Σε πρόωρες εκλογές η χώρα καθώς στην τρίτη ψηφοφορία της Βουλής για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο υποψήφιος με πρόταση της κυβέρνησης Σταύρος Δήμας δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό των 180 ψήφων ώστε να εκλεγεί. Στο μίνι διάγγελμά του που ακολούθησε ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 25 Ιανουαρίου. 
 

Ads

Η ψηφοφορία 

Στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη ο μοναδικός υποψήφιος Σταύρος Δήμας τον οποίο πρότεινε η κυβερνητική πλειοψηφία έλαβε 168 θετικές ψήφους και 132 παρών. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν και οι 300 βουλευτές.


Η ανακοίνωση του αποτελέσματος
 

Δεν υπήρξαν εκπλήξεις από τους ανεξάρτητους βουλευτές σε σχέση με τη δεύτερη ψηφοφορία. Παρών ψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Βύρων Πολύδωρας, Πέτρος Τατσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Βασίλης Καπερνάρος, Νίκη Φούντα, Θόδωρος Παραστατίδης, Ραχήλ Μακρή, Θεοδώρα Τζάκρη. Αντίθετα, τον Σταύρο Δήμα ψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Βασίλης Οικονόμου, Γρηγόρης Ψαριανός, Σπύρος Λυκούδης, Κωνσταντίνος Γιοβαννόπουλος, Κατερίνα Μάρκου, Παναγιώτης Μελάς, Γιάννης Κουράκος, όπως αναμενόταν. Τον Σταύρο Δήμα ψήφισαν ξανά και οι ανεξάρτητοι, πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος.

 
Όλες οι εξελίξεις στο tvxs.gr
 

Διάλυση της Βουλής εντός 10 ημερών
 
Σύμφωνα με το Σύνταγμα η Βουλή διαλύεται μέσα σε 10 ημέρες και προκηρύσσονται βουλευτικές εκλογές. Η επόμενη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές, αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα, θα πρέπει να εκλέξει πρόεδρο.
 
Στην πρώτη ονομαστική ψηφοφορία, θα απαιτείται και πάλι πλειοψηφία 180 βουλευτών. Αν και πάλι δεν υπερψηφιστεί πρόεδρος, τότε το όριο πέφτει στους 151 βουλευτές. Σε περίπτωση που δεν αναδειχτεί και τότε Πρόεδρος, τότε διεξάγεται και τρίτη ψηφοφορία κατά την οποία εκλέγεται ο υποψήφιος ακόμη και με σχετική πλειοψηφία.

Ads