Τάσεις ανάκαμψης στην απασχόληση καταγράφει έκθεση της ICAΡ.

Ads

Η τάση ανάκαμψης της απασχόλησης που εμφανίστηκε το 2014 στην αγορά εργασίας, συνεχίστηκε και κατά το 2015, με την απασχόληση στην Ελλάδα να αυξάνεται κατά 2,9% συγκριτικά το Α’ τρίμηνο του 2015, ήταν δε ελαφρά μειωμένη σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Από τη σχετική έρευνα προκύπτει ότι ο αριθμός των απασχολουμένων στα τέλη του 2015 ανήλθε σε 3.641,7 χιλ. άτομα (από 3.535,3 χιλ., κατά το Δ’ Τρίμηνο του 2014), γεγονός που συνεπάγεται ότι υπήρξε καθαρή προσθήκη 106,4 χιλ. θέσεων εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση οι μισές νέες προσλήψεις αφορούν συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.

Ads

Πιο συγκεκριμένα αναφορικά με τις νέες προσλήψεις, προκύπτει ότι το 2015 το 55,5% των νέων προσλήψεων αφορά συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόληση, ενώ το 44,5% αντιστοιχεί σε πλήρη απασχόληση.

Ποιοι κλάδοι κάνουν προσλήψεις

Αναφορικά με τις μεταβολές της απασχόλησης σε κλαδικό επίπεδο, σημαντικές αυξήσεις σε όλη τη διάρκεια του έτους παρουσίασαν κυρίως κλάδοι του Τριτογενούς τομέα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, αυξημένη απασχόληση εντοπίζεται κυρίως στον κλάδο Χονδρικό & λιανικό εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων, καθώς και στον κλάδο υπηρεσιών παροχής καταλύματος & εστίασης, γεγονός που συνάδει με την αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Αντίθετα, η δυσμενέστερη εικόνα σημειώθηκε στους κλάδους γεωργίας-δασοκομίας-αλιείας, των κατασκευών και της ενημέρωσης-επικοινωνίας.