μας, ακόμα και το εξαιρετικό δεν είναι αρκετό.

5. Ακούμε προσεκτικά. Παρατηρούμε συνέχεια. Είμαστε ανοιχτοί.

Ο κάθε ένας από τους υποστηρικτές, τους συνεργάτες και τους επισκέπτες μας, ξέρει κάτι που εμείς δεν ξέρουμε. Τους καλούμε σε διάλογο, σκεφτόμαστε ό,τι μας λένε, λάμβανουμε σοβαρά υπόψη μας τη γνώμη τους και τους ευχαριστούμε.

6. Κάνουμε τα σωστά πράγματα, σωστά.

Δίνουμε στο κάθετί που κάνουμε το καλύτερό μας εαυτό και ταυτόχρονα προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε και όλα τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Στοχεύουμε στην όσο το δυνατόν αποδοτικότερη συμμετοχή μας, εφ΄όσον έτσι επεκτείνουμε και τα προσωπικά μας όρια και βελτιωνόμαστε.

7. Στοχεύουμε στην ατομική και συλλογική εξέλιξη.

Η εκπαίδευση είναι το ισχυρότερο όπλο για να δούμε τις δυνατότητες βελτίωσης. Επιμένουμε στην ανάπτυξη των ηγετικών ικανοτήτων και άλλων τεχνικών δεξιοτήτων. Στοχεύουμε επίσης, στον εντοπισμό των δυνατών και αδύνατων σημείων του καθενός μέσα από την ομαδική συζήτηση και τον αυτο-προβληματισμό.

8. Εκτιμούμε και ανταποδίδουμε την στήριξη.

Κάθε ένας από τους υποστηρικτές, εθελοντές και επισκέπτες μας, κάνει το Job Fair Athens πιο ξεχωριστό και μοναδικό. Αναγνωρίζουμε την προσφορά τους, τους στηρίζουμε πέρα από το πλαίσιο του θεσμού και τους ευχαριστούμε. Γιατί χάρη σ´ αυτούς η ιδέα του Job Fair Athens εξελλίσεται και παίρνει κάθε χρόνο σάρκα και οστά.

9. Προτεραιότητα μας, ο επισκέπτης.

Το Job Fair Athens είναι πάνω από όλα ένας θεσμός, με στόχο την προσφορά στην κοινωνία και στο συνάνθρωπο. Έχοντας λοιπόν πλήρη επίγνωση της κοινωνικής μας ευθύνης, δρούμε εστιάζοντας στις επιθυμίες και στα θέλω του επισκέπτη μας. Του δίνουμε φωνή, τον ακούμε και προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες του.

10. Νιώθουμε ευθύνη για τον αντίκτυπο της δράσης μας στην κοινωνία.

Δεδομένης της επιτυχίας των προηγούμενων ετών της διοργάνωσης του Job Fair Athens, αλλά και του πλήθους του κόσμου στο οποίο έχει προσφέρει, ο θεσμός έχει καταφέρει να δημιουργήσει μία σημαντική παρακαταθήκη. Αναγνωρίζοντας την, ενστερνιζόμαστε το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης που αυτό συνεπάγεται, το καλωσορίζουμε και δεσμευόμαστε για ετήσια ανάπτυξη του θεσμού.

11. Θέλουμε να αποτελούμε παράδειγμα.

Ξεκινώντας από τον τρόπο που εμείς οι ίδιοι λειτουργούμε φιλοδοξούμε το Job Fair Athens να αποτελέσει μία πηγή έμπνευσης για όλους. Αρχίσαμε παίρνοντας την πρωτοβουλία, συνεχίζουμε κάθε χρόνο καινοτομώντας και βοηθάμε στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων μένοντας κομματικά και οικονομικά ανεξάρτητοι, στο πλαίσιο των αξιών που πρεσβεύει η EESTEC. Δεν μένουμε με σταυρωμένα χέρια, οργανωνόμαστε, προσπαθούμε, επιμένουμε. Αυτή είναι η νοοτροπία που αξίζει να αποτελέσει σημείο αναφοράς για κάθε δράση.