Ύφεση 6,6% προβλέπει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για το 2012 αναθεωρώντας προς τα κάτω την προηγούμενη εκτίμησή του (6,9%). Το μείγμα των 1,2 εκατομμυρίων ανέργων που καταγράφεται στη χώρα προέρχεται μόνο από τον ιδιωτικό τομέα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΙΟΒΕ Ραφαήλ Μωυσής, σημειώνοντας πως ο δημόσιος τομέας θα έπρεπε να συμμετάσχει σε αυτό το μείγμα, ώστε να υπάρξει κάποια εξισορρόπηση.

Ads

 
Ο Ραφαήλ Μωυσής, σύμφωνα με τον Σκάι, φέρεται να υποστήριξε ωστόσο στη συνέχεια ότι το ΙΟΒΕ είναι κατά οποιωνδήποτε απολύσεων.
 
Ο ΙΟΒΕ παρουσίασε σήμερα την τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία. Για την ανεργία το ΙΟΒΕ εκτιμά πως θα συνεχιστεί η ανοδική της πορεία για όλο το 2012, με την εκτίμηση να κάνει λόγο για  24,2%, από 23,6% που προέβλεπε στην προηγούμενη έκθεση.
 
Σχετικά με την εξυπηρέτηση του χρέους, το ΙΟΒΕ δίνει ορίζοντα δεκαετίας, χωρίς περαιτέρω βοήθεια από τους πιστωτές της χώρας, αλλά με κάποιες «συνήθεις σε παρόμοιες καταστάσεις διευκολύνσεις», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ «ο στόχος της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και η εμφάνιση πρωτογενών πλεονασμάτων είναι πολύ κοντύτερα από όσο συνειδητοποιεί ο μέσος πολίτης και ότι η δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας πως το πρόσφατο πακέτο μέτρων είναι όντως το τελευταίο μπορεί να αποδειχθεί πραγματική».
 
Ενδεικτικά το ΙΟΒΕ αναφέρει ότι:
 

  • Έχει επιτευχθεί μείωση του ελλείμματος από 36,1 δισ. στο τέλος του 2009 σε 19,4 δισ. στο τέλος του 2011 και στόχο 13,7 δισ. στο τέλος του 2012. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, αυτή είναι η μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος που επιτεύχθηκε ποτέ σε χώρα της Ευρωζώνης.
  • Το έλλειμμα του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών από 34,8 δισ. το 2008 περιορίστηκε σε 21,1 δισ. το 2011.
  • Το πρωτογενές έλλειμμα από 10,4 % του ΑΕΠ το 2009 θα ανέλθει στο 1,4% φέτος.