Πληροφορίες πως ο Ομάρ Ματίν, δράστης της επίθεση στο gay club «Pulse», ήταν ομοφυλόφιλος, δημοσιεύουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες δημιουργούνται νέα δεδομένα για την υπόθεση καθώς ο δράστης είχε παρουσιαστεί αρχικά ως τζιχαντιστής. Το Ισλαμικό Κράτος έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης και μάλιστα δύο φορές

Ads

Ωστόσο τη Δευτέρα οι αμερικανικές αρχές ανέφεραν πως βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων δεν διαφαίνεται εμπλοκή του Ισλαμικού Κράτους στην επίθεση του Ορλάντο.  «Δεν υπάρχουν – μέχρι στιγμής – σαφή στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι ο δράστης της σφαγής στο Ορλάντο καθοδηγήθηκε από το Ισλαμικό Κράτος», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα που έκανε λόγο για ενδεχόμενο «εγχώριου εξτρεμισμού».

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν δηλώσεις μαρτύρων που βεβαιώνουν πως ο δράστης της επίθεσης στο Ορλάντο, της φονικότερης επίθεσης από ένα δράστη στην ιστορία των ΗΠΑ, ήταν θαμώνας του gay club «Pulse» και ήταν μάλιστα γνωστός για την επιθετικότητά του, η οποία πολλές φορές συνδεόταν με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Άλλος θαμώνας του «Pulse» ανέφερε πως ο Ομάρ Ματίν χρησιμοποιούσε το μέσο κοινωνικής δικτύωσης Jack’d, που απευθύνεται στην ομοφυλοφιλική κοινότητα.

Ακόμη δημοσιεύεται η μαρτυρία ενός συμμαθητή του στην αστυνομική ακαδημία του Indian River Community College, ο οποίος βεβαιώνει ότι κατά τη διάρκεια των σπουδών τους ο Μαρτίν του είχε κάνει ερωτικές προτάσεις.

Ads

Ότι ο δράστης ήταν ομοφυλόφιλος υποστήριξε και η πρώην σύζυγός του η 29χρονη Σιτόρα Γιουσούφι. Μιλώντας στο CNN, η Σιτόρα Γιουσούφι δήλωσε ότι ο δράστης του μακελειού στο Ορλάντο ήταν ψυχολογικά διαταραγμένος και είχε βίαιη συμπεριφορά.

Αν οι μαρτυρίες ευσταθούν, τότε οι αρχές αναμένεται να φέρουν στο επίκεντρο της έρευνας το ψυχολογικό προφίλ του δράστη, αφήνοντας στην άκρη το ενδεχόμενο της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας. Σε καμία περίπτωση πάντως από το επίκεντρο δεν βγαίνει το ζήτημα της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, που αναζωπυρώθηκε μετά την επίθεση στο Ορλάντο, όπως συμβαίνει μετά από κάθε μακελειό στις ΗΠΑ.