Ούτε βήμα πίσω αναφορικά με το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας δε δείχνει διατεθειμένη να κάνει η ηγεσία της Εκκλησίας, ενώ παράλληλα«βάζει στόχαστρό της τη γιόγκα.

Ads

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, μετά τη σημερινή συνεδρίασή της, διαχωρίζει την θέση της τόσο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσο και από το Πατριαρχείο Ρουμανίας, εμμένοντας στις θέσεις της περί τη Θεία Κοινωνία εν μέσω κοροναϊού.

Μάλιστα, όπως σημειώνει στη σχετική ανακοίνωση, η Εκκλησία της Ελλάδος εμμένει στην εξ αρχής εκφρασθείσα δογματική και θεολογική επιβεβαίωσή της ότι «το Ιερό Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας παραμένει αδιαπραγμάτευτο όπως μας παρεδόθη από την περί αυτού διδασκαλία της Ορθοδόξου Παραδόσεως και των αγίων Πατέρων της αγίας μας Εκκλησίας».

Υπενθυμίζεται ότι το Πατριαρχείο Ρουμανίας είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία καλούσε τους πιστούς που φοβούνται να κολλήσουν τον ιό λόγω της Θείας Κοινωνίας να κοινωνούν με δικό τους ξεχωριστό κουτάλι.

Ads

Το δε Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε καλέσει τους πιστούς να εναρμονίζονται προς τις υγειονομικές οδηγίες τόσο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, όσο και προς τις σχετικές υποδείξεις και νομοθετικές διατάξεις των κρατών. Παράλληλα, πριν από λίγα 24ωρα ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε ζητήσει επίσης με επιστολή προς τους Προκαθήμενους των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών να υπάρξει συντονισμός και ομοιομορφία ως προς το καίριο θέμα της Θείας Ευχαριστίας και του τρόπου μετάδοσης αυτής στους πιστούς.

Επιπλέον, στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΙΣ, με αφορμή τη σύσταση της τεχνικής της γιόγκα από διάφορους φορείς ως τρόπου αντιμετώπισης του άγχους, κατά την περίοδο της πανδημίας του κοροναϊού, αναφέρεται ότι «η Γιόγκα τυγχάνει απολύτως ασυμβίβαστη με την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη μας και δεν έχει καμία θέση στην ζωή των Χριστιανών».

Νωρίτερα πάντως ο Αρχιεπίσκοπος και οι Ιεράρχες είχαν συνάντηση με  τους υπουργούς Εσωτερικών, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, και Υγείας, Βασίλη Κικίλια, στον οποίο παρέδωσαν δωρεά αξίας 97.000 ευρώ.