Ένα καθαρό «ναι» στην πολιτική λύση για τα κόκκινα δάνεια, μια γενική μεν, σαφής δε, υπόσχεση για το χρέος αλλά και μια εξίσου καθαρή προθεσμία 6 ημερών για να κλείσουν τα θερμά μέτωπα της αξιολόγησης είναι το, μέχρι στιγμής, ταμείο της αποστολής Μοσκοβισί στην Αθήνα – μιας αποστολής που, ουσιαστικά, φέρει και τη σφραγίδα της θέσης της Κομισιόν στη διαχείριση του ελληνικού ζητήματος.

Ads

Είναι μια θέση που ικανοποιεί μεν την κυβέρνηση στην πιο κρίσιμη καμπή της εφαρμογής του πρώτου μνημονιακού πακέτου, αλλά ταυτόχρονα καταδεικνύει και τις δύσκολες και λεπτές ισορροπίες που πρέπει να τηρηθούν εν όψει του καθοριστικού Eurogroup της Δευτέρας: Η επίμονη σιωπή του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί στο ερώτημα εάν θα υπάρξει αποσύνδεση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από την αξιολόγηση αποτελεί και την πλεον εύγλωττη επιβεβαίωση του διχασμού που υπάρχει ξανά εντός του Eurogroup για την αντιμετώπιση της ελληνικής κυβέρνησης, με την σκληρή «φράξια» Σόιμπλε να επιμένει στη γραμμή του νέου εκβιασμού και της απειλής για κούρεμα καταθέσεων εάν δεν εφαρμοστούν άμεσα τα σκληρά μέτρα κυρίως στο ασφαλιστικό και φορολογικό πεδίο. Είναι η γραμμή που έσπευσε να υπενθυμίσει εκ νέου χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τονίζοντας, με επιστολή του στο ολλανδικό κοινοβούλιο, ότι τα 10 δις ευρώ που είναι έτοιμα προς εκταμίευση για τις ελληνικές τράπεζες δεν θα αποδεσμευτούν εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση.

Απέναντι σ’ αυτή τη στάση η απάντηση που επιλέγει η Κομισιόν και δείχνει να αποδέχεται και η ελληνική πλευρά είναι μια «σιωπηρή» σύνδεση αξιολόγησης και ανακεφαλαιοποίησης, με ταυτόχρονη προσπάθεια να κλείσουν ταχύτατα τα ανοιχτά μέτωπα των προαπαιτούμενων έτσι ώστε να ακυρωθεί στην πράξη η απειλή του bail in και του κουρέματος των καταθέσεων μετά το τέλος του χρόνου. «Στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την βεβαιότητά τους ότι θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς πριν το τέλος του χρόνου», ήταν άλλωστε και το χαρακτηριστικό μήνυμα που έδιναν πηγές του Μαξίμου μετά τη χθεσινή συνάντηση Τσίπρα – Μοσκοβισί.

Στον αντίποδα αυτής της «σιωπηρής ουδετερότητας», ο Πιερ Μοσκοβισί επαναβεβαίωσε την στήριξη τόσο των Βρυξελλών όσο και του Παρισιού στην εξεύρεση του «έντιμου συμβιβασμού» για τους πλειστηριασμούς με όρο – κλειδί τη διασφάλιση της «κοινωνικής συνοχής» στην οποία επιμένει παγίως ο πρωθυπουργός και την υιοθέτησε καθαρά και ο γάλλος επίτροπος. «Στο θέμα των κόκκινων δανείων, που έθεσε ο πρωθυπουργός, ο Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την βεβαιότητα ότι μπορεί να βρεθεί λύση που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή», τόνιζαν χθες το βράδυ κυβερνητικές πηγές, ενώ εξίσου θετική ήταν η στάση του επιτρόπου και σε ό,τι αφορά την έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Ads

Για να ανοίξει, όμως, αυτός ο δρόμος πρέπει, σε πρώτη φάση, να έχουν κλείσει μέσα στο επόμενο 6ήμερο θερμά ζητήματα, όπως τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, το πλαίσιο φορολόγησης των αγροτών, καθώς κι εκείνο της συνολικής ρύθμισης των κόκκινων δανείων. «Εαν δεν επιλυθούν τα τρία –τέσσερα εκκρεμή ζητήματα των προαπαιτουμένων για τα 2 δισ. ευρώ έως το Eurogroup η δουλειά μας δεν θα είναι εύκολη τη Δευτέρα», είπε ευθέως ο Πιερ Μοσκοβισί μετά τη συνάντησή του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη, δίνοντας και το στίγμα του κλίματος που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην ευρωζώνη.

Από κυβερνητικά στελέχη, το μήνυμα αυτό χαρακτηρίζεται ως «αναμενόμενο» και δίνεται η διαβεβαίωση πως «ό,τι πρέπει να γίνει έως τη Δευτέρα θα έχει γίνει, χωρίς όμως εκπτώσεις και χωρίς υπαναχωρήσεις από τις δεσμεύσεις μας». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση έχουν ουσιαστικά κλείσει και πως το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια είναι σχεδόν έτοιμο, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνουν πως, παρά τις πιέσεις του σκληρού άξονα, διαμορφώνονται πλέον νέες συμμαχίες και νέοι συσχετισμοί στην Ευρώπη.
Σ’ αυτούς τους νέους συσχετισμούς, η κυβέρνηση προσμετρά στις «φίλιες δυνάμεις» την Γαλλία, την Ιταλία υπό προϋποθέσεις, την Κομισιόν αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα του Μάριο Ντράγκι.
Πρόκειται για ένα νέο μέτωπο, μη συμπαγές μεν αλλά όντως σε τροχιά προσέγγισης σ’ αυτή τη φάση, έστω και για διαφορετικούς λόγους και στοχεύσεις.
Το εάν αυτή η προσέγγιση θα αποδειχθεί ανθεκτική στις πιέσεις των σκληρών του ΔΝΤ και του Βερολίνου, αλλά και στις νέες νάρκες που βάζει στην Ευρώπη το μείζον θέμα του προσφυγικού, θα φανεί μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο. Με πρώτο σταθμό το Eurogroup της Δευτέρας…