Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε πως έχει καταγγείλει τα δάνεια προς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενώ προχώρησε και σε αγωγή κατά των δύο κομμάτων διεκδικώντας τα ποσά που έχουν λάβει και δεν έχουν αποπληρώσει.

Ads

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Θαλασσοδάνεια, η Τράπεζα Πειραιώς έχει καταγγείλει τρεις λογαριασμούς της ΝΔ με δάνεια συνολικού ύψους πάνω από 191 εκατ. ευρώ. Επίσης συμβάσεις του ΠΑΣΟΚ που καταγγέλθηκαν ξεπερνούν τα 158 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Φάμελλος υπενθύμισε πως αντίστοιχες αγωγές έχει κάνει και η Αγροτική Τράπεζα. Όπως ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπ. Λάππας, ακόμα και αν η ΝΔ έδινε το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης που δικαιούται  (1,7 εκατ. ευρώ), δεν θα μπορούσε να αποπληρώσει τα δάνειά της, που ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ, ούτε σε 132 χρόνια ενώ αν δίνει το 60% της τακτικής χρηματοδότησης, όπως προβλέπει η νομοθεσία, χρειάζονται 247 περίπου χρόνια για να αποπληρώσει τα δάνειά της (!).

Ακόμα και πριν την κρίση και πριν την κατάρρευση των εκλογικών ποσοστών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τα δάνεια που είχαν ήταν κοντά στα 200 εκατ. ευρώ για το καθένα ενώ τα έσοδα της τάξης των 15-20 εκατ. ευρώ για το κάθε κόμμα, δηλαδή ο δανεισμός τους ήταν 10πλάσιος από τα έσοδα.

Ads

Ως εκ τούτου, η Τράπεζα της Ελλάδος σε πόρισμά της διαπιστώνει  ότι το έτος 2010 ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, και η κατάσταση αυτή ήταν γνωστή σε όλες τις τράπεζες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΝΔ από το 2011 δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ.

Από την πλευρά του ο Θανάσης Σκορδάς, Γενικός Διευθυντής της ΝΔ από τον Ιούλιο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2012, στην κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή, δήλωσε πως επί θητείας του όλα τα δάνεια της ΝΔ ήταν απολύτως εξυπηρετούμενα. Σχετικά με την υψηλή δανειοδότηση στη ΝΔ, ο Θανάσης Σκόρδας δήλωσε πως αν μπορούσε το κόμμα να πουλάει μπρελόκ, όπως κάνουν τα κόμματα σε άλλες χώρες, τότε δεν θα αναγκαζόταν να πάρει δάνεια.

Οι τόνοι κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του Θανάση Σκορδά ανέβηκαν όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας ρώτησε τι γνώμη έχει για τη θέση του αντιπροέδρου του κόμματος περί πιθανής διαγραφής ή κουρέματος των γαλάζιων χρεών. Σε υψηλούς τόνους παρενέβη ο βουλευτής τη ΝΔ Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος έκανε λόγο για προβοκατόρικη ερώτηση.

Κατά την κατάθεσή του ο Θανάσης Σκορδάς υποστήριξε πως τα δάνεια που έλαβε η ΝΔ ήταν «απολύτως νόμιμα» και «σε καμία περίπτωση δεν έχουν παραβιαστεί οι τραπεζικοί κανόνες», «ούτε ασκήθηκε πιέσεις σε στελέχη τραπεζών ώστε να αποφασίσουν ή να εισηγηθούν προνομιακά δάνεια». Παράλληλα ανέφερε πως η Τράπεζα της Ελλάδας ήταν ενήμερη για όλα τα δάνεια και «ποτέ δεν είχε προχωρήσει σε κάποια παρατήρηση».

Ο Θανάσης Σκορδάς δήλωσε πως σε όλα τα δάνεια εγγύηση είχαν μπει οι κρατικές επιχορηγήσεις βάσει των εκλογικών ποσοστών που είχε η ΝΔ. «Τα δάνεια της ΝΔ ήταν απολύτως εξυπηρετούμενα μέχρι το 2012», είπε.

«Γιατί κάνουν αγωγές οι τράπεζες;»

Σχολιάζοντας την κατάθεση, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπυρίδωνας Λάππας, έκανε λόγο για ειδυλλιακή εικόνα που εμφανίζει ο κ. Σκορδάς σε ό,τι αφορά τη συνολική οφειλή της ΝΔ, που φθάνει στα 210.815.000 ευρώ, αντιτείνοντας, μεταξύ άλλων, ότι σύμφωνα με τα ποσοστά των κρατικών επιχορηγήσεων που εκχωρούσε ως εγγύηση το κόμμα, η εξόφλησή τους μπορεί να έφτανε μέχρι και σε 247 χρόνια. «Η Eurobank έκλεισε ήδη το λογαριασμό σας και ετοιμάζει αγωγή. Το ίδιο ετοιμάζονται να κάνουν και οι άλλες τράπεζες οι οποίες έχουν καταγγείλει τα δάνειά σας» τόνισε ο κ. Λάππας.

«Μέχρι τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2012 ήταν ενήμερα τα δάνεια της ΝΔ. Όταν γινόταν η δανειοδότηση, η τράπεζα αξιολογούσε τον δανειολήπτη σε σχέση με αυτά που έπαιρνε από την κρατική επιχορήγηση» απάντησε ο κ. Σκορδάς και πρόσθεσε:

«Μετά τα crash test των τραπεζών το καλοκαίρι του 2010, ζητήθηκε μονομερώς από την Αγροτική Τράπεζα να υπογράψουμε νέα σύμβαση στην οποία είχαν τετραπλασιαστεί τα επιτόκια. Η δανειακή σύμβαση στην οποία προσχωρήσαμε τότε, είχε μια ουσιώδη μεταβολή, τον τετραπλασιασμό των επιτοκίων. Έτσι, από τα 230.000 ευρώ, που ήταν το ύψος των τόκων που πληρώναμε για την εξυπηρέτηση των δανείων, έφθασαν στο ένα εκατομμύριο ευρώ».