O Αλέξης Τσίπρας ζήτησε «ψήφο εμπιστοσύνης» στα θετικά μέτρα της κυβέρνησης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε «καθαρό αποτέλεσμα» για πρόωρες εκλογές. Πάνω στην ερμηνεία ακριβώς αυτών των δύο θέσεων θα κριθεί την Κυριακή το βράδυ η διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού της επόμενης ημέρας και οι επακόλουθες – ταχείες ή μη – εξελίξεις.

Ads

Στον ΣΥΡΙΖΑ το σκληρό δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός πυροδότησε πολιτικά ερωτήματα και ανανέωσε την πίεση όσων εισηγούνται επίσπευση των εθνικών εκλογών ακόμη και στα τέλη Ιουνίου. «Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν ότι η κάλπη αυτή είναι ψήφος εμπιστοσύνης στα μέτρα αυτά ή εντολή ακύρωσής τους» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξή του στον Ant1 προσθέτοντας: «Την Κυριακή έχουμε ευρωπαϊκές εκλογές. Αν το αποτέλεσμα της κάλπης δώσει στους Ευρωπαίους το δικαίωμα να αμφισβητήσουν τα μέτρα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης δεν εγγυάται ότι θα συνεχιστούν τα μέτρα αυτά κι ότι θα διατηρηθούν».

Η δήλωση αυτή ερμηνεύθηκε από τους υπέρμαχους των άμεσων εθνικών εκλογών ως «χρησμός» Τσίπρα. «Εάν πάρουμε την λαϊκή ψήφο εμπιστοσύνης που ζητάμε, δεν έχουμε λόγο να μην την επιβεβαιώσουμε και στις κάλπες. Εάν δεν την πάρουμε, υπάρχει πολιτικό ζήτημα και ανάγκη επαναβεβαίωσης της λαϊκής νομιμοποίησης», έλεγε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ κομματικό στέλεχος που δεν έχει κρύψει την προτίμησή του στην επίσπευση των εκλογών.

Για όσους συντάσσονται με την ίδια άποψη, οι εθνικές εκλογές μέσα στο καλοκαίρι είναι επιβεβλημένες σε δύο σενάρια: Είτε εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ανατρέψει την δημοσκοπική εικόνα – κάτι που φαίνεται να πιστεύει ο ίδιος ο πρωθυπουργός – και μετατρέψει τις ευρωεκλογές της Κυριακής σε ντέρμπι, είτε εάν χάσει με μεγάλη διαφορά, οπότε θα ελοχεύει και κίνδυνος περαιτέρω απωλειών έως τον Οκτώβρη.

Ads

Το πρώτο ερώτημα εδώ, βεβαίως, είναι τί ακριβώς σημαίνει «μεγάλη διαφορά». Και το δεύτερο – και κυριότερο – είναι τί συμβαίνει στο ενδιάμεσο σενάριο, δηλαδή σε μια πιθανή διαφορά ανάμεσα στις 4 και τις 5 μονάδες. Εκεί οι εισηγήσεις διίστανται: Μια μερίδα κυβερνητικών και κομματικών στελεχών επιμένει στις άμεσες εθνικές κάλπες, και μια άλλη – μάλλον πολυπληθέστερη προκρίνει την εξάντληση της τετραετίας έτσι ώστε να αποδώσουν περαιτέρω τα μεταμνημονιακά θετικά μέτρα. Οι πλέον φειδωλοί σε εισηγήσεις πάντως συνιστούν υπομονή, προαναγγέλλουν «θετικές εκπλήξεις» το βράδυ της Κυριακής, και επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός το εννοεί όταν λέει πως στόχος του είναι να γίνουν οι εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο.

Στην άλλη όχθη, εκείνη της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά «καθαρό αποτέλεσμα» την Κυριακή, ακριβώς για να μπορεί να διακηρύξει αμέσως μετά πως η κυβέρνηση είναι απονομιμοποιημένη. Στην συνέντευξή του στον Alpha μίλησε «καθαρό αποτέλεσμα» που «να είναι τέτοιο ώστε να δρομολογηθούν άμεσα πολιτικές εξελίξεις» – δηλαδή άμεσες εθνικές εκλογές. Κι εδώ ωστόσο παραμένει αναπάντητο το δομικό ερώτημα ποιο μπορεί να είναι αυτό το «καθαρό αποτέλεσμα»; Οι ιλιγγιώδεις δημοσκοπικές διαφορές των προηγούμενων μηνών δεν προκύπτουν πλέον από πουθενά, ούτε καν από τις πιο φιλικές προς την ΝΔ μετρήσεις, εντός της ΝΔ υπάρχει… υπερπλεόνασμα κριτικής για τις επιλογές του στρατηγικού επιτελείου του προέδρου, και οι πληροφορίες κάνουν ήδη λόγο για ριζική εσωτερική «αναδόμηση» από την Δευτέρα.

Εως τότε , πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να παρακάμψει το – επίμονο και δύσκολο – ερώτημα εάν θα διατηρήσει ή θα ακυρώσει τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης, καθώς και να υπερβεί το δίλημμα Τσίπρα «με τους πολλούς ή με τις ελίτ;». Σε αυτό το πλαίσιο τις επόμενες ημέρες, αρχής γενομένης από σήμερα στο Περιστέρι, θα επιχειρήσει να φέρει σε πρώτο πλάνο την «κοινωνική διάσταση» της ατζέντας της ΝΔ και να προσεγγίσει τις κοινωνικές ομάδες των συνταξιούχων και των χαμηλόμισθων – ομάδες, τις οποίες κατάφερε να φοβίσει αρκετά με τις τελευταίες θέσεις του για τα εργασιακά και το κοινωνικό κράτος.

Παραπλεύρως, θα επιδιώξει να δώσει και εικόνα «πανστρατιάς» της παράταξης, με κινητοποίηση των δύο πρώην πρωθυπουργών του κόμματός του, του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά. Ο Κώστας Καραμανλής θα παρέμβει στην αποψινή συγκέντρωση στο Περιστέρι και θα είναι επίσης παρών στην ομιλία Μητσοτάκη την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς θα μιλήσει αύριο, Πέμπτη, στην Τρίπολη.