Από όποια πλευρά της συμφωνίας των Πρεσπών κι αν βρίσκεται κανείς, η σημερινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια είναι ντε φάκτο ιστορική: Είναι η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί έλληνας πρωθυπουργός στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας. Κι από όποια πλευρά των συνόρων κι εάν το κοιτάξει κανείς, το ταξίδι αυτό συμπυκνώνει και το μεγάλο πολιτικό στοίχημα που ανέλαβαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ με τη λύση του μακεδονικού – ένα στοίχημα που, για αμφότερους, θα κριθεί πολύ σύντομα και στις κάλπες.

Ads

Η επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στα Σκόπια συμπίπτει, ουσιαστικά, με την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βόρεια Μακεδονία, στις 21 Απριλίου. Εάν εκλεγεί ο, υποστηριζόμενος από την κυβέρνηση, Στέβο Πεντάροσκι, ο Ζόραν Ζάεφ θα έχει πάρει στην πράξη και το «ναι» του εκλογικού σώματος επί της συμφωνίας των Πρεσπών. Εάν επικρατήσει η εκλεκτή της συντηρητικής αντιπολίτευσης Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα θεωρείται δεδομένο ότι, την επόμενη κιόλας ημέρα, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας θα βρεθεί αντιμέτωπος με το αίτημα για πρόωρες εκλογές. Και ο ίδιος έχει ήδη δηλώσει ότι εάν αυτό συμβεί, θα ζητήσει άμεσα νέα λαϊκή εντολή.

Περίπου έναν μήνα αργότερα, στην Ελλάδα, θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές. Και μπορεί προφανώς το διακύβευμα της 26ης Μαΐου να μην είναι το Μακεδονικό, όμως είναι εξίσου σαφές ότι η εγχώρια αντιπολίτευση επιχειρεί ήδη να κάνει προεκλογική σημαία την αντίδραση στη συμφωνία των Πρεσπών. Και ο βαθμός στον οποίο εν τέλει αυτή θα επιδράσει, ή όχι, στο εκλογικό αποτέλεσμα θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό τις μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις

Απέναντι σε αυτήν τη διπλή πρόκληση, οι δύο πρωθυπουργοί οριοθετούν τη σημερινή συνάντησή τους στα Σκόπια και ως την αφετηρία όχι μόνον ανάδειξης της ιστορικής σημασίας της συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και κεφαλαιοποίησης των μεγάλων ευκαιριών που ανοίγει σε γεωπολιτικό, οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο. «Η συμφωνία», είπε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στο πρακτορείο ΜΙΑ, «είχε πολιτικό κόστος διότι ένα σημαντικό μέρος του ελληνικού λαού είχε και έχει σοβαρές ανησυχίες για το θέμα αυτό. Ευθύνη μας είναι – δική μου και του Ζόραν – να δείξουμε ότι οι λαοί μας έχουν μόνο να κερδίσουν από τον δρόμο που ανοίχτηκε. Και ευθύνη μας είναι επίσης να απαντήσουμε στις δυνάμεις αυτές του εθνικισμού που ενισχύονται στον σημερινό κόσμο και αποσκοπούν να μας γυρίσουν σε σκοτεινές εποχές».

Ads

Στην πράξη, για την ελληνική πλευρά τα κέρδη στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός αποτυπώνονται στην ανάκτηση ενός ισχυρού γεωπολιτικού ρόλου στα Βαλκάνια για την Ελλάδα και στην έναρξη ενός νέου κεφαλαίου δυναμικών οικονομικών και επιχειρηματικών συμπράξεων με ιδιαίτερο αντίκρυσμα στη βόρεια Ελλάδα.

Ως προς το πρώτο σκέλος, η γεωπολιτική αναβάθμιση της ελληνικής παρουσίας στα δυτικά Βαλκάνια συμπληρώνεται και από την ανάσχεση του ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή. Κι εδώ η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη συμφωνία που θα υπογραφεί σήμερα στα Σκόπια από το υπουργό ´Αμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη και την ομόλογό του, της Βόρειας Μακεδονίας, Ράντμιλα Σεκερίνσκα για την ανάληψη της ευθύνης ασφάλειας και επιτήρησης (air policing) του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από την ελληνική πολεμική αεροπορία.

Ιδιαίτερης σημασίας θεωρούνται και οι διμερείς συμφωνίες συνεργασίας που θα υπογραφούν στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας – με αιχμή το φυσικό αέριο – και της διασυνοριακής διασύνδεσης. Εδώ, κομβική θεωρείται η συμφωνία για τη διασύνδεση των δικτύων φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών καθώς και η ενεργοποίηση του αγωγού πετρελαίου Θεσσαλονίκης – Σκοπίων. Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στα Σκόπια δέκα υπουργοί και δεκάδες επιχειρηματίες που εκπροσωπούν τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας. Στην αποστολή μετέχουν επίσης ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιος Σαββάκης και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος.