Ολοκληρώνεται μετά από πέντε χρόνια υπηρεσίας η θητεία του Ανδρέα Γεωργίου ως προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Μάλιστα σε δήλωσή του στο πρακτορείο Reuters δήλωσε ότι δεν θα επιδιώξει την ανανέωση της θητείας του στην θέση αυτή.

Ads

«Έχω ενημερώσει τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με την απόφασή μου να μην αποδεχθώ την παράταση της θητείας μου… που λήγει σήμερα» είπε στο Πρακτορείο και παρότι στις 2 Ιουλίου το υπουργείο Οικονομικών είχε ήδη προκηρύξει ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση της θέσης του.

Επίσης, σε δήλωσή του με αφορμή την ολοκλήρωση της θητείας του αναφέρει ότι «τα 5 αυτά χρόνια ήταν ένα μακρύ και δύσκολο ταξίδι», προσθέτοντας ότι «το κόστος ήταν τεράστιο, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Παρόλα αυτά, δεν παρέδωσα τα όπλα. Είμαι ικανοποιημένος ότι αυτή η μακρόχρονη προσπάθεια απέδωσε καρπούς».

Λέει επίσης ότι «τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία και η Ελληνική Στατιστική Αρχή, όλα αυτά τα 5 χρόνια, στάθηκαν δίπλα στους Έλληνες και την Ελλάδα, προσφέροντάς τους την ουσιαστική και φιλαλήθη υποστήριξη που πρέπει να παρέχει μια στατιστική υπηρεσία σε μια ανεπτυγμένη δημοκρατική Ευρωπαϊκή χώρα και όχι παραπλανώντας και υποσκάπτοντάς τους».

Ads

Όσον αφορά τις καταγγελίες εναντίον του περί διόγκωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009, η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τη λήξη της θητείας του προέδρου της, τις χαρακτηρίζει «ψευδείς» και «ανυπόστατες».

«Επιτέλους, οι Έλληνες μάθαμε πού πραγματικά βρισκόμαστε, σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου με τη μακρόχρονη συστηματική υπονόμευση και αλλοίωση των στατιστικών στοιχείων είχαμε μια ψευδή και ανακριβή εικόνα για την πραγματική κατάσταση της χώρας μας. Τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, επίσης, έπαψαν να υπονομεύουν το ευρωπαϊκό στατιστικό σύστημα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και καταφέραμε ως ΕΛΣΤΑΤ να γίνουμε στην πράξη, και όχι μόνο τυπικά, μέλος της ευρωπαϊκής στατιστικής οικογένειας» δηλώνει ο Ανδρέας Γεωργίου.