Εμπλοκή έχει παρουσιαστεί ως προς τις περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο καθώς η Τουρκία δημιουργεί για μια ακόμη φορά προβλήματα. Οι στρατιωτικοί της μάλιστα φαίνεται οτι αμφισβητούν ευθέως της συμφωνία στην οποία πρόσφατα κατέληξαν οι πολιτικοί της στις Βρυξέλλες.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία προέβαλλε παράλογες και παράνομες διεκδικήσεις κατά την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου στην Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, φθάνοντας στο σημείο να ζητήσει να διεξάγονται οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ ανατολικά του 25ου μεσημβρινού και δυτικά των ελληνικών νησιών του Αιγαίου. Θέτουν ακόμα θέμα αποστρατικοποιημένων νησιών, γκρίζων ζωνών και άλλες αβάσιμες διεκδικήσεις.

Οι απόψεις της Άγκυρας έχουν προκαλέσει δυσμενές κλίμα για την Τουρκία, με σχεδόν όλες τις χώρες-μέλη της Συμμαχίας να τάσσονται υπέρ των ελληνικών θέσεων για άμεση υλοποίηση της πολιτικής απόφασης, όπως επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις.

Έκπληξη προκάλεσε και το γεγονός ότι ανώτατος Τούρκος στρατιωτικός, σε συνεδρίαση, με τη συμμετοχή των αντιπροσώπων της Ελλάδας, της Τουρκίας της Γερμανίας, με τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής, είπε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει με τις θέσεις της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας

Ads

Το θέμα του επιχειρησιακού σχεδίου έχει παραπεμφθεί από τη στρατιωτική επιτροπή σε επιτροπή του ΝΑΤΟ σε επίπεδο χαμηλών πρέσβεων, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στην εμπλοκή που έχει παρουσιασθεί.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος με επιστολή του στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ζητά την άμεση εφαρμογή της απόφασης που ελήφθη σε επίπεδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση διευκολύνει το έργο των δουλεμπόρων, η ανάσχεση των οποίων αποτελεί έργο της Συμμαχίας. Επίσης ενημέρωσε σχετικά τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, τον διευθυντή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, και τον διοικητή του 6ου αμερικανικού στόλου Αμερικής, αντιναύαρχο James Foggo ΙΙΙ, ο οποίος επισκέφθηκε την Τρίτη το υπουργείο συνοδευόμενος από τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα και τον προϊστάμενο του Γραφείου ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας στην Ελλάδα.

Για το ίδιο θέμα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε ότι το επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ για το Αιγαίο, δεν είναι έτοιμο επιρρίπτοντας την ευθύνη στην Τουρκία που αναδιπλώθηκε σε σχέση με την απόφαση των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας που προέβλεπε την επαναπροώθηση στο τουρκικό έδαφος από την δύναμη του ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, ΕΡΤ