Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στις 1:55 το βράδυ, στο Ιόνιο πέλαγος, στον θαλάσσιο χώρο 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ και είχε εστιακό βάθος περίπου 10 χλμ. Το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο ανεβάζει το μέγεθός του σε 6,8 βαθμούς και το ευρωμεσογειακό σε 6,6 βαθμούς. 

Ads

Συνεχείς μετασεισμοί, ορισμένοι αρκετά ισχυροί, συνεχίζουν να γίνονται αισθητοί στη Ζάκυνθο, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου στη Ζάκυνθο, ενώ προηγήθηκε και μια ακόμη ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών. Στο κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της πρωτεύουσας του νησιού πραγματοποιήθηκε συντονιστικό των τοπικών αρχών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές, κυρίως σπασμένες βιτρίνες καταστημάτων αλλά και παράθυρα σπιτιών. Μεγάλη ρωγμή καταγράφεται και στον τραπεζοειδή προβλήτα στο λιμάνι της πόλης. Το συγκεκριμένο σημείο δεν είναι η πρώτη φορά που παθαίνει καθίζηση, αφού αποτελεί φαινόμενο κακοτεχνίας από την εποχή της δημιουργίας του. H ηλεκτροδότηση στο νησί έχει διακοπεί και οι κάτοικοι, ανάστατοι, έχουν βγει στους δρόμους χωριών και της πρωτεύουσας του νησιού. 

«Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί πολιτών έως αυτή τη στιγμή. Έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές σε κτίρια και σπίτια, κυρίως στη περιοχή του Λαγανά και του Αγίου Σωστή, που βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο. Ακόμη, έχουμε ζημιά στο λιμάνι του νησιού, αλλά και σε κολώνες ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου, Νίκος Τσίπηρας,

Ads

Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε περιοχές της Ηλείας, της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας, ακόμη και στην Αττική, αλλά και εκτός Ελλάδας, στη νότια Ιταλία, τη Μάλτα και την Αλβανία.