Λίγες μόλις μέρες απομένουν για την έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, με τις απορίες του επιβατικού κοινού να αυξάνονται αντί να επιλύνονται.

Ads

Η διαδικασία αντικατάστασης των χάρτινων καρτών απεριορίστων διαδρομών συνεχίζεται και έχει ήδη λάβει παράταση, χωρίς αυτό ωστόσο να αλλάζει τη δημιουργία τεράστιων ουρών στα εκδοτήρια των σταθμών, με το επιβατικό κοινό να περιμένει αρκετές φορές περί τις πέντε ώρες προκειμένου να προμηθευτεί το νέο έγγραφο που θα επιτρέπει εφεξής τη μετακίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το News 24/7 συγκέντρωσε υπό μορφή ερωταπαντήσεων όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται κανείς για να έχει μια πλήρη εικόνα για το νέο “τοπίο” στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Το νέο ηλεκτρονικό εισιτήριο

Τα νέα «έξυπνα» εισιτήρια του ΟΑΣΑ αποτελούνται από το ηλεκτρονικό εισιτήριο (ΑΤΗ.ΕΝΑ Ticket) και την απρόσωπη και προσωποποιημένη ηλεκτρονική κάρτα (απρόσωπη ATH.ENA Card).

Ads

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο (ΑΤΗ.ΕΝΑ Ticket) και η απρόσωπη ηλεκτρονική κάρτα (απρόσωπη ATH.ENA Card) τέθηκαν στη διάθεση του επιβατικού κοινού από τον Φεβρουάριο. Αντίστοιχα, η προσωποποιημένη ηλεκτρονική κάρτα (προσωποποιημένη ATH.ENA Card) κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες, αφότου ξεπεράστηκαν τα εμπόδια με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Το πολλαπλό ηλεκτρονικό εισιτήριο (ATH.ENA Ticket) και η απρόσωπη ηλεκτρονική κάρτα (απρόσωπη ATH.ENA Card) απευθύνονται, κυρίως, στους μεμονωμένους και όχι στους συστηματικούς επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Η διάθεση του πολλαπλού «έξυπνου» εισιτηρίου και της απρόσωπης «έξυπνης» κάρτας γίνεται, προς το παρόν, με προϊόντα αξίας άνω των 4,5 ευρώ.

Η κύρια διαφορά μεταξύ τους είναι ότι η απρόσωπη «έξυπνη» κάρτα αποθηκεύει και χρηματική αξία. Αντίστοιχα, η προσωποποιημένη «έξυπνη» κάρτα (προσωποποιημένη ATH.ENA Card), η οποία απευθύνεται στους συστηματικούς χρήστες των ΜΜΜ, θα υποκαταστήσει, μεταξύ άλλων, τις υφιστάμενες μηνιαίες, τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες και ετήσιες κάρτες του ΟΑΣΑ και τις κάρτες των ειδικών κατηγοριών επιβατών.

Μέσω του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, επιδίωξη του ΟΑΣΑ είναι η παροχή συνδυασμένων προσφορών κομίστρων σε επιβάτες, η δικαιότερη τιμολογιακή πολιτική (μελλοντικά εξετάζεται η εφαρμογή «ζωνικού» συστήματος), η διευκόλυνση των επιβιβάσεων και μετεπιβιβάσεων και η αντιμετώπισης της εισιτηριοδιαφυγής.

1. Τι χρειάζεται για την έκδοση προσωποποιημένης ηλεκτρονικής κάρτας;

Για την έκδοση προσωποποιημένης κάρτας στα εκδοτήρια, ο δικαιούχος οφείλει να προσκομίσει επίσημο έγγραφο που να προσδιορίζει τον αριθμό ΑΜΚΑ, την αστυνομική του ταυτότητα ή εναλλακτικά, για μη Έλληνες υπηκόους, απαιτείται διαβατήριο και η εισαγωγή ενός 8ψήφιου κωδικού.

2. Γιατί πρέπει να δηλώσω τον ΑΜΚΑ μου, δεν είναι προσωπικά δεδομένα;

Η διαδικασία που ακολουθείται είναι σύμφωνη με τις κατευθύνσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

3. Μπορώ να επιδείξω τον ΑΜΚΑ μου από τη σελίδα της ΗΔΙΚΑ στο κινητό μου;

Ναι, εφόσον είναι σκαναρισμένη / φωτογραφημένη.

4. Πού μπορώ να προμηθευτώ την προσωποποιημένη κάρτα;

Αναλυτικές πληροφορίες για τα σημεία έκδοσης παρέχει η ιστοσελίδα www.athenacard.gr. Στα σημεία έκδοσης συμπεριλαμβάνονται οι κυριότεροι σταθμοί του μετρό και του ηλεκτρικού.

5. Πώς πιστώνω χρήματα στην προσωποποιημένη κάρτα και πού;

Την πρώτη φορά στα σημεία που γίνεται η προσωποποίηση, τη δεύτερη παρέχεται, εναλλακτικά, η δυνατότητα στα αυτόματα μηχανήματα και την ιστοσελίδα www.athenacard.gr

6. Μπορώ να πιστώσω χρήματα μέσω web banking;

Ναι, εφόσον έχει εκδοθεί και προσωποποιηθεί η κάρτα.

7. Πώς ενεργοποιώ την κάρτα μου;

Η ενεργοποίηση της κάρτας γίνεται με την αγορά της.

8. Έχασα την προσωποποιημένη κάρτα. Πώς μπορώ να την αντικαταστήσω;

Η διαδικασία περιγράφεται στην ιστοσελίδα www.athenacard.gr

9. Το πιστωτικό υπόλοιπο της απολεσθείσας κάρτας μεταφέρεται στην καινούργια;

Μεταφέρεται.

10. Αν επικυρώσω π.χ. στις 5 του μήνα το αντίτιμο της μηνιαίας κάρτας των 30 ευρώ, το πιστωτικό μου υπόλοιπο πότε «μηδενίζει»;

Στις 6 του επόμενου.

11. Πώς μπορώ να ελέγξω το πιστωτικό υπόλοιπο της κάρτας μου (σε ημέρες διαδρομών);

Όλος ο εξοπλισμός του «Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου» δίδει τη σχετική πληροφορία.

Δηλαδή, με την επικύρωση ή επαναφόρτιση της κάρτας ή του εισιτηρίου, η πύλη και το αυτόματο μηχάνημα δίδει τη σχετική πληροφορία.

12. Δεν είμαι τακτικός επιβάτης των μέσων μεταφοράς και χρειάζομαι εισιτήριο μια στο τόσο. Πώς προμηθεύομαι ηλεκτρονικό εισιτήριο;

Οι μεμονωμένοι χρήστες μπορούν να προμηθεύονται το ηλεκτρονικό εισιτήριο (ATH.ENA Ticket) και την ανώνυμη ηλεκτρονική κάρτα (ανώνυμη ATH.ENA Card) ,
τα οποία παρέχουν πληθώρα προϊόντων (5 ενιαία εισιτήρια, 10 + 1 ενιαία εισιτήρια, ημερήσιο των 4,5 ευρώ, κτλ).

13. Γιατί έπρεπε να αλλάξει το σύστημα έκδοσης εισιτηρίων και καρτών; Πώς ωφελούμαι εγώ ο επιβάτης των μέσων μεταφοράς από την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου;

Η μετάβαση από το χάρτινο στο ηλεκτρονικό εισιτήριο αποτελεί τη σπουδαιότερη θετική εξέλιξη στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας εδώ και δεκαετίες.

Μέσω του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, επιδίωξη του ΟΑΣΑ είναι η παροχή συνδυασμένων προσφορών κομίστρων στους επιβάτες, όπως αποδείχτηκε με την προσφορά του 10 + 1 εισιτηρίων (το 1 δίδεται δωρεάν, με αποτέλεσμα το ενιαίο εισιτήριο να μειωθεί στα 1,27 ευρώ από 1,4 ευρώ), η δικαιότερη τιμολογιακή πολιτική, η διευκόλυνση των επιβιβάσεων και μετεπιβιβάσεων και η αντιμετώπιση της εισιτηριοδιαφυγής.

Έκδοση και παράταση

Για την έκδοση προσωποποιημένης κάρτας από Τερματικό Έκδοσης Καρτών (ΤΕΚ) απαιτείται o επιβάτης να προσκομίσει επίσημο έγγραφο που να προσδιορίζει τον αριθμό ΑΜΚΑ, την αστυνομική του ταυτότητα ή εναλλακτικά, για μη Έλληνες υπηκόους, απαιτείται διαβατήριο και η εισαγωγή ενός 8ψήφιου κωδικού.

Ο δικαιούχος μειωμένης ή δωρεάν μετακίνησης θα πρέπει να προσκομίζει και το σχετικό αποδεικτικό του δικαιώματος.

Για όσους επιλέγουν να αφήσουν τον φάκελο με τα στοιχεία και τα δικαιολογητικά τους προκειμένου να παραλάβουν ταχυδρομικά την ηλεκτρονική κάρτα ΟΑΣΑ διευκρινίζονται τα εξής:

  • Oι κάτοχοι των μηνιαίων καρτών απεριορίστων διαδρομών κανονικής τιμής, καθώς και τους επιβάτες άνω των 65 και κάτω των 18 ετών, που διαθέτουν μηνιαία κάρτα εντός του 2017, καλούνται να προσέρχονται σε όλα τα εκδοτήρια των γραμμών 1,2 & 3 του Μετρό προσκομίζοντας έναν ανοικτό φάκελο μεγέθους Α4, στον οποίο θα εμπεριέχονται:
  • Μια πρόσφατη φωτογραφία τύπου ταυτότητας ή διαβατηρίου
  • Φωτοτυπία εγγράφου από το οποίο θα πιστοποιείται ο ΑΜΚΑ
  • Φωτοτυπία του στελέχους μαζί με το μηνιαίο κουπόνι μηνός Οκτωβρίου 2017 ή προηγούμενου μήνα εντός του έτους 2017.
  • Εκτύπωση της Αίτησης – QR CODE που εκδίδεται μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΣΑ
  • Εξωτερικά του φακέλου θα  αναγράφεται από τον πολίτη το ονοματεπώνυμο και η επιθυμητή διεύθυνση ταχυδρόμησης της προσωποποιημένης κάρτας (οδός, αριθμός, πόλη, ταχυδρομικός κώδικας.)

Οι έτοιμες κάρτες θα αποστέλλονται στην αναγραφόμενη διεύθυνση μέσω ταχυδρομείου και στη συνέχεια, οι κάτοχοι θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν φόρτιση των επιθυμητών προϊόντων κομίστρου σε όλα τα  Αυτόματα Μηχάνημα Επαναφόρτισης Καρτών καθώς και online.

Η διαδικασία για την έκδοση προσωποποιημένων καρτών στα εκδοτήρια του ΟΑΣΑ έχει λάβει παράταση έως την ερχόμενη Κυριακή 5 Νοεμβρίου. Για όσους υποβάλλουν ανοικτό φάκελο για την έκδοση προσωποποιημένης κάρτας η οποία θα τους αποστέλλεται ταχυδρομικά, η παράταση θα είναι έως τις 10 Νοεμβρίου.

Πηγή: news247.gr