Συγκλονισμένη είναι η κοινή γνώμη από την αυτοκτονία του 77χρονου άνδρα, το πρωί της Τετάρτης, καταμεσής της πλατείας Συντάγματος. Ο ηλικιωμένος έβαλε τέλος στη ζωή του με μια σφαίρα στο κεφάλι, προκαλώντας σοκ στους περαστικούς. Με αφορμή την αυτοκτονία έχει προγραμματιστεί για τις 18:00 το απόγευμα της Τετάρτης συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, ενώ άνθρωποι μετέβησαν από νωρίς στο σημείο για να καταθέσουν λουλούδια και να αφήσουν σημειώματα με μηνύματα όπως: «Φτάνει πια» και «Μνημόνιο Δολοφόνος».

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο πριν τις 09:00 το πρωί, ο αυτόχειρας κατέβηκε τα σκαλάκια που οδηγούν στην πλατεία, κατευθύνθηκε στο χώρο που βρίσκεται πριν την έξοδο του μετρό και τράβηξε την σκανδάλη.
 
Αστυνομικοί και ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έσπευσαν στο σημείο, όπου διαπιστώθηκε ότι ο άνδρας είχε υποκύψει, ενώ δίπλα στο πτώμα βρέθηκε το πιστόλι με το οποίο αυτοπυροβολήθηκε. Η σορός του έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

image
 
Ο αυτόχειρας φέρεται να άφησε σημείωμα, στο οποίο ανέφερε ότι αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Σε αυτό έγραφε, μεταξύ άλλων: «η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου εκμηδένισε κάθε ίχνος επιβίωσής μου». Και κατέληγε: «Δεν μπορώ να βρω άλλο τρόπο αντίδρασης εκτός από ένα αξιοπρεπές τέλος, πριν αρχίσω να ψάχνω στα σκουπίδια για να επιβιώσω και γίνω βάρος στο παιδί μου».

image
 
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος ανέφερε πως ο 77χρονος ήταν παλιά φαρμακοποιός – μέλος του Συλλόγου μέχρι το 1994, όταν πούλησε το φαρμακείο που διατηρούσε στη περιοχή των Αμπελοκήπων σε άλλο συνάδελφο του. «Τον θυμάμαι ως έναν αξιοπρεπέστατο άνθρωπο με πολλή ευγένεια και με πολύ τακτ. Θεωρώ ότι λόγω του ότι η αξιοπρέπειά του δεν θα επέτρεπε να ζήσει υπο συνθήκες διαφορετικές από αυτές που πίστευε, τον οδήγησε σε αυτή την πράξη που όχι μόνο με θλίβει αλλά με εντυπωσιάζει αρνητικά», σημείωσε.

Ads

image

Το φερόμενο ως σημείωμα αυτοκτονίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας
 
Σημειώνεται πως πλήθος κόσμου απηύθυνε μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης εκκλήσεις για την πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για το τραγικό θάνατο του 77χρονου το απόγευμα της Τετάρτης, στις 18:00, στο Σύνταγμα. 

Σε ανακοίνωση του κινήματος των «Αγανακτισμένων», που αναρτήθηκε στο Facebook, επισημαίνεται: «Ειρηνικά και ενωμένοι, χωρίς βία και διαχωρισμούς. Αποτίουμε φόρο τιμής σε όσους έπεσαν στον βωμό των μνημονίων. Δεν θα γίνουμε οι υποψήφιοι αυτόχειρες που θέλουν. Κανένας και καμία μόνοι τους ενάντια στην κρίση. Για να μην θρηνήσουμε άλλες ανθρώπινες θυσίες στο βωμό ενός άπληστου συστήματος. Για να πληρώσουν αυτοί που μας έφεραν σε αυτό το σημείο».

«Ψυχραιμία» συνιστά η κυβέρνηση

Ερωτηθείς για το τραγικό συμβάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής αρκέστηκε να πει ότι πρόκειται για μία ανθρώπινη τραγωδία που δεν προσφέρεται να μπει στην πολιτική συζήτηση και «πρέπει όλοι να τη σεβαστούμε». Σε δημοσιογραφική παρατήρηση ότι το θέμα έχει να κάνει και με «συγκεκριμένες πολιτικές» που οδήγησαν τον 77χρονο «σε αυτή τη στιγμή απόγνωσης», ο κ. Καψής απάντησε λέγοντας ότι δεν γνωρίζει τις ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες οδηγήθηκε σε αυτή την πράξη και τόνισε πως «όλοι μας πρέπει να δείξουμε ψυχραιμία και να σεβαστούμε τα πραγματικά περιστατικά», τα οποία, όπως είπε, «ακόμη δε γνωρίζουμε σε όλη τους την έκταση».
 
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στη σημερινή αυτοκτονία, δήλωσε τα εξής: «Το γεγονός είναι τόσο συγκλονιστικό που καθιστά οποιοδήποτε πολιτικό σχόλιο παράταιρο και φτηνό. Ας στοχαστούμε γύρω από την κατάσταση της χώρας και της κοινωνίας μας με όρους εθνικής αλληλεγγύης και συνοχής».

Συγκλονισμένος δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς από την αυτοκτονία συνταξιούχου, σήμερα το πρωί, στο Σύνταγμα. Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ επισημαίνει πως δεν είναι ο πρώτος τέτοιος θάνατος, καθώς πλέον έχουμε ρεκόρ αυτοκτονιών, και τόνισε πως «αυτό εννοούσα όταν μιλούσα για εθνική κατάθλιψη». Ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως «θάνατος δεν είναι μόνο η πτώχευση, αλλά και το να ζει κανείς χωρίς ελπίδα» και τόνισε πως «αυτό κάνει το χρέος μας πιο επείγον να βγάλουμε τους Έλληνες από το τέλμα και την απελπισία».

image

Τις ανακοινώσεις που εκδόθηκαν για το τραγικό συμβάν σχολίασε, με δηκτικό τρόπο, στη δική του ανακοίνωση το ΚΚΕ. «Αιδώς Αργείοι. Οι συνένοχοι και συνυπεύθυνοι για τα δεινά και την απελπισία του ελληνικού λαού, αυτοί που επιτίθενται με συκοφαντίες και ψέματα σε κάθε τμήμα εργαζομένων που αντιπαλεύει τη φτώχεια, θα έπρεπε τουλάχιστον να σιωπούν μπροστά στα αποτρόπαια αποτελέσματα της καπιταλιστικής κρίσης και της πολιτικής τους, αντί να παριστάνουν τους σωτήρες και τους ευαίσθητους».

«Η σφαίρα το πρωί στην πλατεία Συντάγματος πρέπει να χτύπησε κατευθείαν τη συνείδηση του πολιτικού κόσμου και πρέπει όλοι να αισθανθούμε πίσω από τη σκανδάλη. Ένας αυτόχειρας δεν είναι απλά ένας νεκρός», τόνισε μιλώντας στη Βουλή ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης. «Τι είδε αυτός ο άνθρωπος από τον πολιτικό κόσμο; Είδε από όλους αυτούς που έκλεβαν τα λεφτά του τόσα χρόνια, ότι κανένας δεν πήγε φυλακή. Είδε ότι δεν μπόρεσαν να τον διευκολύνουν με τα δάνειά του. Είδε ότι του έκοψαν τη σύνταξη, παρά το γεγονός ότι είχαν πει ότι δεν θα συμβεί αυτό», ανέφερε ο κ. Καρατζαφέρης. «Το είχα πει», παρατήρησε, «όταν ο κόσμος αρχίζει να αυτοκτονεί στο Σύνταγμα, τότε θα έχουμε φτάσει στο τελευταίο σημείο διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής».
 
Ανακοίνωση σχετικά με την αυτοκτονία του 77χρονου εξέδωσε και η Νεολαία του Συνασπισμού: «Στην Ελλάδα του μνημονίου έγινε «αυτονόητο» ότι μπορείς να ζεις με 300 ευρώ. Εγινε «αυτονόητο» να ζεις σε περιβάλλον εργασιακής ζούγκλας. Εγινε «αυτονόητο» ότι τα κέρδη των τραπεζιτών θα βρίσκονται πάνω από τις ανθρώπινες ζωές. Εγινε αυτονόητο οι άστεγοι να γίνονται μέρος του τοπίου των πόλεων. Το σύστημα που προκαλεί τη φτώχεια και την εξαθλίωση δεν νοιάζεται για ανθρώπους που φτάνουν στο σημείο να αυτοκτονούν στην Πλατεία Συντάγματος βουτηγμένοι στα χρέη και την απόγνωση. Να τους ανατρέψουμε τώρα πριν γίνει το αδιανόητο, αυτονόητο. Να μην αφήσουμε τη φρίκη να γίνει καθημερινότητα».

Εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του αυτόχειρα, ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δ. Ζαφειριάδης, σημείωσε πως η αυτοκτονία του 77χρονου είναι ένδειξη της απελπισίας και της απόγνωσης στην οποία έχει βρεθεί ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Γι αυτό, τόνισε, «ο πολιτικός κόσμος της χώρας, αντί να επενδύει στην απόγνωση και τη δίκαιη οργή των πολιτών, οφείλει να τοποθετηθεί συγκεκριμένα για το σχέδιο και τις προτάσεις που έχει, ώστε να βγει η χώρα από την κρίση και να στηριχθούν αποτελεσματικότερα εκείνοι που το έχουν περισσότερο ανάγκη».

«Η συγκλονιστική και ταυτόχρονα τραγικά συμβολική αυτοκτονία του συνταξιούχου στην πλατεία Συντάγματος αποτελεί ένδειξη για το πού οδήγησαν την Ελληνική Κοινωνία. Ένοχοι για το αίμα του Έλληνα συνταξιούχου είναι όλοι όσοι έχουν ψηφίσει την εκχώρηση της χώρας και της αξιοπρέπειάς μας», σχολίασε ο Γιάννης Δημαράς.

Φωτογραφίες: Μυρτώ Λιαλιούτη