Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού εκφράζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μέσω αξιωματούχου, ο οποίος ισχυρίστηκε πως ο Σάββας Ξηρός εάν αφεθεί ελεύθερος θα επαναλάβει τα τρομοκρατικά του σχέδια. Η δήλωση γίνεται λίγο πριν από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.

Ads

«Η απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού ή οποιοδήποτε άλλου έχει βάψει τα χέρια του με αίμα αμερικανών διπλωματών θα είναι μια εξαιρετικά μη φιλική ενέργεια για τις ΗΠΑ» τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης Ντέιβιντ Πιρς, ενώ εξέφρασε το φόβο ότι το νομοσχέδιο μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση τρομοκρατών και άλλων κακοποιών.

Μάλιστα ο Ντέιβιντ Πιρς δήλωσε πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα για να διαμαρτυρηθεί, ενώ και ο ίδιος μίλησε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο. Πηγές από την ελληνική κυβέρνηση ανέφεραν πως δεν προβλέπεται αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, αλλά κατ’ οίκον κράτηση με βραχιολάκι. 

Σε σχετική ανακοίνωση από την αμερικανική πλευρά αναφέρεται: «Μας ανησυχεί το γεγονός ότι η προτεινόμενη ελληνική νομοθεσία, που φαινομενικά αποσκοπεί στη βελτίωση της διαβίωσης των κρατουμένων με προβλήματα υγείας, θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρόωρη αποφυλάκιση καταδικασμένων τρομοκρατών υπεύθυνων για την πρόκληση τρομερής ζημιάς στην Ελλάδα, μέσω πολλαπλών επιθέσεων για πάνω από 27 χρόνια, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν Ελληνες πολίτες, Αμερικανοί και άλλα θύματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα συνεργάζονται εδώ και καιρό στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και ελπίζουμε ότι αυτό θα παραμείνει κεντρικό στοιχείο της συνεργασίας μας».

Ads

«Η ανησυχία μας για την προτεινόμενη νομοθεσία δεν είναι μόνο θέμα της επώδυνης ιστορίας: τρομοκράτες, που θα αφεθούν ελεύθεροι, ακόμα και υπό καθεστώς περιορισμού, όπως ο κατ’ οίκον περιορισμός, θα είναι σε θέση να επαναλάβουν τα τρομοκρατικά τους σχέδια».

Ο αξιωματούχος στη γραπτή του δήλωση κάνει και ειδική αναφορά στον Σάββα Ξηρό, λέγοντας ότι θα πρέπει να ολοκληρώσει την ποινή που του επιβλήθηκε: «Ο Σάββας Ξηρός καταδικάστηκε για πολλαπλές δολοφονίες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του ακολούθου Αμυνας των ΗΠΑ Γουίλιαμ Νορντίν και του στελέχους της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας Ρόναλντ Στιούαρτ. Καταδικάστηκε επίσης για απόπειρες δολοφονιών. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ολοκληρώσει την ποινή του, όπως αυτή του επιβλήθηκε από το ελληνικό δικαστικό σύστημα».