Ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εκπαίδευση προσφυγόπουλων δημιούργησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, 16χρονη Ελληνίδα μαθήτρια, η Μαρία Αγγέλικα – Νικήτα ανοίγοντας μια «πόρτα» για την ομαλή ένταξη των προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα και δημιουργώντας μια «γέφυρα γνώσης» μεταξύ Ελλήνων μαθητών και προσφυγόπουλων.

Ads

Μπαίνοντας τα προσφυγόπουλα στο ηλεκτρονικό αυτό περιβάλλον (www.xeniusnet.org) γίνεται εύκολη η διαδικασία προσαρμογής τους στην ελληνική εκπαίδευση, καθώς εκπαιδευτικοί αλλά και μαθητές μπορούν να τους προσφέρουν βοήθεια απαντώντας στα ερωτήματα τους στα μαθήματα του σχολείου.

Στην πλατφόρμα συμβάλλουν εκπαιδευτικοί ελέγχοντας την ορθότητα των απαντήσεων αλλά και βοηθώντας τους Έλληνες μαθητές να απαντήσουν στα ερωτήματα των προσφυγόπουλων.

Ο Αχμέτ και ο αδελφός του Μωχάμετ -που ήρθαν με τους γονείς και την μικρότερη αδελφούλα τους πρόσφυγες στην Ελλάδα πριν από 2,5 χρόνια, φοιτούν στην τρίτη και στην τετάρτη δημοτικού αντίστοιχα- αν και άριστοι μαθητές μπαίνουν καθημερινά στο www.xeniusnet.org, αφού κυρίως η Ιστορία, τους δυσκολεύει.

Ads

Ειδικά ο πατέρας των αγοριών που παρακολουθεί μαθήματα Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών εκτιμά ότι η δυνατότητα πρόσβασης σε βοήθεια μέσω του συγκεκριμένου συστήματος επιτάχυνε την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

Στις προθέσεις της δημιουργού της πλατφόρμας είναι η οργάνωση και άλλων παρουσιάσεων σε συνεργασία με ΜΚΟ προκειμένου να κάνει ευρύτερα γνωστό αυτό το εκπαιδευτικό εργαλείο.  Σχετικό αίτημα υπέβαλλε και στο Υπουργείο Παιδείας για την διευκόλυνση των παρουσιάσεων στα σχολεία που φοιτούν πρόσφυγες.

Αυτό το διάστημα, η ομάδα του Xeniusnet σχεδιάζει να παρουσιάσει την πλατφόρμα στο ευρύτερο κοινό, με βάση μια νέα ιδέα εκπαιδευτικού παιχνιδιού, στο πλαίσιο του Athens Science Festival, που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στην Αθήνα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ