Την ώρα που πολιτικοί και οικονομολόγοι περιμένουν τα αποτελέσματα από τα stress test των τραπεζών, ένας άλλος πονοκέφαλος βασανίζει το Μέγαρο Μαξίμου: οι αυξημένες απαιτήσεις της τρόικας, που έχει επανέλθει δριμύτερη μετά την αναδίπλωση της κυβέρνησης. Για να ηρεμήσουν τις αγορές, οι ξένοι δανειστές χρειάστηκε να επέμβουν με κινήσεις και καθησυχαστικές δηλώσεις και τώρα ζητούν περισσότερα ανταλλάγματα, που είναι:

Ads

-το ασφαλιστικό, στο οποίο η τρόικα ζητάει αυστηρότερες προϋποθέσεις για τις κατώτερες συντάξεις καθώς και μείωση του ύψους των συντάξεων.
-οι συνδικαλιστικοί νόμοι, με αλλαγές στον τρόπο λήψης των αποφάσεων και εισαγωγή του λοκάουτ. Ήδη το σημερινό “Έθνος της Κυριακής” προετοιμάζει το έδαφος με το πρωτοσέλιδο θέμα του, που έχει τίτλο “Κόβουν προνόμια από τους συνδικαλιστές”.
-νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα.  Στην τελευταία παράγραφο της δήλωσης του κομισσάριου Καιτάνεν με την οποία υποστήριζε υπό όρους την ελληνική κυβέρνηση απέναντι στις αγορές, υπήρχε ο όρος fiscal buffer, τον οποίο στο υπουργείο Οικονομικών ουδείς είχε ξανακούσει. Κατάλαβαν πως ζητάει από την Ελλάδα ένα ισχυρό δημοσιονομικό απόθεμα το 2015, το οποίο δεν υπάρχει ούτε μπορεί να βρεθεί.
-Το μισθολόγιο στο Δημόσιο, με την μείωση των αμοιβών των νεοεισερχόμενων υπαλλήλων.
-Και βέβαια η εφαρμογή των συμφωνηθέντων για το 2014, που περιλαμβάνουν τις απολύσεις στο δημόσιο.

Από τους κυβερνητικούς εταίρους, και ιδιαίτερα από το ΠΑΣΟΚ, ορισμένες από τις αλλαγές είναι δύσκολο να ψηφιστούν στη Βουλή, αλλά η καταψήφιση τους θα σήμαινε την πτώση της κυβέρνησης. Οι Σαμαράς και Βενιζέλος θα ήθελαν η ψήφιση των νέων μέτρων να μετατεθεί για το 2015, μετά την προεδρική εκλογή. ‘Η λίγο πριν από αυτήν, ως πακέτο με την αντικατάσταση του μνημονίου από την “προληπτική γραμμή στήριξης”.

Όμως οι δανειστές όχι μόνο δεν φαίνονται να συναινούν στην αναβολή, αλλά αντίθετα έχουν δηλώσει ότι δεν θα επανέλθει η τρόικα στην Αθήνα, αν προηγουμένως δεν έχουν τακτοποιηθεί οι απαιτήσεις της, τουλάχιστον στις βασικές τους γραμμές. Έτσι οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα συναντηθούν τις επόμενες μέρες, προκειμένου να χαράξουν την τακτική με την οποία θα προσπαθήσουν να περάσουν τα μέτρα στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων τους.

Ads

Στη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο πρωθυπουργός ζήτησε την παρέμβαση του ώστε να “μαλακώσει” η τρόικα καθώς και μια δήλωση υποστήριξης που θα χρύσωνε το χάπι που πρέπει να καταπιούν οι κυβερνητικοί βουλευτές. Αλλά τουλάχιστον το ΔΝΤ εμφανίζεται αμετακίνητο και στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται Βρυξέλλες και Βερολίνο, που επιμένουν ότι όσα έχουν συμφωνηθεί θα πρέπει να εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση.

Ξεκινάει έτσι ένα test αντοχής των δύο κυβερνητικών κομμάτων τις επόμενες εβδομάδες, με αποτελέσματα ακόμη πιο αμφίβολα και από αυτά του stress test των ελληνικών τραπεζών, που θα ανακοινωθούν σήμερα.