Η προσφυγική κρίση και οι κοινωνικές δυσκολίες που προκύπτουν από την κρίση στην ευρωζώνης θέτουν το ευρωπαϊκό σχέδιο υπό πρωτοφανή πίεση, με τον εθνικιστικό λαϊκισμό να κερδίζει έδαφος σε πολλές χώρες της ΕΕ – από την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Γαλλία ως τη Βρετανία και τη Γερμανία, προειδοποιεί στην ετήσια  έκθεσή του το γερμανικό Ίδρυμα Bertelsmann. Όπως επισημαίνει επίσης η λιτότητα συνεχίζει να επηρεάζει την Ελλάδα.

Ads

Σε έρευνα του που δημοσιεύει σήμερα, το Ίδρυμα Bertelsmann κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κοινωνική ανισότητα μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου αλλά και στο εσωτερικό κάθε χώρας επίσης.

«Οι διαιρέσεις στην ΕΕ έχουν επιδεινωθεί καθώς η Γηραιά ήπειρος αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη ροή των προσφύγων από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, και το έργο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κινδυνεύει να αποτύχει», αναφέρει συγκεκριμένα.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα εστιάζει στις μελλοντικές προοπτικές 41 χωρών που Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και της ΕΕ.

Ads

Καλύτερες «επιδόσεις» στη σχετική αξιολόγηση σημείωσαν οι σκανδιναβικές χώρες, με πρωτοπόρο τη Σουηδία, ενώ ακολουθούν η Ελβετία και η Γερμανία. Ωστόσο, ακόμη και οι ισχυρές χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά αρχίζουν να εμφανίζουν αστάθεια, υπογραμμίζεται στη μελέτη. Η οικονομία της Νορβηγίας πλήττεται από τις πτωτικές τιμές του πετρελαίου. Το αυξημένο προσφυγικό ρεύμα έφερε τη Σουηδία στα όρια των δυνατοτήτων υποδοχής ανθρώπων, ενώ και η ανεργία των νέων στη χώρα είναι υψηλή. Επίσης, σημειώνει το Ίδρυμα Bertelsmann, τόσο στη Σουηδία όσο και στη Δανία αυξήθηκε αισθητά η ανισότητα στο πεδίο των εισοδημάτων.

Πολύ σοβαρότερα προβλήματα διακρίνουν πάντως οι συντάκτες της μελέτης στις νότιες χώρες της ευρωζώνης. Όπως διαπιστώνουν, οι συνέπειες της χρηματοοικονομικής κρίσης και η λιτότητα που επιβλήθηκε επί σειρά ετών «παραμένουν εκεί ακόμη τεράστιες». Η μελέτη υπογραμμίζει ότι τα ποσοστά των χρόνια ανέργων και η παιδική φτώχεια κυμαίνονται σε διψήφιο αριθμό. Τα παιδιά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στην Ισπανία ανέρχονται σε ποσοστό 23%, ενώ και στην Ελλάδα πλήττεται ένα στα πέντε παιδιά. Και στις δύο χώρες σχεδόν οι μισοί νέοι είναι άνεργοι, επισημαίνεται.

Η μελέτη του γερμανικού ιδρύματος στηλιτεύει επίσης την αδυναμία των βιομηχανικών χωρών να επιλύσουν τα υπάρχοντα προβλήματα.

«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η εξεύρεση πολιτικών λύσεων στις πολυάριθμες διεθνείς προκλήσεις γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, ως αποτέλεσμα της πολιτικής πόλωσης σε πολλές χώρες. Ενώ η αλλαγή του κλίματος, η τρομοκρατία και οι μεταναστευτικές ροές αντιμετωπίζονται καλύτερα διεθνώς, οι πολιτικές απαντήσεις εξακολουθούν να αναζητούνται στο επίπεδο του έθνους-κράτους, ζημιώνοντας την εμπιστοσύνη προς τις εθνικές κυβερνήσεις», επισημαίνει συγκεκριμένα η έρευνα.

Σύμφωνα με το γερμανικό think tank οι εξελίξεις αυτές «έχουν ευνοήσει τα  σκληροπυρηνικά πολιτικά κόμματα που έχουν ανέβει στην εξουσία σε χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, υπονομεύοντας τα δημοκρατικά πρότυπα και ελευθερία του Τύπου. Στη Γαλλία επίσης, το ακροδεξιό  Εθνικό Μέτωπο είναι εξαιρετικά δημοφιλές μεταξύ των ψηφοφόρων και στη Γερμανία, το ξενόφοβο  κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία(AFD) εκμεταλλεύεται το θέμα των προσφύγων για τους σκοπούς μιας ακροδεξιάς συκοφαντικής εκστρατείας».

«Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, η ΕΕ αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη δοκιμασία στην ιστορία της και είναι μίλια μακριά από την εξεύρεση αμοιβαία επωφελών λύσεων» εκτιμά το ίδρυμα Bertelsmann.

Το ίδρυμα Bertelsmann, που είναι ένα από τα πιο σημαντικά think tanks της Ευρώπης.