Οι ηλικίας 18 – 39 ετών πρωταγωνιστούν σε θετικότητα στην παραλλαγή Όμικρον, αφού, μόνο το τελευταίο 24ωρο, επιβεβαιώθηκαν πάνω από 22.000 κρούσματα σε αυτές τις ηλικίες, με τη διάμεση ηλικία του κρούσματος να είναι τα 29 έτη.

Ads

Οι νέες διαγνώσεις παρουσίασαν αύξηση 160% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, oι θάνατοι μείωση 11% και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ μείωση 4%.

Η συμπεριφορά του ιού με την παραλλαγή «Ο» έχει αλλάξει. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων προκαλεί ήπια νόσηση, σαν ένα κοινό κρυολόγημα.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ιός έχει γίνει άκακος. Ο κίνδυνος είναι πολλαπλάσιος για τους ανεμβολίαστους και υποπολλαπλάσιος για όσους έχουν κάνει και την τρίτη δόση του εμβολίου», είπε ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Ads

Τις επόμενες ημέρες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. «Θα μπορούσαμε να φτάσουμε ως και πενταπλασιασμό του συνόλου μεσοσταθμικά μέχρι τις 20-23 Γενάρη και μετά αποκλιμάκωση», δήλωσε ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Εξετάζεται η επέκταση της υποχρεωτικότητας

Ο οδικός χάρτης των μέτρων μετά την Πρωτοχρονιά περιλαμβάνει ακόμα οι ανεμβολίαστοι να μην μπαίνουν χωρίς πιστοποιητικό ούτε σε εξωτερικούς χώρους καταστημάτων εστίασης.

Περίπου 380.000 άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Δεδομένη θεωρείται η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε μικρότερες ηλικίες αλλά και η λήξη ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού στο 7μηνο χωρίς αναμνηστική δόση.

Πηγή: ΕΡΤ