Ένα ακόμα περιστατικό όπου η γραφειοκρατία αποδεικνύεται «ανάπηρη» καταγράφηκε στα Χανιά, όπου η Επιτροπή Πιστοποίησης Αναπηρίας του ΙΚΑ αρνήθηκε να εξετάσει τον φάκελο αναπηρίας 25χρονης σε κώμα, επειδή… δεν παρέστη στο ραντεβού με την Επιτροπή.

Ads

Η νεαρή κοπέλα είχε όγκο στον εγκέφαλο καθώς έπασχε από μία σπάνια κληρονομική μορφή γονιδιακής μετάλλαξης, και βρισκόταν από τον περασμένο Φεβρουάριο σε κώμα. Όταν πριν λίγο καιρό η κοπέλα έκλεισε τα 25 της και έχασε το δικαίωμα να ασφαλίζεται στο ΙΚΑ ως προστατευόμενο μέλος του πατέρα της, εκείνος θέλησε να κινήσει έγκαιρα τις διαδικασίες για να πιστοποιηθεί η αναπηρία της.

Στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής του ΙΚΑ για το θέμα της όπως ήταν φυσικό παρέστη ο πατέρας της, για να αντιμετωπίσει όμως την άρνηση του επικεφαλής γιατρού να εξετάσει τον φάκελο της ασθενούς από τη στιγμή που δεν ήταν παρούσα.

Η δημοσιοποίηση της ιστορίας προκάλεσε την αντίδραση του διοικητή του ΙΚΑ Χανίων, Στέλιου Ανετάκη, ο οποίος σύμφωνα με το Έθνος ζήτησε δημόσια συγνώμη από την οικογένεια.

Ads

Η Επιτροπή πιστοποίησης αναπηρίας να μεταβαίνει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου όπου νοσηλευόταν η κοπέλα αποφασίζοντας τελικά την παράταση του προνοιακού επιδόματος οικονομικής ενίσχυσης με ποσοστό αναπηρίας το οποίο είχε ισχύ από 1ης Μαΐου 2014 έως και 30 Απριλίου 2016 και ορίζοντας νέα ημερομηνία εξέτασης του ποσοστού αναπηρίας της.

Η νέα εξέταση ωστόσο δεν έγινε ποτέ καθώς η άτυχη κοπέλα έφυγε από τη ζωή, έπειτα από 7 χρόνια μάχης με την επάρετη νόσο.