Νέα παράταση στην προστασία του Μεγάρου Μουσικής από τους πιστωτές του και απαλλαγή από οποιαδήποτε φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα δίνει ειδική διάταξη που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή.

Ads

Η ρύθμιση που έχει τη μορφή «προσωρινής διευκόλυνσης» για τη συνέχιση της λειτουργίας του Μεγάρου κατατέθηκε με το άρθρο 54 του κεφαλαίου Χ του πολυνομοσχεδίου που αφορά διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού.

Οπως προβλέπει, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2016, ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ΟΜΜΑ) απαλλάσσεται από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για όλες τις πράξεις πλην εκείνης της μεταβίβασης ακινήτου ιδιοκτησίας του.

Επίσης, απαγορεύεται η διενέργεια πάσης φύσεως συμψηφισμού σε βάρος του ΟΜΜΑ που αφορά βεβαιωμένες χρηματικές απαιτήσεις του Δημοσίου ή ασφαλιστικών οργανισμών.

Ads

Αναστέλλονται, επίσης, οι κατά του ΟΜΜΑ πάσης φύσεως πράξεις διοικητικής ή αναγκαστικής εκτέλεσης.

Δεν υπολογίζονται, πλέον, τόκοι και πρόστιμα για τα χρέη του ΟΜΜΑ από καταπτώσεις εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου, ενώ παρατείνεται εκ νέου η θητεία του Δ.Σ. του Οργανισμού.

Οπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, «η προτεινόμενη ρύθμιση αποσκοπεί στην προσωρινή διευκόλυνση της συνέχισης λειτουργίας του ΟΜΜΑ έως την κατάθεση και ψήφιση σχεδίου νόμου (…) Το σχετικό σχέδιο οριστικής ρύθμισης των θεμάτων του ΟΜΜΑ δεν κατέστη εφικτό να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή λόγω της προώρου διαλύσεως».

Απεργούν οι εργαζόμενοι στο Μέγαρο

Οι εργαζόμενοι στο Μέγαρο Μουσικής πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων τους το τελευταίο εξάμηνο.

Στην ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για «πλήρες αδιέξοδο» και τονίζουν: «Το πρόβλημα παραμένει, διανύουμε τον έκτο μήνα με πολύ σοβαρά προβλήματα στην καταβολή των δεδουλευμένων μας, ενώ πλέον το Μέγαρο κινδυνεύει να κλείσει οριστικά στο τέλος του χρόνου».

Μάνος: Το Μέγαρο δεν θα κλείσει

Διαβεβαιώσεις ότι «το Μέγαρο δεν θα κλείσει» και «θα συνεχίσει την πορεία του» έδωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Ιωάννης Μάνος, σε συνέντευξή του στον BHMA FM.

«Το Μέγαρο θα συνεχίσει την πορεία του, το Μέγαρο δεν θα κλείσει. Το Μέγαρο θα συνεχίσει μια πορεία εκπαιδευτική, μουσική, κοινωνική και πολιτική», ενώ αναφερόμενος στο θέμα της μισθοδοσίας είπε:

«Η καθυστέρηση (στη μισθοδοσία) είναι, ένα μήνα, δύο μήνες, τρεις μήνες… Εξαρτάται από το ύψος των μισθών. Παρ’ όλα ταύτα, προχωρούμε σε έναντι καταβολές, όπως θα το κάνουμε και τώρα. Καταλαβαίνω ότι εκεί υπάρχει ένα ζήτημα, ως προς τη καθυστέρηση, για 180-192 (εργαζομένους) για την ακρίβεια».

Σε ό,τι αφορά την πηγή των οικονομικών προβλημάτων του Μεγάρου ο Ιωάννης Μάνος δήλωσε: «Η οικονομική δυσπραγία του Μεγάρου δεν οφείλεται σε καμία περίπτωση ούτε ποτέ από τότε που ιδρύθηκε σε λειτουργικές δυσκολίες, σε λειτουργικές αβελτηρίες. Δεν ήταν λειτουργικά ελλειμματικό το Μέγαρο.

Αν υπάρχουν οικονομικά προβλήματα, αυτά οφείλονται στα δάνεια που είχε πάρει το Μέγαρο το 2004 και το 2007, με τη στήριξη των τότε κυβερνήσεων και καθ’ υπόδειξη αυτών, προκειμένου να αποπληρώσει το δεύτερο κτιριακό συγκρότημα.

Αυτή είναι η αιτία της κρίσης και όχι η λειτουργία του Μεγάρου.

Τα δάνεια αυτά είναι της τάξεως των 245 εκατ. και το ποσό αυτό αυξομειώνεται ανάλογα με την πληρωμή, με τους τόκους κ.ο.κ.

Το Μέγαρο πάντοτε είχε ισοσκελισμένες χρήσεις και ελέγχεται και αυτό έχει σημασία.

Δεν ήταν ανεξέλεγκτο μαγαζί, ελέγχεται από το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Κατέθετε πάντοτε τους ισολογισμούς του, προϋπολογισμό και απολογισμό. Ο προϋπολογισμός του συντίθεται από τη μία πλευρά, ποτέ δεν πέρασε το 50-100%, την ετήσια τακτική λειτουργική επιχορήγηση του κράτους που κάθε πολιτιστικός οργανισμός σε όλα τα μέρη του κόσμου παίρνει για τον πολιτισμό.

Επί των ημερών μου, η επιχορήγηση ήταν πολύ χαμηλότερη, το άλλο 50% καλύπτεται από έσοδα, τα οποία το προσωπικό, τα στελέχη, η επικοινωνιακή πολιτική, η εμπορική μας πολιτική προσελκύει.

Ποιες είναι αυτές οι πηγές; Είναι τα εισιτήρια, οι χορηγίες, οι ενοικιάσεις αιθουσών και τα συνέδρια.»