«Από την εποχή των πρώτων ανθρωποειδών, το ανθρώπινο είδος είναι εκ φύσεως μεταναστευτικό. Είτε ονομαζόμαστε Παπαδόπουλος, Dupont, Smith, Nguyen, Mohammad, Akihiro έχουμε προγόνους που μετακινήθηκαν, οικιοθελώς ή όχι, για να βρεθούν στο σημερινό τους τόπο, συνήθως μόνιμο σε κλίμακα της ζωής τους, μάλλον προσωρινό σε κλίμακα της ιστορίας της ανθρωπότητας» αναφέρει μεταξύ άλλων σε μήνυμα του ο Οδυσσέας Βουδούρης, γενικός γραμματέας Υποδοχής Προσφύγων για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Ads

Και συνεχίζει: «Δεν πιστεύω στη γονιδιακή «καθαρότητα». Πιστεύω στην ιδιαιτερότητα και στο μεγαλείο κάθε πολιτισμού, που διεκδικεί τη μοναδικότητά του. Είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας, και χαίρομαι όταν συναντώ έναν Σύρο, έναν Ιρακινό, έναν Αφγανό, περήφανο για τον πολιτισμό του και την ταυτότητά του.

Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του λαού μας είναι η φιλοξενία, αναγόμενη ως ανώτερη αρετή. Την αρετή αυτή επίδειξε περίτρανα ο Ελληνικός λαός στην πρόσφατη προσφυγική κρίση. Και την αρετή αυτή προτάσσει σε όσους συνηθίζουν να «μας κουνούν το δάκτυλο».

Γιος πολιτικών προσφύγων, και νυν υπεύθυνος για την υποδοχή προσφύγων στη χώρα μου, αδράζω την ευκαιρία της Ημέρας Προσφύγων για να απευθύνω μήνυμα στους φίλους πρόσφυγες:
«Σύμφωνα με τις επιθυμίες σας, θα σας βοηθήσουμε να μεταβείτε στη χώρα της επιλογής σας ή να επιστρέψετε στην πατρίδα σας. Όσοι από σας επιλέξετε να μείνετε στον τόπο μας, η ελληνική κοινωνία θα σας αγκαλιάσει και θα σας ενσωματώσει, στο βαθμό που θα ενστερνιστείτε τις αξίες της και τις παραδόσεις της.  Από την Ελληνιστική εποχή, ο ελληνικός πολιτισμός δεν φοβάται να αγκαλιάσει ανθρώπους από άλλους πολιτισμούς με τις δικές τους συνήθειες και να εμπλουτίζεται από αυτούς. Και βέβαια δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι και ο δικός μας λαός έχει βιώσει την προσφυγιά τόσο στην αρχαία όσο και στην νεότερη ιστορία του και έχει διδαχτεί από αυτή».

Ads