Περίπου είκοσι ημέρες μετά την καταδίκη του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου για την υπόθεση του 1.3 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της υπόθεσης του ανακριβούς «πόθεν έσχες» για το οικονομικό έτος 2009, εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα που οδηγούν στη λίστα Λαγκάρντ και αφορούν την πρόοδο των δικαστικών ερευνών για τους τραπεζικούς λογαριασμούς των Γεωργίου Κανδαλέπα και της συζύγου του.

Ads

Η υπόθεση αυτών των λογαριασμών συνδέεται άρηκτα με την υπόθεση Παπαντωνίου και αποτελεί την αρχή ενός νήματος που χάνεται στον ιστό των εξοπλιστικών αλλά και της χρηματιστηριακής ευημερίας της περιόδου 1990 – 2000.

Ο πρώην πρόεδρος της Remaco Γιώργος Κανδαλέπας βρίσκεται υπό έλεγχο από τη Δικαιοσύνη για την υπόθεση πλουτισμού του ζεύγους Γιάννου Παπαντωνίου – Σταυρούλας Κουράκου, με τους οποίους τον συνδέει προσωπική και επαγγελματική σχέση. Ο Κανδαλέπας υπηρέτησε τη δεκαετία του 1990 ως γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ενώ διεύθυνε την εταιρεία συμβούλων Remaco και συμμετείχε επί μακρό χρονικό διάστημα στο ΔΣ της Κούμπας Συμμετοχών [2003-2013] ως Μη εκτελεστικό μέλος. Η εταιρεία Remaco διετέλεσε για μεγάλο διάστημα (2001 – 2008)  θυγατρική της Κούμπας Συμμετοχών, καθώς η εταιρεία συμμετοχών έφθασε το 2008 να κατέχει το 35% της  Remaco.

Ο Γιώργος Κανδαλέπας και η σύζυγός του φέρονται να διατηρούσαν λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες, ενώ το όνομά του  περιλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ. Ελάχιστοι τότε,  ακόμα και μέσα στους κόλπους της Δικαιοσύνης, ήταν εκείνοι που μπορούσαν να προβλέψουν ότι η τραπεζική κατάθεση, με τα περίπου δύο εκατ. ευρώ, που εντοπίστηκε τυχαία στην πολυσυζητημένη λίστα Λαγκάρντ, στο όνομα «Σταυρούλα Κουράκου», θα αποτελούσε τον καμβά πάνω στον οποίο θα ξετυλιγόταν μια σύνθετη δικαστική περιπέτεια για τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου.

Ads

Ο λογαριασμός Κανδαλέπα, όπως αναφέρουν πληροφορίες από δικαστικές πηγές, και οι οποίες έχουν επανειλημμένα έρθει στο φως της δημοσιότητας, θεωρείται κομβικός, καθώς από αυτόν έχει εντοπιστεί ότι διακινήθηκαν χρήματα προς τον λογαριασμό της συζύγου του πρώην υπουργού Σταυρούλας Κουράκου, που εντοπίστηκε και ελέγχεται στο πλαίσιο των ερευνών για τη λίστα Λαγκάρντ.

Το χρονικό

Οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές έχουν στείλει από τον Μάρτιο του 2014 στην Ελβετία αίτημα δικαστικής συνδρομής για το άνοιγμα των λογαριασμών του Γ. Κανδαλέπα και της συζύγου του Ιουλίας. Η πλευρά Κανδαλέπα φαίνεται ότι χρησιμοποίησε το επιχείρημα ότι τα στοιχεία που διαθέτουν οι ελληνικές Αρχές είναι προϊόν υποκλοπής καθώς προέρχονται από τη λίστα Λαγκάρντ. Ο λογαριασμός 1.3 εκατ στην HSBC αποκαλύφθηκε στα τέλη Οκτωβρίου του 2012, όταν δημοσιέυτηκε η λίστα Λαγκάρντ. Το ποσό αναφερόταν δίπλα στην ένδειξη «KourakouStavroula-businesswoman».

Ο σύζυγος της Σταυρούλας Κουράκου και πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου υποστήριξε ότι τα χρήματα αφορούσαν την αποκατάσταση των δύο υιών που είχε αποκτήσει η Σταυρούλα Κουράκου από τον πρώτο της γάμο, και ότι προέρχονται από οικονομικές πηγές της ίδιας και του πρώην συζύγου της. Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα και το αίτημα δικαστικής συνδρομής προς την Ελβετία, τα εμβάσματα ύψους 585.000 ευρώ, 500.000 ευρώ και 226.00 ευρώ «προήλθαν από κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς των Γεωργίου Κανδαλέπα και Ιουλίας, συζύγου Γεωργίου Κανδαλέπα».

Σημειώνεται ότι στις 17 Νοεμβρίου 2015, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων έκρινε ενόχους, χωρίς ελαφρυντικό, τον Γιάννο Παπαντωνίου και τη Σταυρούλα Κουράκου, για την υπόθεση του 1.3 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της υπόθεσης του ανακριβούς «πόθεν έσχες» για το οικονομικό έτος 2009. Το δικαστήριο τους επέβαλε φυλάκιση 4 ετών (μετατρέψιμη προς 10 ευρω ημερησίως), χρηματική ποινή 10.000 ευρώ και αποζημίωση 20.000 ευρώ για ηθική βλάβη του Δημοσίου.

Το δικαστήριο εκτίμησε ότι ο Παπαντωνίου καταχώρησε «εν γνώσει του» ανακριβή στοιχεία στην δήλωση περιουσιακής κατάστασης, και «με πρόθεση» παρέλειψε τις επίμαχες καταθέσεις, ενώ η σύζυγός του συνυπέγραψε «γνωρίζοντας».