Το γύρο του διαδικτύου κάνει μια φωτογραφία με το κεφάλι του Άρη Βελουχιώτη από την πλατεία στα Τρίκαλα. Αν επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητά της τότε θα πρόκειται για ένα ιστορικό ντοκουμέντο καθώς θα είναι η μοναδική κατά πρόσωπο φωτογραφία του Βελουχώτη από τον φανοστάτη της πλατείας των Τρικάλων, όπου οι διώκτες του κρέμασαν το κομμένο του κεφάλι.

Ads

 
Τη φωτογραφία έφερε στη δημοσιότητα το Blog «Xyzcontagion», του Κλέωνα Ιωαννίδη και της Βασιλικής Μετατρούλου.  «Δεν έχουμε να προσθέσουμε πολλά», τονίζουν οι διαχειριστές και συνεχίζουν:
 
«Γνωρίζουμε ότι είχε σταλεί γύρω στις 18-20 Ιουνίου 1945 στην εφημερίδα “Ακρόπολη” από τον ανταποκριτή της, με σκοπό να δημοσιευτεί. Το μόνο βέβαιο είναι, πως από το 1974 μέχρι τώρα, απ’ όταν επιτράπηκαν τα βιβλία για τον ΕΛΑΣ και για την Εθνική Αντίσταση και για τον Αρη Βελουχιώτη, ποτέ δεν έτυχε να δούμε τη συγκεκριμένη φωτογραφία, ούτε σε βιβλία, ούτε σε ντοκιμαντέρ, ούτε σε φωτογραφικά αφιερώματα, και, σίγουρα, δεν υπάρχει πουθενά στο διαδίκτυο, όπως όλες οι άλλες γνωστές φωτογραφίες από εκείνη την ημέρα. Μοναδική επεξεργασία, να την περιστρέψουμε κατά 27 περίπου μοίρες, ώστε να ευθυγραμμιστούν οριζόντια τα μάτια· ανφάς, που λένε».

image

image

Ads

Τα κομμένα κεφάλια του Αρη και του Τζαβέλα, κρεμασμένα στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων

image