Μείζον ζήτημα πολιτικής ηθικής και νομιμότητας ανοίγει η αποκάλυψη της Real News ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης έβγαλε χρήματα στο εξωτερικό – χρήματα, που παραμένει ζητούμενο τόσο το εάν είχαν φορολογηθεί, όσο και το εάν είχαν δηλωθεί στα Πόθεν Εσχες που όφειλε να υποβάλει.

Ads

Ο κ. Χαερδούβελης, ο οποίος απάντησε στην είδηση με ανακοίνωσή του υποστηρίζει πως όλα ήταν νόμιμα και φορολογημένα, ωστόσο το εμπιστευτικό έγγραφο που είχε αποστείλει από τις 20 Ιανουαρίου στη Βουλή ο τότε επικεφαλής της Αρχής Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος και νυν υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης φαίνεται να ανοίγει πεδίο σοβαρότατου ελέγχου.

Συγκεκριμένα, ο Γκίκας Χαρδούβελης, στην απάντησή του, υποστηρίζει ότι:

*»Τα επίμαχα ποσά είναι πλήρως φορολογημένα και αφορούν έσοδα από πολυετή μισθωτή εργασία δική μου και της συζύγου μου»
*»Τα χρήματα αυτά, στο σύνολό τους, περιλαμβάνονται στη δήλωση Πόθεν Εσχες που υπέβαλα το 2014 ως υπουργός Οικονομικών»
*»Τα χρήματα αυτά εστάλησαν σε περίοδο κατά την οποία δεν υπηρετούσα σε δημόσια θέση».

Ads

Στο εμπιστευτικό έγγραφο, όμως, του Παναγιώτη Νικολούδη που αποκάλυψε η Real News αναφέρεται ότι:

*Το 2011 εμφάνιζεται δυσαναλογία μεταξύ των ποσών που πιστώθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του και αυτών που δηλώθηκαν ως εισόδημα
*Το έτος 2012 απέστειλε σε τράπεζες του εξωτερικού ποσά τα οποία δεν περιέλαβε στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης τις οποίες ήταν υπόχρεος να υποβάλει λόγω των ιδιοτήτων του ως σύμβουλος του πρωθυπουργού και, από τον Ιούνιο 2014 ως υπουργός Οικονομικών.

Από τα δύο έγγραφα είναι σαφές ότι προκύπτουν ερωτήματα και ηθικής και νομιμότητας:

Η «δυσαναλογία» καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων που αναφέρει ο κ. Νικολούδης σημαίνει πως, πολύ απλά, απεκρύβησαν φορολογητέα εισοδήματα. Εκτός εάν ο κ. Νικολούδης ψεύδεται.

Η δήλωση του κ. Χαρδούβελη, επίσης, ότι τα χρήματα εστάλησαν όταν «δεν υπηρετούσε σε δημόσια θέση» είναι μάλλον θολή. Εκτός εάν δεν θεωρείται δημόσια θέση η θέση του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, και δη σε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους που έχει περάσει η ελληνική οικονομία. Ο κ. Χαρδούβελης ήταν οικονομικός σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου από το Νοέμβριο του 2011 έως τον Μάιο του 2012.

Κι ήταν ο άνθρωπος, που μαζί με τον κ. Πέτρο Χριστοδούλου είχαν την ευθύνη της διαπραγμάτευσης για το PSI – το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Και ήταν η ίδια ακριβώς περίοδος του μεγάλου bank run, τότε που, όπως έχει πει ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος «ερχόντουσαν οι αεροπλανιές με τα ευρώ» για να μην στραγγίξουν οι τράπεζες.

Εάν ο ρόλος του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού δεν συνιστά «δημόσια θέση» είναι ένα ερώτημα που άπτεται της νομιμότητας. Κι εάν ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού δικαιούται σε με τέτοια περίοδο να βγάζει τα προσωπικά του χρήματα στο εξωτερικό είναι ένα ερώτημα πολιτικής ηθικής. Εάν η απάντηση είναι «ναι», τότε το «ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό» του Γιώργου Βουλγαράκη βρίσκει επιτέλους τη δικαίωσή του επί ημερών Χαρδούβελη.

Διαβάστε ακόμη: