Δημοσιεύματα που ήθελαν την Ελλάδα να απειλείται από τις ΗΠΑ ότι θα χάσει την εξαίρεση βίζας για τους υπηκόους της διέψευσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ads

Χθες το Ρolitico έγραφε ότι o υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προειδοποίησε πέντε χώρες, ανάμεσά τους και την Ελλάδα – ότι θα χάσουν την εξαίρεση της βίζας για τους υπηκόους τους που επισκέπτονται ως τουρίστες τις ΗΠΑ, αν δεν αντιμετωπίσουν αποφασιστικά το ζήτημα των πλαστών ή κλεμμένων διαβατηρίων.

«Δεν υπάρχει καμιά προσπάθεια καταναγκασμού ή εκφοβισμού της Ελλάδας, σε σχέση με το πρόγραμμα εξαίρεσης από βίζα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε συνέντευξη Τύπου στο National Press Center της Ουάσιγκτον.

Ο Κίρμπι μάλιστα αναγνώρισε τις προσπάθειες της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, λέγοντας:

Ads

«Αναγνωρίζουμε το βάρος που έχει ανατεθεί στην ελληνική ηγεσία και τον ελληνικό λαό εξαιτίας αυτού, το οποίο είναι και ο λόγος που ο Υπουργός Εξωτερικών είναι τόσο προσηλωμένος στην προσπάθεια για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, έτσι ώστε οι Σύριοι να μην χρειάζεται να εγκαταλείπουν τη χώρα τους, ώστε να έχουν σπίτι και μία κυβέρνηση που θα μπορεί να φροντίσει τις ανάγκες τους, έτσι ώστε οι άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη να μην επιβαρύνονται».

«Όλοι έχουν ευθύνη», τόνισε και είπε επίσης ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες συνεισφορές που οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να κάνουν. Προφανώς επιθυμούμε το ίδιο να πράξουν άλλες χώρες και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».