Έξαρση του νέου κορονοϊού στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη φέρνει αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας και την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης, τόσο από τις ισραηλινές όσο και από τις παλαιστινιακές αρχές.

Ads

Παράλληλα η κυβέρνηση του Νετανιάχου αποφάσισε, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού της χώρας, Ασάφ Ζαμίρ, ότι η συμφωνία με την Κύπρο και την Ελλάδα για τον τουρισμό που θα ίσχυε από τον Αύγουστο βγαίνει από το τραπέζι. 

Τον περασμένο μήνα, ο Νετανιάχου είχε πει πως οι τακτικές πτήσεις από και προς Ελλάδα και Κύπρο θα επαναληφθούν μέχρι την 1η Αυγούστου.

Έκτοτε στο Ισραήλ καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων και η χώρα δεν συμπεριλήφθηκε ούτε στη λίστα της ΕΕ με τις 14 προτεινόμενες «ασφαλείς χώρες», η οποία δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Ads

Μέχρι σήμερα 332 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 30.162 έχουν μολυνθεί από τον Covid-19 στο Ισραήλ, ενώ η Δυτική Όχθη μετρά 4.089 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 20 νεκρούς – από τους οποίους οι 11 πέθαναν την περασμένη βδομάδα και η μία σήμερα, στη Χεβρώνα, όπου παρατηρείται η πλειονότητα των μολύνσεων. Τέλος, στη Λωρίδα της Γάζας έχουν καταγραφεί ένας θάνατος και 72 μολύνσεις.

Αυστηρά μέτρα και στο εσωτερικό 

Η κυβέρνηση του Νετανιάχου παίρνει αυστηρά μέτρα και εσωτερικά. Αποφάσισε να δεχτεί τις συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για να κλείσουν γυμναστήρια, πισίνες, μπαρ, νυχτερινά κέντρα και αίθουσες εκδηλώσεων. Επιπλέον, θα ληφθούν μέτρα κατά του συνωστισμού σε εστιατόρια, χώρους λατρείας και λεωφορεία. Μαζί αναμένεται να υιοθετηθεί και η δυνατότητα για επιβολή νέων μέτρων, χωρίς να χρειάζεται κοινοβουλευτική έγκριση. 

Αν το Ισραήλ δεν επιβάλει αυστηρότερους κανονισμούς, μπορεί να έχει εκατοντάδες ασθενείς και κινδυνεύει με κατάρρευση του συστήματος υγείας μέσα σε λίγες εβδομάδες, δήλωσε ο πρωθυπουργός και υποσχέθηκε επίσης ένα πακέτο ανακούφισης των οικονομικών συνεπειών «για να βοηθήσει όλους εκείνους που επηρεάζονται από τα μέτρα που θεσπίζουμε».