Ήταν η χρονιά των μεγάλων προσδοκιών και της μεγάλης συνθηκολόγησης. Το 2015 ήταν η χρονιά του Αλέξη Τσίπρα και του #This is a Coup: Μέσα σε 12 μήνες η Ελλάδα και η Αριστερά έζησαν την ανατροπή, την ελπίδα, τη μάχη, τον εκβιασμό και το πραξικόπημα, τη συνθηκολόγηση και το τρίτο Μνημόνιο.

Ads

Το tvxs.gr καταγράφει αυτή την ιστορική πια διαδρομή μέσα σε 14 στιγμές – σταθμούς, όπως αποτυπώνονται σε 14, επίσης ιστορικά πια, βίντεο.

* Η ελπίδα ήρθε

Το βράδυ της 25ης Γενάρη η μεγάλη ανατροπή έχει μόλις συντελεστεί: Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές και ετοιμάζεται να σχηματίσει κυβέρνηση μαζί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, και ο Αλέξης Τσίπρας φθάνει στα Προπύλαια ως ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός της Ευρώπης:

Ads

* Προγραμματικές δηλώσεις Τσίπρα

Οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης μεταδίδονται live απ’ όλα τα διεθνή δίκτυα κι ο Αλέξης Τσίπρας δίνει όρκο πολιτικής τιμής από το βήμα της Βουλής: «Είμαστε σάρκα από τη σάρκα του ελληνικού λαού, είμαστε κάθε λέξη από το σύνταγμα αυτής της χώρας», λέει βουρκωμένος ο νέος πρωθυπουργός

* «Μόλις σκότωσες την τρόικα»

Αμέσως μετά τα επινίκια αρχίζει η μάχη που θα οδηγήσει στον μεγάλο πόλεμο. Είναι 1η Φεβρουαρίου στην Αθήνα και είναι η στιγμή που ο Γιάνης Βαρουφάκης εξοργίζει τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Μόλις σκότωσες την τρόικα» φέρεται να είναι η ιστορική φράση που είπε ο επικεφαλής του Eurogroup  στον τότε υπουργό Οικονομικών – τελικά όμως η τρόικα έγινε απλώς «κουαρτέτο» και παραμένει εν ζωή…

* Το τελεσίγραφο και το τελευταίο όπλο

Ο πεντάμηνος πόλεμος αποδείχθηκε άνισος και το τελευταίο όπλο του Αλέξη Τσίπρα γίνεται το δημοψήφισμα. Στις 26 Ιουνίου εξαγγέλλει το δημοψήφισμα και παίρνει θέση υπέρ του ΟΧΙ: «Όχι», όπως είπε, «στην πρόταση – τελεσίγραφο των εταίρων, που συσσωρεύει νέα δυσβάσταχτα βάρη στον ελληνικό λαό».

* Κλειστές τράπεζες

Την Κυριακή 28 Ιουνίου αποφασίζονται τα capital controls  και την Δευτέρα 29 Ιουνίου,η Ελλάδα ξυπνά με κλειστές τράπεζες. Λίγες ημέρες αργότερα οι κάμερες των διεθνών δικτύων καταγράφουν τις ουρές των συνταξιούχων στα 1.000 υποκαταστήματα που ανοίγουν μόνον για καταβολή μέρους των συντάξεων.

* Το μεγάλο «Όχι» του δημοψηφίσματος

Την Παρασκευή 3 Ιουλίου η πλατεία Συντάγματος και το κέντρο της Αθήνας πλημμυρίζει από εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου.  Είναι η μεγαλειώδης συγκέντρωση υπέρ του «Όχι» που προδιαγράφει και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής 5 Ιουλίου.

* Η παραίτηση Σαμαρά

Το 62 % υπέρ του «Όχι» οδηγεί και σε – ταραχώδη, όπως αποδείχθηκε – αλλαγή σελίδας τη ΝΔ: Ο Αντώνης Σαμαράς έπραξε τη βραδιά του δημοψηφίσματος ό,τι δεν είχε πράξη το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου και ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ηγεσία της ΝΔ.

«Από σήμερα παραιτούμαι από την ηγεσία της ΝΔ και ζήτησα ήδη από τον κύριο Βαγγέλη Μεϊμαράκη να αναλάβει προσωρινός πρόεδρος.»

* Η μεγάλη συνθηκολόγηση

Το «Όχι» δεν αρκεί για να αποκρούσει τον μεγάλο εκβιασμό. Ο Σόιμπλε βάζει στο τραπέζι του χαρτί του Grexit και στις 13 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, μετά από την δραματική σύνοδο των 17 ωρών, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει τη μεγάλη συνθηκολόγηση:

«Δώσαμε μια σκληρή μάχη έξι μήνες τώρα. Βρεθήκαμε μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις και σκληρά διλήμματα… Πήραμε την ευθύνη της απόφασης προκειμένου να αποτρέψουμε την υλοποίηση των πιο ακραίων επιδιώξεων των πιο ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης», λέει.

* Η Μέρκελ βάζει τους όρους

Την ίδια νύχτα, σε διπλανή αίθουσα από τον Αλέξη Τσίπρα, η Ανγκελα Μέρκελ βάζει τους όρους της συνθηκολόγησης και ανοίγει τον δρόμο για το τρίτο Μνημόνιο:

* Η αριστερή μελαγχολία και η διάσπαση

Ο συμβιβασμός των Βρυξελλών αποδεικνύεται πολύ σκληρός για να τον αντέξει σύσσωμη η Αριστερά. Στις 20 Ιουλίου ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αποχωρεί από τη θέση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης «Θα αγωνιστώ», λέει, «ώστε το νέο Μνημόνιο να είναι παρένθεση για την κυβέρνηση».
Πρόκειται απλώς για το πρώτο βήμα προς τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ που θα ακολουθήσει τον επόμενο μήνα.

* Ψήφιση τρίτου Μνημονίου

Ξημερώματα της 13ης Αυγούστου το τρίτο Μνημόνιο περνά από τη Βουλή με 222 «ναι» και χάρις στις ψήφους της αντιπολίτευσης.  Τα 64 «Όχι» βάζουν και την τελική σφραγίδα στην διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και οι New York Times αναγγέλλουν το γεγονός γράφοντας στην πρώτη τους σελίδα «Η Ελλάδα πίνει το κώνειο».
   

* Η «δεύτερη φορά αριστερά»

Παρά τη συνθηκολόγηση, το νέο Μνημόνιο και τη διάσπαση ο Αλέξης Τσίπρας αποδεικνύει ότι… δεν μπορεί να χάσει εκλογές. Το βράδυ της 15ης Σεπτεμβρίου βρίσκεται ξανά στα Προπύλαια ως νικητής και της νέας εκλογικής αναμέτρησης και ανανεώνει τον βίο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μέσα από έναν θερμό εναγκαλισμό με τον Πάνο Καμμένο.

* Το φιάσκο των εκλογών στη ΝΔ

Ο Τσίπρας κερδίζει, αν και απών, και την τέταρτη εκλογική αναμέτρησης της χρονιάς. Στις 22 Νοεμβρίου η θυελλώδης εκλογή αρχηγού στη ΝΔ καταλήγει σε φιάσκο καθώς δεν λειτούργησε το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας.

Ακολουθεί το ξέσπασμα οργής των νεοδημοκρατών ψηφοφόρων και η θεσμική κρίση στην αντιπολίτευση παρατείνεται απειλώντας να μετατραπεί σε πολιτική κρίση για τη χώρα. Οι προσδοκίες για λύση στο αδιέξοδο της ΝΔ μετατίθενται πλέον στην 10η Ιανουαρίου και στην μονομαχία Μειμαράκη – Μητσοτάκη για την ανάδειξη νέου προέδρου.

* Η επιστροφή της ΕΡΤ μετά το «μαύρο»

Η βαθιά αντιδημοκρατική πράξη του «μαύρου», που έγινε και καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων, τελειώνει: Το πρωί της 11ης Ιουνίου, δύο χρόνια μετά το «λουκέτο Σαμαρά», η ΕΡΤ ξανανοίγει και εκπέμπει ξανά.