Τη θέση ότι «τα νησιά που είναι κοντά στην Τουρκία δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα» επανέλαβε ο ο Τούρκος υπουργών Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκμεταλλευόμενος τη συνεχιζόμενη αδυναμία της Ελλάδας να οριοθετήσει ΑΟΖ και στο φόντο των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με το Κάϊρο για το θέμα.

Ads

Η δήλωση Τσαβούσογλου επικεντρώνεται στο Καστελλόριζο, το οποίο, όπως σημειώνει η Εφημερίδα των Συντακτών μένει στην άκρη από την επιχειρούμενη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, με στόχο να διεμβολίσει το τουρκολυβικό μνημόνιο. Αυτό, γράφει η εφημερίδα, συμβαίνει καθώς υπάρχει σημαντική διαφορά απόψεων για τον βαθμό επήρειας του Καστελλόριζου στην ΑΟΖ.

Η Τουρκία εκμεταλλεύεται αυτή τη ρευστή κατάσταση για να συνεχίσει να αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εμμένει στη θέση ότι «τα νησιά που είναι κοντά στην Τουρκία δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα» παρουσιάζοντας ανανεωμένους χάρτες και στοχεύοντας το Καστελλόριζο.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο CNN Turk, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, σημειώνει με νόημα: «Η Ελλάδα ισχυρίζεται πως το Καστελλόριζο με έκταση 10 τετρ. χιλιομέτρων, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το Κας, μπορεί να διαθέτει θαλάσσια έκταση 40.000 τερτ. χιλιομέτρων. Εμείς λέμε πως αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί».

Ads

Ο Τσαβούσογλου, στη συνέχεια, έδειξε ένα χάρτη με τη διεκδίκηση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι η Ρόδος και η Κρήτη δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα.

image