Ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στα γραφεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στην οδό Ξενοφώντος, στο Σύνταγμα. Η έκρηξη σημειώθηκε περίπου στις 3:35 τα ξημερώματα, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές στην είσοδο των γραφείων του ΣΕΒ. 

Ads

Η βόμβα εκτιμήθηκε αρχικά πως ήταν ισχυρή, καθώς η έκρηξη ακούστηκε σε αρκετά μεγάλη απόσταση. Ήταν τοποθετημένη μέσα σε τσάντα. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ πάντως ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν μέτριας ισχύος αλλά λόγω του ωστικού κύματος και του κλειστού χώρα – η οδός Ξενοφώντος είναι ένας στενός δρόμος – προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές, κυρίως από σπάσιμο τζαμιών, τόσο στον ΣΕΒ, όσο και στα απέναντι κτίρια και κυρίως στο ξενοδοχείο «Αμαλία», σε ένα βενζινάδικο και σε γραφεία. 


Οι πρώτες εικόνες από το σημείο της έκρηξης

Στο μεταξύ ακριβώς απέναντι βρίσκεται η πρεσβεία της Κύπρου και σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπήρχε αστυνομικός στο σημείο. 

image

Ads

Τραυματίες δεν υπήρξαν, καθώς ο χώρος αποκλείστηκε έγκαιρα. Πάντως τώρα όλοι οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα έχουν ανοίξει. Κλειστή παραμένει μόνο η Ξενοφώντος.

Επί τόπου βρίσκεται και διεξάγει έρευνες η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Υπό εξέταση βρίσκονται και οι κάμερες ασφαλείας που υπάρχουν στην περιοχή για να διαπιστωθεί εάν έχουν καταγράψει κάποια ύποπτη κίνηση.

image

Της έκρηξης προηγήθηκαν προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στον ΔΟΛ και την Εφημερίδα των Συντακτών. Ένας άγνωστος τηλεφώνησε περίπου στις 2:50 – 2:55, και με παραποιημένη φωνή ότι «σε σαράντα λεπτά θα εκραγεί βόμβα στον ΣΕΒ, στην οδό Ξενοφώντος, στο Σύνταγμα. Προσέξτε δεν είναι φάρσα». Δεν έκανε καμία αναφορά σε οργάνωση. 

image

Αμέσως ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και η περιοχή αποκλείστηκε από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και πυροτεχνουργούς του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ). Έρευνες διεξάγει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. 

image

Από την ΕΛΑΣ σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι η επίθεση έχει γίνει από εγχώρια οργάνωση και πως δεν σχετίζεται με τζιχαντιστές και με τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Παρίσι.