Μέσα στην ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί με την εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα, μια εξέλιξη που αφορά στους πολίτες που φτάνουν από το Ισραήλ, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά και προβληματισμούς.

Ads

Όπως αποκάλυψε το Υπουργείο Εξωτερικών  του Ισραήλ, η Ελλάδα θα επιτρέψει την είσοδο Ισραηλινών τουριστών χωρίς περιορισμούς. Η κίνηση αποτελεί “απόδειξη του ισχυρού δεσμού μεταξύ των δύο χωρών” υποστηρίζει αποκάλυψε ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζυ που κάνει λόγο για σημαντική στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ιερουσαλήμ και Αθήνας. “Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που άνοιξε τις πόρτες της στην εποχή του Covid-19 είναι απόδειξη μιας ισχυρής συμμαχίας.” μεταξύ των δύο χωρών μας, πρόσθεσε.

Τι ισχύει μέχρι σήμερα

Μέχρι και σήμερα, οι επιβάτες των πτήσεων από το Ισράηλ προς την Ελλάδα, υποχρεώνονται να προσκομίζουν αρνητικό τεστ COVID-19 72 ωρών, στο οποίο υποβάλλονται ειδικά για την έξοδο από τη χώρα τους και με συγκεκριμένο τίμημα. Ερωτηματικό προκαλεί το γεγονός ότι η ανακοίνωση δεν γίνεται από την Ελλάδα αλλά από το ισραηλινό ΥΠΕΞ.

Ads

Επισήμως μέχρι τις 15-9 “όλοι οι επισκέπτες προερχόμενοι από Μάλτα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισραήλ, Σουηδία, Βέλγιο, Ισπανία, Αλβανία, και Βόρεια Μακεδονία  είναι υποχρεωμένοι να επιδείξουν (πέραν της φόρμας PLF και του QR κωδικού) αρνητικό μοριακό τεστ για τον Covid-19, το οποίο να έχει πραγματοποιηθεί έως 72 ώρες πριν την άφιξή τους στην Ελλάδα”

Γιατί ανοίγει τα σύνορα σε μια χώρα με μεγάλη έξαρση;

Ο προβληματισμός είναι μεγαλύτερος για το γεγονός ότι το Ισραήλ παρουσιάζει πολύ σημαντική αύξηση των κρουσμάτων του Covid-19 και είναι μια “κόκκινη” χώρα προέλευσης. Η καμπύλη τους τελευταίους μήνες ανεβαίνει ραγδαία με συνολικά 139.000 κρούσματα ενώ μόνο την Τρίτη καταγράφηκαν πάνω από 2.700 κρούσματα στη χώρα.

image

Μάλιστα, υπάρχουν μια σειρά από πολύ σημαντικούς δείκτες που δείχνουν την προοδευτική επιδείνωση της κατάστασης. Υπενθυμίζεται ότι η περίπτωση του Ισραήλ είχε χρησιμοποιηθεί από πολλούς, ακόμη κι Έλληνες επιστημόνες σαν παράδειγμα, σχετικά με το πόσο ξαφνικά και ταχύτατα, μπορεί να αλλάξει ακόμη και μια καλή προηγούμενη πορεία.

Η απόφαση αυτή, που είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη αν ισχύει και για τα κριτήρια με τα οποία ελήφθη. Έρχεται σε μια περίοδο που διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας, έχει καταστεί αντικείμενο οξείας κριτικής και αφού φαίνεται ότι εκθέτει σε κίνδυνο περαιτέρω την υγεία των πολιτών.