Μόλις 160 υπέρ συγκέντρωσε η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, αριθμός χαμηλότερος ακόμη και από τις απαισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης, που είχε θέσει τον χαμηλότερο πήχη στους 163. Συνολικά 135 καταψήφισαν, δηλώνοντας όπως ορίζει ο κανονισμός «παρών». Πέντε ήταν οι απόντες. Η επόμενη ψηφοφορία, η δεύτερη, θα πραγματοποιηθεί στις 23 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι. Με βάση τα σημερινά δεδομένα η κυβέρνηση αναζητά 20 βουλευτές μέχρι την τρίτη ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου. Πρωτοβουλίες από το Μέγαρο Μαξίμου ζητούν κυβερνητικοί βουλευτές, πυροδοτώντας μπαράζ σεναρίων για επίτευξη συναίνεσης, με το βλέμμα προς τους ανεξάρτητους, τους ΑΝΕΛ και τη ΔΗΜΑΡ. Ωστόσο και τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν για Πρόεδρο. 

Ads

Σημειώνεται πως ο μόνος ανεξάρτητος βουλευτής, προερχόμενος από τον χώρο της Δεξίας, που υπερψήφισε την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα ήταν ο Γιώργος Νταβρής. Οι υπόλοιποι τέσσερις που στήριξαν την υποψηφιότητα της κυβέρνησης ήταν οι Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Κατερίνα Μάρκου και Χρήστος Αηδόνης. Απόντες ήταν οι βουλευτές Γιώργος Κασαπίδης, Κώστας Γιοβανόπουλος, Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Άννα Χατζησοφιά. Ως έκπληξη αναγνωρίζεται η καταψήφιση της υποψηφιότητας από τον Παναγιώτη Μελά, ο οποίος είχε δηλώσει πως θα στήριζε τον Σταύρο Δήμα. Εξερχόμενος από τη Βουλή ο Παναγιώτης Μελάς δήλωσε πως στις επόμενες ψηφοφορίες θα υπερψηφίσει. Οι περισσότεροι βουλευτές που εμφανίστηκαν σε μέσα ενημέρωσης συνηγορούν πως με το σημερινό αποτέλεσμα δεν δημιουργείται δυναμική εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Ευελπιστώ ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά την πρώτη ψηφοφορία για εκλογή ΠτΔ. «Ήταν απόψε η πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες, έχουμε μπροστά μας άλλες δύο και ευελπιστώ ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος» σημείωσε και τόνισε πως οι συνθήκες είναι δύσκολες για τη χώρα και σημείωσε ότι πιστεύει πως «οι βουλευτές αντιλαμβάνονται πως η χώρα δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες».  Καταλήγοντας, συνεχάρη τους βουλευτές που στην πρώτη ψηφοφορία ψήφισαν τον Σταύρο Δήμα.

Ως μήνυμα ότι δεν μπορούν να συνεχιστούν οι πολιτικές της κυβέρνησης μετέφρασε το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης. Εξερχόμενος από τη Βουλή ανέφερε ότι «οι βουλευτές κατέδειξαν και έστειλαν μήνυμα ότι δεν μπορούν να συνεχιστούν οι πολιτικές που έχουν λυγίσει την Ελλάδα και την κοινωνία. Με βάση το σημερινό αποτέλεσμα, ανοίγει ο δρόμος για εκλογές».

«Η κινδυνολογία των τελευταίων ημερών έπεσε στο κενό, η στρατηγική του φόβου κατέρρευσε» δήλωσε εξερχόμενος της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σχετικά με το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. «Αύριο θα είναι μια καινούργια μέρα. Πιο αισιόδοξη. Γιατί η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Και πολύ σύντομα ο λαός θα είναι πρωταγωνιστής στις εξελίξεις. Θα υπάρξει διέξοδος και τη διέξοδο θα τη δώσουν ο ελληνικός λαός και η Δημοκρατία», ανέφερε.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, επανέλαβε πως οι βουλευτές του κόμματός του δεν πρόκειται να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ακόμη και αν παραιτηθεί ο Σαμαράς. «Δεν θα ψηφίσετε ακόμη κι αν σας το ζητήσει ο κ. Μητσοτάκης;», ρωτήθηκε ενόψει της αυριανής τους συνάντησης. «Δεν συζητάω τέτοια με τον κ. Μητσοτάκη. Θα έχουμε μια πολιτική συζήτηση, όπως κάνουμε πάντα», απάντησε. Αναφερόμενος στο σημερινό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, εκτίμησε πως είναι ξεκάθαρο και σημαίνει «εκλογές». «Δεν μπόρεσαν να πείσουν με οποιοδήποτε μέσον Έλληνες βουλευτές, οι οποίοι κατά συνείδηση ψηφίζουν. Είμαι σίγουρος και για τις άλλες ψηφοφορίες, όπως είμαι σίγουρος ότι ο ελληνικός λαός δεν τρομοκρατείται. Ο κ. Σαμαράς πρέπει να εγκαταλείψει την κυβέρνηση» σημείωσε. «Η επιχείρηση τρομοκράτησης των βουλευτών απέτυχε. Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος όταν λειτουργεί η Δημοκρατία. Θα προχωρήσουμε με δημοκρατικές διαδικασίες στην αντικατάσταση αυτής της κυβέρνησης και στην απαλλαγή της χώρας από την ξένη κατοχή που έχουν επιβάλλει το Βερολίνο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Για πολιτική πόλωση με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έκανε λόγο ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και κατηγόρησε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ως υπαίτιους για το νέο δικομματικό καβγά. Από το Παλέ ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιείται εκδήλωση για τα 96 χρόνια του ΚΚΕ, είπε πως Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ αλληλοκατηγορούνται για το ποιος αποσταθεροποιεί την οικονομία και τη χώρα και μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε ότι «στην πραγματικότητα και οι δύο δίνουν εξετάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις αγορές, στο μεγάλο κεφάλαιο, θέλουν το λαό στη γωνία». Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε το λαό να τους γυρίσει την πλάτη. «Αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αντιτάξει ένα αποφασιστικό “όχι” σε όλα αυτά» είπε.