Σε διεθνή διάσκεψη για την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική συμμετέχει το Δίκτυο «Χάρτα της Ειδομένης». Πρόκειται για έναν κώδικα δεοντολογίας με 11 άρθρα, που υιοθετήθηκε πριν πέντε χρόνια από την Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης και αναγνωρίστηκε από άλλες Ενώσεις Συντακτών στην Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), τον ΟΑΣΕ, το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και πολλές ΜΚΟ. Αναφέρεται στον τρόπο που δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί αλλά και κρατικοί λειτουργοί θα πρέπει να χειρίζονται θέματα που σχετίζονται με πρόσφυγες, μετανάστες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ads

Η «Ευρωπαϊκή – Μεσογειακή Διάσκεψη για την Αφήγηση του Μεταναστευτικού» διοργανώνεται στις 2 και 3 Νοεμβρίου στο Παρίσι από τον Διεθνές Κέντρο  για την Ανάπτυξη Μεταναστευτικής Πολιτικής (International Centre for Migration Policy Development) σε συνεργασία με τη γαλλική κυβέρνηση και τη Λέσχη της Βενετίας (Club of Venice) στο πλαίσιο  του ευρωπαϊκού προγράμματος EUROMED Migration 5.

Δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, υπεύθυνοι επικοινωνίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα και εκπρόσωποι διεθνών ΜΜΕ από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής έχουν κληθεί να ανταλλάξουν απόψεις  και εμπειρίες ώστε να διαμορφωθεί μια κοινή ευρωπαϊκή πρακτική για την προώθηση μιας πιο ισόρροπης και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα αφήγησης του προσφυγικού-μεταναστευτικού στη δημόσια σφαίρα στο πλαίσιο μια αποτελεσματικότερης και αειφόρου μεταναστευτικής πολιτικής.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος  της διάσκεψης βρίσκονται ο επαναπροσδιορισμός και η αναζήτηση νέων τρόπων συνεργασίας  για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ιδιαίτερα  των μεσογειακών χωρών, στο επικοινωνιακό πεδίο. Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί μεταξύ άλλων η δυνατότητα υιοθέτησης μιας ευρωπαϊκής Χάρτας για την αφήγηση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος.

Ads

Την «Χάρτα της Ειδομένης», ένα χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση της ρητορικής του μίσους, εκπροσωπεί ο συντονιστής του Δικτύου,  Παύλος Νεράντζης μέλος του Συμβουλίου Τιμής και Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΜ-Θ