Λίγες ώρες μετά τη μαραθώνια Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται στη Σμύρνη για το 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, όπου συνεχίζονται οι συζητήσεις για το προσφυγικό.

Ads

Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου αναμένεται να συζητήσουν περαιτέρω θέματα σχετικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και κυρίως, το θέμα της εφαρμογής αλλά και της επιτάχυνσης των διαδικασιών επανεισδοχής μεταναστών.

Η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας -Τουρκίας στη Σμύρνη, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου ομολόγου του Αχμέτ Νταβούτογλου ολοκληρώθηκε.

Αυτή τη στιγμή υπογράφονται οι διμερείς συμφωνίες και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι κοινές δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών. 

Ενημέρωση Τσίπρα σε Ρούτε 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Μ. Ρούτε, για την πραγματοποίηση του ελληνοτουρκικού συμβουλίου.

Ads

Από την πλευρά του ο κ. Ρούτε χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την συνάντηση της Σμύρνης και μάλιστα τόνισε στον Έλληνα ομόλογό του ότι στην συνάντηση αυτή εκπροσωπεί, όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ε.Ε.

Η ατζέντα, πέραν του προσφυγικού 

Η ατζέντα της επίσκεψης περιλαμβάνει, πέραν του προσφυγικού, ζητήματα σχετικά με τις μεταφορές, το εμπόριο και τον τουρισμό.

Ειδικότερα και σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για την ακτοπλοϊκή σύνδεση ανάμεσα στην Θεσσαλονίκη και την Σμύρνη, καθώς και για την σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη.

Παράλληλα, πραγματοποιείται το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στο οποίο μετέχουν 36 ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς, κυρίως από τους κλάδους του τουρισμού και των ακινήτων, των τροφίμων και ποτών, των κατασκευών και δομικών υλικών, των μεταφορών και logistics.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον της τουρκικής πλευράς, όπως αποτυπώνεται από τις συναντήσεις που έχουν ζητηθεί, όσον αφορά τις εξαγωγές προς τη γείτονα, επικεντρώνεται στα δομικά υλικά, και όσον αφορά τις τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα, στον τουρισμό και τα ακίνητα.

Νωρίτερα, πριν ξεκινήσουν τις συνομιλίες τους στη Σμύρνη, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αχμέτ Νταβούτογλου μοίρασαν λουλούδια στις γυναίκες δημοσιογράφους.

Οι δύο άνδρες πλησίασαν τις γυναίκες που βρίσκονταν έξω από το κτίριο της συνάντησης και της μοίρασαν λουλούδια, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας.

image

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Με τη Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και κατόπιν την τελετή υπογραφής των Συμφωνιών και τις κοινές δηλώσεις στον Τύπο, ξεκίνησε το πρόγραμμα του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, στη Σμύρνη.

Στις 18:00, διεξάγεται το Ελληνο-τουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ και, εν συνεχεία, στις 19:00 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει ομιλία στην τελετή ανακήρυξής του ως Επίτιμου Διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 20:00 με δείπνο από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σμύρνης και την Union of Chambers and Commodity Exchanges of Turkey.

image

Στην κυβερνητική αντιπροσωπία βρίσκονται οι υπουργοί:

1. Γ. Σταθάκης, Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

2. Ν. Κοτζιάς , Υπουργός Εξωτερικών

3. Π. Σκουρλέτης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

4. Θ. Δρίτσας, Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

5. Ν. Τόσκας, Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη

6. Γ. Μουζάλας, Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

7. Ε. Κουντουρά, Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού

8. Ο. Γεροβασίλη, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και Κυβερνητική Εκπρόσωπος

9. Γ. Αμανατίδης, Υφυπουργός Εξωτερικών

10. Δ. Μάρδας, Υφυπουργός Εξωτερικών