Πρόσθετος, βαρύς κρίκος στον πολιτικό εγκλωβισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη γίνεται η υπόθεση Αυγενάκη, φορτίζοντας ακόμη περισσότερο τα εσωτερικά ρήγματα στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ads

Οι καταγγελίες ότι ο γραμματέας της ΝΔ είχε συνομιλίες με πρόσωπα του ποινικού δικαίου και δεχόταν αιτήματα “εξυπηρέτησής” τους προκαλούν από αμηχανία έως έντονη δυσφορία στις τάξεις του κόμματος – πόσο μάλλον, μετά την σιωπηρή κάλυψη που παρείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Λευτέρη Αυγενάκη ακόμη και όταν ερωτήθηκε ευθέως από τον πρωθυπουργό την Παρασκευή στη Βουλή.
Επισήμως η σταθερή γραμμή της Πειραιώς παραμένει πως ο κ. Αυγενάκης έχει ήδη προσφύγει για το θέμα στην Δικαιοσύνη, υπογείως ωστόσο το θέμα πυροδοτεί κλιμακούμενη ένταση και οι πληροφορίες φέρουν τον πρόεδρο της ΝΔ να δέχεται εισηγήσεις ακόμη και για αντικατάσταση του γραμματέα.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις κορυφαία στελέχη, όπως ο αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης και ο Μάκης Βορίδης επιχείρησαν σήμερα να υπερασπιστούν δημόσια τον κ. Αυγενάκη, και στις δικές τους παρεμβάσεις ωστόσο ήταν εμφανής η αμηχανία.

«Εγώ», είπε στον Real FM ο Κωστής Χατζηδάκης, «εκείνο το οποίο ξέρω, πέραν των δημόσιων δηλώσεων του κ. Αυγενάκη, είναι ότι ο ίδιος μου είπε ότι είναι εξαιρετικά εκνευρισμένος με όλη αυτή την ιστορία. Θεωρεί ότι ο αστυνομικός του πήρε διάφορες πρωτοβουλίες και για αυτό άλλωστε τον έδιωξε…Κάτι άλλο το οποίο ξέρω, είναι ότι ο κ. Αυγενάκης έχει πάει στη Δικαιοσύνη και ο πρωθυπουργός σπεύδει σε μία υπόθεση που δεν έχει ξεκινήσει καν η έρευνα ακόμα, να υιοθετήσει όλες αυτές τις καταγγελίες, όπως έχει κάνει και σε άλλες περιπτώσεις».

Ads

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να εκμεταλλευθεί το θέμα με «μία καφενειακή αντιμετώπιση», ενώ ο Μάκης Βορίδης επιχείρησε συμψηφισμό μεταξύ Αυγενάκη και Πάνου Καμμένου. «Αν το ζήτημα είναι η συνομιλία του κ Αυγενάκη για μια εμπορική μίσθωση, τί να πούμε για τις συνομιλίες του κ Καμμένου με έναν καταδικασμένο για εμπόριο ναρκωτικών, που ο κ. πρωθυπουργός θεώρησε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα. Θεωρώ ότι η επιλογή που κάνει συστηματικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η επιλογή της λασπολογίας. Δεν κάνει πολιτική»,δήλωσε στον Αlpha 989.

Το βαρύ κλίμα, ωστόσο, σε μεγάλη μερίδα στελεχών της ΝΔ επέτεινε περαιτέρω η χθεσινή τηλεοπτική παρέμβαση του Αδωνι Γεωργιάδη για την υπόθεση Αυγενάκη – μια παρέμβαση, που αποτέλεσε τον ορισμό των fake news, καθώς ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είπε ψευδώς, επικαλούμενος και “fake” φωτογραφία, ότι ο ίδιος ποινικός κατηγορούμενος με τον οποίο συνομιλούσε ο γραμματέας της ΝΔ φωτογραφιζόταν και με υπουργούς της κυβέρνησης όπως ο Γιωργος Κατρούγκαλος και η Ελενα Κουντουρά.

Η πλήρης διάψευση λίγο αργότερα – ακόμη και από τον ίδιο τον Αδωνι Γεωργιάδη – αυτών των ισχυρισμών, προκάλεσε νέο γύρο εκνευρισμού μεταξύ των μετριοπαθών, και κυρίως των καραμανλικών, στελεχών της ΝΔ που θεωρούν ότι ο αντιπρόεδρος με την ακραία ρητορική και αντπολιτευτική πρακτική του συμπαρασύρει πλέον το κόμμα σε ζώνες επικίνδυνου πολιτικού ύφους.

Εξίσου έντονη, για διαφορετικούς λόγους, είναι η δυσφορία και από την πλευρά Σαμαρά. Κατά τις πληροφορίες, πέραν των προσωπικών του τριβών με τον Λευτέρη Αυγενάκη, ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν χειρίστηκε με τον ενδεδειγμένο πολιτικό τρόπο το θέμα στη συζήτηση της Παρασκευής στη Βουλή – δηλαδή, δεν πήρε τις αποστάσεις που έπρεπε παραπέμποντας στην κρίση της Δικαιοσύνης για την υπόθεση Αυγενάκη.

Ολα αυτά έρχονται να προστεθούν στο ήδη βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα τόσο ανάμεσα στον πρόεδρο της ΝΔ και την καραμανλική πτέρυγα, όσο και στις σχέσεις του με τον μέχρι πρότινος σταθερό υποστηρικτή του Αντώνη Σαμαρά. Γαλάζια στελέχη, δε, επισημαίνουν με νόημα και την νέα, χθεσινή παρέμβαση Σαμαρά με το άρθρο του στην “Καθημερινή”, με το οποίο ο πρώην πρωθυπουργός έδωσε σαφείς κατευθύνσεις για το ιδεολογικό στίγμα που πρέπει να έχει το κόμμα.