Τη διεξαγωγή κατεπείγουσας πειθαρχικής έρευνας για τα όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κατά τη χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ζητεί από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη που έθεσε στον αρχείο την υπόθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου.

Ads

Υπενθυμίζεται σε βάρος της Γεωργίας Τσατάνη έχει ασκηθεί πειθαρχική έρευνα από την ίδια την πρόεδρο του Άρειου Πάγου Βασιλική Θάνου για την απόφασή της να βάλει στο αρχείο την υπόθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου. Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάζεται ο λόγος γα τον οποίο ο φάκελος του Ανδρέα Βγενόπουλου δεν ανατέθηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς ή στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος που είναι αρμόδιες για τη διερεύνηση συναφών υποθέσεων, αλλά αντιθέτως την υπόθεση ανέλαβε η Γεωργία Τσατάνη.

Η εισαγγελέας Εφετών αποφάσισε πως δεν στοιχειοθετούνται αδικήματα και ως εκ τούτου έθεσε τη δικογραφία στο αρχείο. Η απόφασή της προκάλεσε την αντίδραση του Γενικού Εισαγγελέα της Κύπρου αλλά και του υπουργού Δικαιοσύνης της Κύπρου. Μετά την εντολή για έρευνα σε βάρος της, η Γεωργία Τσατάνη κατήγγειλε πως είχε δεχτεί παρεμβάσεις από τον υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο να επιστρέψει τον φάκελο στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκληματος. 

Ο κ. Παπαγγελόπουλος στην ομιλία του στη Βουλή έκανε λόγο για «πρόχειρη και βλακώδης σκευωρία, που στόχο έχει να συγκαλύψει ευθύνες». Eπανέλαβε πως ουδέποτε άσκησε πιέσεις στην Γεωργία Τσατάνη, αντίθετα η ίδια τον επισκέφτηκε και του ζήτησε συμβουλή. Η Γεωργία Τσατάνη έχει αποδεχτεί πως η ίδια ήταν που τηλεφώνησε στον υπουργό ζητώντας του συνάντηση. «Στην αρχή μου ζήτησε να πάω στο γραφείο της – κρατήστε το και αυτό -, μετά μου είπε να πάμε έξω, και όταν εγώ αρνήθηκα μου ζήτησε να έρθει στο γραφείο μου», είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος και συνέχισε: «Στην καταγγελία της ισχυρίζεται πως μου τηλεφώνησε και μου ζήτησε συνάντηση για να αρθούν οι παρεξηγήσεις μεταξύ μας για δηλώσεις στις οποίες έκανα λόγο για “δικαστικά πραξικοπήματα”. Ούτε μια σκευωρία δεν μπορούν να στήσουν. Τις δηλώσεις αυτές τις έκανα στις 27 Νοεμβρίου. Άρα στις 15 Νοεμβρίου που ήρθε στο γραφείο μου η κ. Τσατάνη δεν είχαν γίνει… Μάλλον έχει μαντικές ικανότητες».

Ads

«Στη συνάντησή μας άρχισε να μου λέει διάφορες κολακείες και μου ζήτησε να λυπηθώ την ίδια και την κόρη της – ήταν υποψήφια βουλευτής της ΝΔ -, που είχαν στοχοποιηθεί (σημ: από μέσα ενημέρωσης για την υπόθεση Βγενόπουλου) και μου είπε πως ενόψει της προαγωγής της δεν ήθελε να διωχθεί πειθαρχικά. Μου είπε και άλλα πολλά. Η συνομιλία ήταν ιδιωτική. Και έχω αρχές. Θα αποκαλύψω μόνο όσα πρέπει με βάση αυτά που λέει η ίδια. Τα υπόλοιπα εύχομαι να μη χρειαστεί να τα αποκαλύψω […]

Ρωτάω, πάει ο εκβιαζόμενος στον εκβιαστή; Γιατί λέει πως συναντηθήκαμε για να αρθούν οι παρεξηγήσεις για δηλώσεις που ακόμα δεν είχα κάνει; Γιατί μου έδωσε μόνη της τους αριθμούς των τηλεφώνων της; Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που μπορώ να θέσω όχι στην κ. Τσατάνη – γιατί δεν έχει απαντήσεις – αλλά σε όσους θέλουν να κρίνουν με τη λογική. Η υποκρισία πρέπει να σταματήσει σε αυτόν τον τόπο. Αναγάγουν σε πολιτικό θέμα τη συμβουλή που της έδωσα γιατί η ίδια μου τη ζήτησε αν είναι αρμόδια ή όχι. Για την ουσία αν δηλαδή της είπα να ασκήσει δίωξη ή όχι δεν λέει τίποτα. Ποιο είναι λοιπόν το ολίσθημα ότι της είπα πως είναι αναρμόδια και να γυρίσει τη δικογραφία πίσω; Το ότι δηλαδή της είπα πως δεν είναι αρμόδια η εισαγγελία εφετών είναι παρέμβαση; »

Δείτε το βίντεο

Μια ημέρα μετά την ομιλία του κ. Παπαγγελόπουλου, η Γεωργία Τσατάνη με επιστολή της ζήτησε διεξαγωγή κατεπείγουσας πειθαρχικής έρευνας για τα όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης. Όπως ισχυρίζεται η εισαγγελέας από τη χθεσινή συζήτηση προέκυψαν νεότερα στοιχεία που πρέπει να διερευνηθούν σχετικά με την υπόθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου  και τους χειρισμούς εισαγγελικών λειτουργών.

Η κ. Τσατάνη στην αναφορά της, που κοινοποίησε και στον υπουργό Δικαιοσύνης Νικόλαο Παρασκευόπουλο, επισημαίνει:

«Σας θέτω υπ’ όψιν ως νεώτερα στοιχεία, προκειμένου να διενεργήσετε ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ, τα αναφερόμενα στα πρακτικά της Βουλής, κατά τη διενεργηθείσα την 29/3/2016 Συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, σχετικά με τις εξελίξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης, καθώς επίσης και το σύνολο της ληφθείσης υπ’ εμού προκαταρκτικής δικογραφίας, και ζητώ όπως, ως ιεραρχικά προϊσταμένη, ενεργήσετε σύμφωνα με νόμον, ώστε να πιστοποιηθή και ενδοϋπηρεσιακώς το σύννομον (ή μη) των ενεργειών της κ. Εισαγγελέως Εφετών Αθηνών κ. Γεωργίας Τσατάνη, αλλά και της κ. Προέδρου του Αρείου Πάγου, κ. Βασιλικής Θάνου Χριστοφίλου, και των κ. Ιωάννη Αγγελή, Εισαγγελέως Εφετών, και κ. Ελένης Ράϊκου, Αντεισαγγελέως Εφετών Διαφθοράς, καθώς και όλων των εξετασθέντων εισαγγελικών λειτουργών ως μαρτύρων, κληθέντων από την κ. Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, αλλά και για παν θέμα που εκθέτει απομειωτικώς την επί δεκαετίες άσπιλον υπηρεσιακή ιδιότητα και την προσωπικότητα της κ. Γεωργίας Τσατάνη και εις το πρόσωπόν της την ενιαίαν εισαγγελική υπηρεσίαν, έστω και υπονοηματικώς «εκ συμπτώσεως», επιλυομένων, κατά παράκλησιν και των δικονομικών και ουσιαστικών παραμέτρων της υπηρεσιακής εκπληρώσεως του ανατεθέντος από εσάς καθήκοντός της, εξ επόψεως εσωτερικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς εννόμου τάξεως, την οποία ως ιεραρχικώς κατωτέρα σεμνύνεται να σας υποδείξει, επαφιεμένη εις την τιμίαν κρίσιν σας και την κρίσιν οιουδήποτε ανωτέρου βαθμού συναδέλφου.

Φρονώ ότι κάτι τέτοιο θα βοηθούσε και τους τυχόν έχοντες άγνοιαν ή ελλιπή γνώσιν της συναφούς νομοθεσίας, εγχώριους και αλλοδαπούς, υπηρεσιακούς παράγοντες.
Με ρητή επιφύλαξιν κάθε δικαιώματός μου, αστικής, ποινικής και πειθαρχικής φύσεως έναντι παντός, εντός και εκτός Ελλάδος και Ευρωπαϊκής Ηπείρου. Σύμφωνα με το άρ. 98 παρ. 2 Ν. 1756/1988 η προδικασία ενώπιον των πειθαρχικών δικαστηρίων και συμβουλίων είναι μυστική».