Ο Ιρλανδός ευρωβουλευτής του «Σιν Φέιν» Ματ Κάρθι σε δήλωσή του επισημαίνει την «τεράστια γενναιότητα και το θάρρος που επέδειξε κατά τους τελευταίους – κατά σειρά – δύσκολους μήνες», τονίζοντας πως «αποκάλυψε την πλήρη εγκατάλειψη των θεμελιωδών αρχών πάνω στις οποίες η ΕΕ υποτίθεται ότι χτίστηκε».

Ads

Ολόκληρη η δήλωση: «Η μεταχείριση προς την ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων έχει αποκαλύψει την πλήρη εγκατάλειψη των θεμελιωδών αρχών πάνω στις οποίες η ΕΕ υποτίθεται ότι χτίστηκε. Η έλλειψη σεβασμού προς την εντολή που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση καθώς και προς τις επιθυμίες του ελληνικού λαού είναι, για πολλούς ανθρώπους σε ολόκληρη την Ευρώπη, η σαφής ένδειξη ότι η ΕΕ δεν είναι πλέον ένας “πρωταθλητής” της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά έχει μετατραπεί σε ένα σύνολο από θεσμούς που προστατεύουν τα ισχυρά συμφέροντα εις βάρος των απλών πολιτών, αλλά και των κρατών μελών.

Η πλήρης έλλειψη αλληλεγγύης που επέδειξε η ιρλανδική κυβέρνηση προς τον ελληνικό λαό έχει γυρίσει τα στομάχια πολλών εκ των πολιτών μας και, κατά την άποψή μου, αποτελεί προδοσία του ιρλανδικού λαού. Είναι σαφές ότι η ιρλανδική κυβέρνηση, σε συνεννόηση με τους νταήδες της Ευρώπης, ενήργησε με μια στενά εγχώρια πολιτική ατζέντα εις βάρος της δημοκρατίας, του ανθρωπισμού, της ευπρέπειας αλλά ακόμη και του συμφέροντος του ιρλανδικού λαού.

Δεν είναι παράλογο να υποθέσουμε ότι η “θεραπεία” της Ελλάδας θα αυξήσει περαιτέρω την εντεινόμενη απογοήτευση προς την ΕΕ, από τους πολίτες σε ολόκληρη την Ευρώπη και μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα μιας βρετανικής εξόδου από την ΕΕ, η οποία θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την Ιρλανδία. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτή τη διαδικασία θα τη θυμόμαστε για τις επόμενες γενιές, ως την ημέρα που η ψευδαίσθηση μιας Ευρώπης των ίσων, γκρεμίστηκε άπαξ και δια παντός.

Ads

Συγχαίρω την ελληνική κυβέρνηση για την τεράστια γενναιότητα και το θάρρος που επέδειξε κατά τους τελευταίους – κατά σειρά – δύσκολους μήνες. Ντρέπομαι, όπως πιστεύω ότι και η συντριπτική πλειοψηφία του ιρλανδικού λαού ντρέπεται, για το ότι η κυβέρνησή μας έχει ενεργήσει ως φερέφωνο της ΕΚΤ σε βάρος του ελληνικού λαού – ενάντια στις επιθυμίες του ιρλανδικού λαού και, εν τέλει, σε αντίθεση με τα θεμέλια της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».