Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από το Γαλλικό Ινστιτούτο, στην Αθήνα, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στον γαλλικό λαό και τον αποτροπιασμό του για την επίθεση των τζιχαντιστών στην σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo, κατά την οποία σκοτώθηκαν δώδεκα άνθρωποι.

Ads

Το κεντρικό σύνθημα στη συγκέντρωση στην Αθήνα ήταν το « Je Suis Charlie», », το οποίο αποτελεί και το κεντρικό σύνθημα κινήματος αλληλεγγύης, που εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη. Σημειώνεται πως αντίστοιχες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη σε όλη τη Γαλλία, αλλά και σε πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Η κινητοποίηση στην Αθήνα ήταν μια πρωτοβουλία πολιτών της πρωτεύουσας για «την αποτρόπαιη δολοφονία των Ευρωπαίων φίλων-συμπολιτών μας και των καλλιτεχνών που έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες των φανατικών». «Κανένας αυταρχισμός, καμία ιδεολογία, καμία επίκληση σε θρησκείες, καμία βία δεν θα μας φοβίσει να λέμε, να γράφουμε και να ζωγραφίσουμε αυτά που θέλουμε. Κανένας δεν θα μας στερήσει το δικαίωμα να συνυπάρχουμε ειρηνικά με τους μετανάστες, κανείς δεν θα χωρίσει τους ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν σε κοινωνίες αμοιβαιότητας και κοινών κανόνων. Δεν φοβόμαστε!», αναφέρεται στο κάλεσμα της πρωτοβουλίας πολιτών που φέρει το τίτλο «Je suis Charlie-Athènes».

Μεταξύ άλλων στη συγκέντρωση συμμετείχαν οικογένειες Γάλλων με τα παιδιά τους καθώς και οι Ντόρα Μπακογιάννη, ο Βασίλης Βασιλικός, o Σταύρος Θεοδωράκης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και η Μαρία Ρεπούση.

Ads

Αντίστοιχη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, έξω από το Γαλλικό Ινστιτούτο στη λεωφ. Στρατού. Ο οργανωτής της πρωτοβουλίας, εκπαιδευτικός Δημήτρης Γουλής, ο οποίος κάλεσε στη συγκέντρωση μέσω Facebook, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως «πρόκειται  για μια αυθόρμητη κίνηση, που ξεκίνησε ύστερα από μία αντίστοιχη πρωτοβουλία στην Αθήνα».