Μετά από τα αμέτρητα εμπόδια που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έβαλαν στο δρόμο προς μία έντιμη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών και ύστερα από την υιοθέτηση ενός σκληρού μνημονίου που θα ανοίξει μετά από 6 μήνες εκβιαστικών τελεσιγράφων τη στρόφιγγα της ρευστότητας προς τη χώρα, εκφράζουν πια την ικανοποίηση τους για την απόφαση του Eurogroup που επικύρωσε ένα τρίτο πρόγραμμα δανειοδότησης.

Ads

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τις χθεσινές επίσημες υπογραφές στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο επικεφαλής του Eurogrop Γερούν Ντάισελμπλουμ χαιρέτισε τη συμφωνία επαινώντας την η Ελλάδα «που δούλεψε επίμονα και με συνέπεια», καλωσορίζοντας την απόφαση του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα χρηματοδότησης από τον προσεχή Οκτώβριο.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, χαρακτήρισε από την πλευρά του τη συμφωνία προϊόν μιας επίπονης διαπραγματευτικής διαδικασίας. «Για εμάς είναι σημαντική η συμφωνία, γιατί μέσω αυτής αποκαθίστανται οι σχέσεις εμπιστοσύνης με την Ελλάδα. Είναι προς το συμφέρον μας να επιστρέψει η Ελλάδα να επιστρέψει στην χρηματοοικονομική ασφάλεια και σταθερότητα», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου.

Σε παρόμοιο κλίμα χαιρέτισε την ομόφωνη απόφαση των υπουργών Οικονομικών για τη νέα ελληνική συμφωνία και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. «Επιτρέψτε μου να επιβεβαιώσω πως η συνεργασία μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας και των εκπροσώπων των τεσσάρων θεσμών ήταν άψογη το τελευταίο διάστημα», σημείωσε.

Ads

Καταλήξαμε σε συμφωνία, έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup. Όπως υπογράμμισε, «η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αμετάκλητα μέλος της Ευρωζώνης».

Σημαντική χαρακτήρισε την ημέρα για την Ευρωζώνη και ακόμα περισσότερο για την Ελλάδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. «Να χτίσουμε όλοι πάνω σε αυτή τη μέρα τους επόμενους κρίσιμους μήνες», τόνισε σε ανάρτησή του στο  Twitter.

«Το πακέτο των πολιτικών που καθορίστηκε στο Μνημόνιο Συνεννόησης που συμφωνήθηκε πρόσφατα μεταξύ των Ελληνικών Αρχών και των Ευρωπαϊκών θεσμών, με τη συμβολή του Ταμείου, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά. Όχι μόνο αντιστρέφει τις υπαναχωρήσεις πολιτικής που οδήγησαν το προηγούμενο πρόγραμμα εκτός τροχιάς, αλλά παράλληλα θέτει μακρόπνοες πολιτικές για την ανάκαμψη της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού τομέα, καθώς και για την επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη», σχολίασε σε ανακοίνωση της η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. «Καλωσορίζω ιδιαίτερα τις προσπάθειες των Αρχών για να ξεπεραστεί η σοβαρή απώλεια εμπιστοσύνης των τελευταίων μηνών, μέσα από σημαντικές προκαταβολικές δράσεις», ανέφερε. Επιστρέφοντας στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας να αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της πρώτης επιθεώρησης του προγράμματος του ΕΜΣ για μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους, κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που εξετάζονταν μέχρι τώρα».

Ο γνωστός «τορπιλιστής» Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε επίσης για πρώτη φορά ικανοποιημένος από την έκβαση του Eurogroup δηλώνοντας μετά τη συνεδρίαση πως «είχαμε μια καλή μέρα και ένα καλό αποτέλεσμα». «Τώρα η Ελλάδα κάνει μια σοβαρή προσπάθεια για μια νέα πορεία» είπε, ενώ ως προς το θέμα του χρέους ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε: «Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε μια κοινή προσέγγιση, ώστε να εξασφαλίσουμε και τη συμμετοχή του ΔΝΤ».

Για ένα «επιτυχές αποτέλεσμα για την Ελλάδα, η οποία έκανε τις προσπάθειες που αναμενόταν» και μια «απόδειξη ότι η Ευρώπη είναι ικανή να προχωρήσει στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Η Γαλλία εύχεται το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας, ύψους έως και 86 δισ. ευρώ, να είναι «το καλό» και να συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.