Από τις 15 Μαίου έχουν προεπιλεγεί και έχουν εγκριθεί – στο πλαίσιο της λεγόμενης short list – κι έχουν εγκριθεί από την διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής τρεις ανώτατοι δικαστικοί για την θέση του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και την διαδοχή της Ξένης Δημητρίου η θητεία της οποίας λήγει στις 30 Ιουνίου. Πρόκειται για την αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Ειρήνη Καλού, αρεοπαγίτισσα Διονυσία Μπιτζούνη και την επίσης αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Δήμητρα Κοκοτίνη.

Ads

Τότε, δεν υπήρχε… «πραξικόπημα» και «θεσμική εκτροπή», ούτε η προεπιλογή και η έγκριση της short list από την διάσκεψη των Προέδρων ήταν casus belli για την Νέα Δημοκρατία και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, παρ’ ότι η χώρα βρισκόταν ήδη στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου (των ευρωεκλογών).

Το… «πραξικόπημα» προέκυψε από χθες, και από την στιγμή που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε πως οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν τελικά στις 7 Ιουλίου, δηλαδή μία εβδομάδα μετά την λήξη της θητείας της Εισαγγελέως του Ανώτατου Δικαστηρίου. H Nέα Δημοκρατία και ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρώτοι, και το ΚΙΝΑΛ ακολούθως έθεσαν ζήτημα «μη νομιμοποίησης» της κυβέρνησης να ολοκληρώσει την διαδικασία και να επιλέξει την νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου πριν από την διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών – δηλαδή, πριν από τις 10 Ιουνίου, τα φιλικά τους μέσα ενημέρωσης πλειοδότησαν, και παραπλεύρως επιστρατεύθηκαν και γνωστοί νομικοί και συνταγματολόγοι να διακηρύξουν τον «αντιδεοντολογικό» χαρακτήρα της όλης υπόθεσης.

Το γεγονός ότι ουδείς εκ των νομικών έθεσε πραγματικό ζήτημα νομιμότητας πέρασε στα «ψιλά». Όπως και το γεγονός ότι στις 26 Μαίου έγιναν ευρωεκλογές και όχι εθνικές εκλογές και πως η χώρα εξακολουθεί να έχει εκλεγμένη και με πλήρεις αρμοδιότητες κυβέρνησης, η οποία δεν υποχρεούται να συγκυβερνά με την αντιπολίτευση.

Ads

Το διακύβευμα άλλωστε, όπως ομολογείται σε μη δημόσιες συζητήσεις και από στελέχη της ΝΔ, δεν είναι η νομική και θεσμική ουσία αλλά οι πολιτικές εντυπώσεις. Είναι τακτική επιλογή της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη να λειτουργούν από τώρα και έως τις 7 Ιουλίου ως η «πραγματική», καίτοι εν αναμονή, κυβέρνηση. Κι είναι επίσης προφανής η αγωνία και η επιδίωξη ουκ ολίγων στελεχών τόσο της ΝΔ όσο και του ΚΙΝΑΛ που εμπλέκονται σε ανοιχτές και υπό διερεύνηση νομικές υποθέσεις, να διαμορφωθεί το συντομότερο δυνατό ένα πιο… πρόσφορο προς χειραγώγηση σκηνικό στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Επ’ αυτού, έχει ενδιαφέρον το ερώτημα που έθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Γιατί η Νέα Δημοκρατία ακολουθώντας τον κ. Βενιζέλο εκδηλώνει τέτοιο άγχος για τον ορισμό της ηγεσίας της δικαιοσύνης κατά το γράμμα και το πνεύμα του συντάγματος και του νόμου; Ποιόν αλήθεια φοβούνται;».

Ολο αυτό το πλέγμα συζητήθηκε και στην έναρξη της σημερινής συζήτησης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ όπου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κοινός τόπος ήταν πως δεν υπάρχει κανένα νομικό και θεσμικό ζήτημα και η κυβέρνηση έχει την ευχέρεια να προχωρήσει στις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης. Οι προβληματισμοί που τέθηκαν αφορούσαν μόνον τον πολιτικό χειρισμό του θέματος, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ΝΔ αξιοποιεί το σοκ της ήττας στον ΣΥΡΙΖΑ για να εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία και να επιβάλει εκείνη την προεκλογική ατζέντα.

Ως προς την ουσία του ζητήματος, οι ίδιες πληροφορίες λένε πως η πλέον ενδεδειγμένη οδός είναι να ακολουθηθεί το «μοντέλο Γκουτζαμάνη». Όταν είχε λήξει η θητεία της προηγούμενης εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Γκουτζαμάνης είχε και πάλι προεπιλεγεί η διάδοχός της. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όμως υπέγραψε το σχετικό διάταγμα όταν έληξε η θητεία Γκουτζαμάνη και το ίδιο εκτιμάται πως μπορεί να γίνει και τώρα: Να προεπιλεγεί άμεσα η επόμενη ηγεσία του Αρείου Πάγου και ο ορισμός της να επικυρωθεί την 1η Ιουλίου, αφού θα έχει λήξει η θητεία της Ξένης Δημητρίου.