Θέμα επανεξέτασης μέρους της συμφωνίας με την ΕΕ για το προσφυγικό, θέτει πλέον επίσημα η Άγκυρα, κλιμακώνοντας την ένταση που πυροδοτήθηκε μετά τις απαγορεύσεις σε Τούρκους αξιωματούχους να πραγματοποιήσουν ομιλίες στη Γερμανία και την Ολλανδία ενόψει του δημοψηφίσματος στην Τουρκία για την ενίσχυση των εξουσιών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ads

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τούρκους υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων δήλωσε πως η Τουρκία θα πρέπει να επανεξετάσει μέρος της συμφωνίας της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ομέρ Τσελίκ φέρεται να είπε πως θα έπρεπε να επανεξεταστεί η πτυχή εκείνη που αφορά τις χερσαίες διελεύσεις των προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στην Ευρώπη, αναφερόμενος προφανώς στη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρυξελλών για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών που επιτεύχθηκε πριν από έναν χρόνο.

Εν τω μεταξύ, το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας αναμένεται εντός της ημέρας να εξετάσει την επιβολή κυρώσεν σε βάρος της Ολλανδίας. Ο Τσελίκ, αλλά και άλλοι τούρκοι αξιωματούχοι, έχουν απειλήσει με επιβολή συγκεκριμένων μέτρων λόγω της άρνησης των ολλανδικών αρχών να επιτρέψουν σε υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης να πραγματοποιήσουν ομιλίες σε προεκλογικές συγκεντρώσεις ενόψει του δημοψηφίσματος.

Ads