Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, με τη βοήθεια εθελοντών, κατοίκων και στρατού κατάφεραν την Παρασκευή να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα της φωτιάς στη Χίο που ξέσπασε το βράδυ της Πέμπτης. Ωστόσο η νύχτα θα είναι κρίσιμη καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων, λόγω των ισχυρών ανέμων, πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι πυροσβέστες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Από τη φωτιά τραυματίστηκαν έξι άτομα, ενώ στον οικισμό Σιδηρούντα οι φλόγες προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια. Στην Αθήνα μεταφέρθηκαν τρεις τραυματίες με σοβαρά εγκαύματα. Κρίσιμη η κατάσταση για μια 64χρονη που έχει υποστεί εγκαύματα της τάξης του 70%. 

Ads

Τα δύο κύρια μέτωπα ήταν μεταξύ του χωριού Σιδηρούντα και της περιοχής Μετόχι και στη δασική έκταση Αψηλές. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα «Πολίτης Χίου», όλα τα μέτωπα είναι σε πλήρη ύφεση κάτι που δημιουργεί ελπίδες ότι με το πρώτο φως της ημέρας η πυρκαγιά θα τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

Σημειώνεται πως η πυροσβεστική εκκένωσε τον οικισμό της Σιδηρούντας καθώς οι φλόγες έφτασαν μέσα στο χωριό προκαλώντας ζημιές σε σπίτια και σκορπώντας τον πανικό. Τρεις γυναίκες έχουν μεταφερθεί με σοβαρά εγκαύματα στην Αθήνα, η κατάσταση της μίας είναι κρίσιμη. Πρόκειται για μια 64χρονη γυναίκα που υπέστη εγκαύματα της τάξης του 70%. Διακομίσθηκε επειγόντως στο Νοσοκομείο της Χίου και τη συνέχεια μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο των Αθηνών, όπως και δύο ακόμα γυναίκες που τραυματίστηκαν ελαφρύτερα. Επίσης στο ίδιο χωριό κάηκε ένα ΙΧ αυτοκίνητο. Τέσσερα ακόμη άτομα έχουν τραυματιστεί ελαφρά. 

Νωρίτερα, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, μιλώντας στην τοπική ιστοσελίδα «Πολίτης Χίου», ανέφερε ότι «αρκετά μέτωπα έχουν ελεγχθεί», αλλά πρόσθεσε ότι «εκείνο που είναι επικίνδυνο είναι οι συνεχείς αναζωπυρώσεις λόγω των ανέμων». «Έχουμε δύο σοβαρά μέτωπα αυτή την ώρα στην περιοχή μεταξύ Βολισσού και Κατάβασης, όπου επιχειρούν εναέρια μέσα», σημείωσε, επισημαίνοντας τον κίνδυνο που υπάρχει για τα πεζοπόρα τμήματα από τα ρεύματα που προκαλούνται από τις φωτιές, πέρα από τους ισχυρούς βορειοανατολικούς ανέμους, οι οποίοι δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών.