Ένα έγγραφο που αποκαλύπτει πως ο κατηγορούμενος για το κύκλωμα εκβιασμών, εκδότης της εφημερίδας Ακρόπολης, Παναγιώτης Μαυρίκος ήταν στο pay roll της ΝΔ επί Αντώνη Σαμαρά , με μισθό 18.450 ευρώ το μήνα, φέρνουν στο φως της δημοσιότητας τα Παραπολιτικά που κυκλοφορούν το Σάββατο. Να απαντήσει η ΝΔ, αν ισχύει το δημοσίευμα, ζήτησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Ads

Στο μεταξύ ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της χρηματικής εγγύησης  ύψους 50.000 ευρώ αφέθηκαν μετά την απολογία τους ο εκδότης της Ακ΄ροπολης Παναγιώτης Μαυρίκος και ο ένας εκ των κατηγορούμενων δημοσιογράφων, ο Χρήστος Φράγκος, που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση των εκβιασμών.

Αντίθετα, προφυλακιστέος κρίθηκε ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Μουσσάς, που ακούγεται στις ηχογραφημένες τηλεφωνικές συνομιλίες με την υπάλληλο της ΕΥΔΑΠ, η οποία κατήγγειλε τη δράση του κυκλώματος.

Νωρίτερα κατά την απολογία του στον ανακριτή ο Παναγιώτης Μαυρίκος έριξε το μπαλάκι των ευθυνών στους συγκατηγορούμενους του Παναγιώτη Μουσσά και Χρήστο Φράγκο, ενώ άφησε και υπονοούμενα για τη σχέση Μουσσά και της καταγγέλουσας Αμαλίας Κάτζου, εμπλέκοντας την στην υπόθεση.

Ads

Διαβάστε αναλυτικά τι είπαν στον ανακριτή οι κατηγορούμενοι: Στους άλλους δύο τα ρίχνει ο εκδότης της Ακρόπολης για τους εκβιασμούς – Νέοι διάλογοι στο φως

«Βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες συχνά να αποκαλύπτονται συνδέσεις του κυκλώματος εκβιαστών με τη ΝΔ. Εκθέτουν πλήρως το κόμμα του κυρίου Μητσοτάκη. Προφανώς ο κος Μητσοτάκης καλείται να απαντήσει εάν όσα φέρνει στο φως η εφημερίδα αληθεύουν. Αν πραγματικά υπάρχουν έγγραφα από τα οποία φαίνεται ότι ο κατηγορούμενος ως εκβιαστής, κύριος Μαυρίκος, εντοπίζεται στο pay roll της ΝΔ με αστρονομικό, μηνιαίο ποσό. Ποιες υπηρεσίες αγόραζε η ΝΔ με 18.500 ευρώ το μήνα από τον κύριο Τάκη Μαυρίκο; Ποιές αγοράζει; Υπάρχουν άλλες σχέσεις; », είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος μιλώντας στην εκπομπή Livenews του Νίκου Ευαγγελάτου στο κανάλι EPSILLON TV.

«Αντιλαμβάνεστε ότι είναι εντυπωσιακό όλο αυτό το οποίο παρακολουθούμε. Νομίζω ότι το κόμμα της ΝΔ είναι άκρως εκτεθειμένο και θα πρέπει να δοθούν σαφείς απαντήσεις επί της ουσίας εις βάθος. Νομίζω ότι ο κύριος Μητσοτάκης θα πρέπει να δώσει στον ελληνικό λαό εξηγήσεις», τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη.

Στην ερώτηση σχετικά με ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ κ. Αυγενάκη για συναντήσεις μελών του κυκλώματος των εκβιαστών με κυβερνητικό παράγοντα, η κ. Γεροβασίλη δήλωσε άγνοια.

«Δεν ξέρω αν ο κ. Αυγενάκης ξέρει τόσο καλά με ποιους συναντώνται οι εκβιαστές. Δεν το γνωρίζω. Εγώ πραγματικά δεν ξέρω τις συναντήσεις των εκβιαστών ξέρετε, αυτά μένουν να τα δούμε. Ξέρετε όμως, ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, ενώ αποκαλύπτονται συνεχώς οι συνδέσεις με στελέχη της ΝΔ, (να είναι διορισμένοι σε θέσεις κλειδιά κλπ), όλο αυτό προσπαθούν κάποιοι να το στρέψουν ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι είναι αστείο αυτό το γεγονός. Ας δουν τον χώρο τους, ας σταθούν σοβαρά, ας δουν το κόμμα τους, τις σχέσεις τους με ανθρώπους που κατηγορούνται ως κοινοί εκβιαστές, ας δώσουν απαντήσεις εάν ισχύουν όλα αυτά, και τον ΣΥΡΙΖΑ ας τον αφήσουν να κάνει την δουλειά του. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο».

Εξηγήσεις είχε ζητήσει νωρίτερα ο Νίκος Αυγενάκης

Ερώτηση είχε καταθέσει νωρίτερα στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Αυγενάκης ζητώντας απαντήσεις από τον πρωθυπουργό, από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και από τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο σχετικά με το κύκλωμα εκβιαστών.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Αυγενάκης ζήτησε να μάθει αν «έχει υπάρξει επικοινωνία, πολύ περισσότερο συνάντηση, έστω κι ενός μέλους του «κυκλώματος των εκβιαστών» με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος».

Η ερώτηση Αυγενάκη:

ΘΕΜΑ: Εκβιασμοί και Δημοκρατικοί Θεσμοί    

«Ιδιαίτερη αναστάτωση και προβληματισμό έχει προκαλέσει στην ελληνική κοινωνία τις τελευταίες ημέρες η υπόθεση των εκβιασμών στην οποία εμπλέκονται εκδότης – ιδιοκτήτης Μ.Μ.Ε. (έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου) και δύο δημοσιογράφοι, οι οποίοι διέπρατταν εκβιάσεις σε βάρος φυσικών πρόσωπων, Δ.Ε.Κ.Ο., Τραπεζών και Επιχειρήσεων, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας. Στο πλαίσιο της έρευνας, αποκαλύφθηκε ότι οι εμπλεκόμενοι δράστες κατηγορούνται ότι προσέγγιζαν φυσικά και νομικά πρόσωπα απαιτώντας διάφορα χρηματικά ποσά για καταχώρηση διαφημίσεων σε Μ.Μ.Ε. που διατηρούσαν οι ίδιοι, εκβιάζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα αναρτούσαν αρνητικά και συκοφαντικά άρθρα σε βάρος τους.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση είδαμε χθες (25-02-2016) την ανακοίνωση του Υπουργού Επικρατείας κ. Νίκου Παππά, σύμφωνα με την οποία «Η υπόθεση των κατηγορουμένων για τα κακουργήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένης εκβίασης και δωροδοκίας βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης, η οποία θα αξιολογήσει και θα κρίνει την υπόθεση και τα πρόσωπα. Η Δικαιοσύνη αναπνέει, η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει, όπως δεν παρεμβαίνει και σε άλλες εν εξελίξει υποθέσεις. Το γεγονός ότι το απόστημα σπάει τώρα, αποδεικνύει ότι αίρονται τα διάφορα εμπόδια και η Ελληνική Αστυνομία και Δικαιοσύνη αφήνονται, απερίσπαστες, να κάνουν τη δουλειά τους».

Με ιδιαίτερη ανακούφιση δεχθήκαμε τις δηλώσεις του κ. Υπουργού και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε τις εξελίξεις, δεδομένου ότι οι θεσμικές εκτροπές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (αδειοδότηση τηλεοπτικών σταθμών, ανεξάρτητες αρχές, τρόπος παραγωγής νομοθετικού έργου (δεκάδες τροπολογίες, πάμπολλες ΠΝΠ), υπερσυγκέντρωση εξουσιών στον Υπουργό Επικρατείας κλπ) επιβάλλουν να είμαστε σε εγρήγορση για την προστασία των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.  

Ζητούμε να ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση, καθώς και την αυστηρή τιμωρία όλων όσων εμπλέκονται αλλά και την αποκάλυψη των ηθικών αυτουργών.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

1.  Έχει υπάρξει επικοινωνία, πολύ περισσότερο συνάντηση, έστω κι ενός μέλους του «κυκλώματος των εκβιαστών» με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος;
2.  Ποιος ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για τη θωράκιση της δημοκρατίας και την ενίσχυση του πλουραλισμού και της ελευθερίας του λόγου;»