Το «ημερολόγιο» που κράτησε στην Αθήνα μοιράζεται μέσω του προσωπικού του blog ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί στέλνοντας παράλληλα τα μηνύματα που θέλει στην ελληνική κυβέρνηση. Ποια είναι αυτά; Πιστή εφαρμογή του Μνημονίου ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος. 

Ads

Ολόκληρο το άρθρο του Πιερ Μοσκοβισί: 

Μόλις πέρασα δύο ημέρες στην Αθήνα για να συνεχίσω τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές καθώς λήγουν σημαντικά τελεσίγραφα. Γνωρίζω τη χώρα καλά – αυτή ήταν η πέμπτη επίσκεψή μου στην Ελλάδα από το 2012! Πήγα ως φίλος και έγινα δεκτός ως φίλος. Και οι φίλοι μπορούν να μιλούν με ειλικρίνεια και ανοιχτά μεταξύ τους, ακόμα και για δύσκολα θέματα.

Βρισκόμαστε σε κρίσιμη φάση: η χώρα πρέπει να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, σεβόμενη απολύτως το μνημόνιο που υπεγράφη το καλοκαίρι. Έχει ήδη σημειωθεί μεγάλη πρόοδος: πρέπει να συνεχίσει σε αυτή την πορεία. Δεν πρέπει να χάσουμε τον στόχο και πρέπει να κινηθούμε προς τα εμπρός μεθοδικά και σταθερά: αυτό περιμένουν τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης πριν δοθεί η δόση των 2 δισ. ευρώ στη χώρα.

Ads

Είμαι αισιόδοξος βλέποντας το σημερινό κλίμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης. Αυτή η κυβέρνηση είναι τώρα, και από τη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούλιο, μια κυβέρνηση με την οποία έχουμε τη δυνατότητα να δουλεύουμε καλύτερα από την αρχή της κρίσης το 2010. Οι προκλήσεις παραμένουν, αλλά υπάρχει θέληση να προχωρήσουμε μαζί. Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πραγματική πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Η χώρα τώρα αντιμετωπίζει επιπλέον με θάρρος την προσφυγική κρίση και στηρίζουμε την Ελλάδα στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης.

Αυτή η δυναμική, της συνεργασίας και του momentum, πρέπει να κρατηθεί: η πρόοδος των μέτρων είναι η προϋπόθεση για την εκταμίευση των κεφαλαίων που περιμένει η Αθήνα. Θα πρέπει επίσης να διατηρηθεί η δυναμική για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος χρηματοδοτικής βοήθειας μέχρι το τέλος του 2015. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλα στους συνομιλητές μου, κατά την επίσκεψή μου στην Αθήνα, δηλαδή στις συζητήσεις μου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Το να μείνει η Ελλάδα στη σωστή πορεία σημαίνει πρώτα και κύρια να επιμένει στην εφαρμογή του προγράμματος: ο δρόμος προς τα εμπρός θα είναι ευκολότερος με τους δανειστές εάν οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί πληρούνται. Είναι προς το συμφέρον όλων: της Ελλάδας, η οποία πρέπει να εκσυγχρονίσει τις δομές της και σκοπεύει να συνεχίσει τη συζήτηση για το χρέος της, αλλά και των κρατών-μελών, τα οποία θέλουν μια ισχυρή, βιώσιμη Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ.

Οι συζητήσεις και οι δύσκολες αποφάσεις είναι ακόμα μπροστά κατά τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Δεν έκρυψα αυτή την πραγματικότητα από τους συνομιλητές μου, αλλά, αντίθετα τους μίλησα γι’ αυτές τις προκλήσεις.

Αρκετά μέτρα που σχετίζονται με βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική εξυγίανση βρίσκονται στο στάδιο της έγκρισης. Αυτό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά η πρώτη δέσμη μέτρων πρέπει τώρα να κλείσει. Πρέπει να δούμε πρόοδο ιδίως σε ό,τι αφορά το θέμα των «κόκκινων» δανείων των νοικοκυριών. Οι πιο ευάλωτοι πρέπει να βοηθηθούν και να προστατευτούν, χωρίς να αφήνουμε αυτούς που θεωρούνται «στρατηγικοί παραβάτες», δηλαδή αυτούς που απλώς προσπαθούν να ξεφύγουν από τις ευθύνες τους.

Ένα δεύτερο «κύμα» μέτρων θα πρέπει να εγκριθεί τις επόμενες ημέρες και να ψηφιστεί τον Νοέμβριο. Η τήρηση αυτού του χρονοδιαγράμματος θα επιτρέψει στους θεσμούς να επανεξετάσουν και να υιοθετήσουν αυτές τις αποφάσεις που θα επιτρέψουν στα κράτη-μέλη να ξεκλειδώσουν την εκταμίευση της βοήθειας που αναμένεται. Ελπίζω ότι το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου θα μπορέσει να δώσει ένα σήμα γι’ αυτό το αποτέλεσμα – αυτός είναι ο στόχος μας.

Ύστερα από αυτό θα ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και ελπίζω ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Παράλληλα συνεχίζεται η κρίσιμη δουλειά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών: είναι επιτακτικό αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Η πρόκληση είναι να προστατευθούν οι καταθέτες, να σταθεροποιηθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην αγορά προκειμένου στη συνέχεια να υπάρξει σταδιακή άρση των capital controls.

H επιτροπή Γιούνκερ στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας κατά τη διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας. Τελικά, είναι στο χέρι της χώρας να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να προχωρήσουν οι συζητήσεις εν ευθέτω χρόνο, για τη βιωσιμότητα του χρέους της, όπως το υποσχέθηκαν τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ.

Αυτό ήταν επίσης ο στόχος της επίσκεψής μου στην Αθήνα: όχι μόνο να ανταλλάξω απόψεις και να προετοιμάσω το έδαφος την παραμονή ενός σημαντικού Eurogroup -καθώς οι επαφές με τις αρχές παρέμειναν σταθερές από το καλοκαίρι- αλλά και για να προετοιμάσω επίσης το έδαφος για το μέλλον και για να κοιτάμε μπροστά.

Οι προβλέψεις που θα ανακοινωθούν σήμερα από την Κομισιόν προβλέπουν επιστροφή στην ανάπτυξη για την Ελλάδα το β΄ εξάμηνο του 2016. Δείχνουν ότι ο βασικός μας στόχος παραμένει ο ίδιος: θέλουμε μια ισχυρή Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, με αναβίωση της εργασίας, με ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και μια Ελλάδα που θα επανακτήσει την οικονομική σταθερότητα και βιωσιμότητα.

Η χώρα ορίζει τη δική της μοίρα. Εμείς είμαστε εκεί να τη βοηθήσουμε να πετύχει.