Με ανοιχτά μέτωπα ακόμη τα τελικά εισοδηματικά κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, τον ρόλο των distress funds στα επιχειρηματικά δάνεια και την διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία, έχει ξεκινήσει ο τελικός γύρος της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές πριν από την καθοριστική συνεδρίαση του EuroWorkingGroup.

Ads

Η συνεδρίαση του EWG που θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. και των 10 δισ. για τις τράπεζες θα γίνει, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, είτε την Κυριακή είτε, το αργότερο, τη Δευτέρα και, ως εκ τούτου τα χρονικά περιθώρια είναι άκρως περιορισμένα.

Υπό το δεδομένο αυτό, οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης συναντώνται ξανά, από το απόγευμα, με τους εκπροσώπους των δανειστών στο Hilton, ενώ προηγήθηκε πολύωρη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνεδρίαση τέθηκαν όλα τα ανοιχτά ζητήματα και δόθηκαν κατευθύνσεις, ενώ κατά τις πληροφορίες το μέτωπο που ήδη έχει κλείσει είναι εκείνο της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Ads

Τί θα γίνει με τις 100 δόσεις

Συγκεκριμένα, ο «έντιμος συμβιβασμός» φαίνεται πως περνά μέσα από μια ακόμη «ήπια αναπροσαρμογή» στη ρύθμιση των 100 δόσεων, όπου οι πληροφορίες φέρουν να έχει βρεθεί η σολομώντειος λύση: Αντί της αρχικής αξίωσης της τρόικας να χάνει την ρύθμιση όποιος οφειλέτης καθυστερεί να πληρώσει έστω και μία ημέρα τρέχουσες φορολογικές οφειλές, η λύση που προκρίθηκε είναι να δοθεί παράταση στο ισχύον καθεστώς (η ρύθμιση δεν χάνεται εάν η οφειλή είναι ληξιπρόθεσμη έως και 30 ημέρες) έως τον Ιούνιο του 2016.
Στη συνέχεια κι έως τον Δεκέμβριο του 2016, το χρονικό περιθώριο θα μειωθεί στις 20 ημέρες και μετά από ένα ακόμη εξάμηνο στις 10 ημέρες, έως ότου μηδενιστεί εντελώς.

Οι πλειστηριασμοί

Στο κρίσιμο πεδίο των πλειστηριασμών, το ύψος της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας που θα τυγχάνει προστασίας φαίνεται επίσης να κλείνει στις 180.000 για άγαμο, με προσαυξήσεις που φθάνουν περίπου στις 250.000 για οικογένεια με παιδί.

Ωστόσο, ανοιχτό παραμένει ακόμη το εισοδηματικό κριτήριο που θα έχει μεν ως βάση το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης (περίπου 16.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια), αλλά δεν έχει μέχρι στιγμής συμφωνηθεί ο συντελεστής με τον οποίο θα διαμορφώνεται το τελικό όριο. Πιθανότερο σενάριο παραμένει εκείνο, στον οποίο ο συντελεστής θα ξεκινά από 1,7 και θα μειώνεται σταθερά σε ορίζοντα τριετίας – ένα σενάριο, το οποίο φέρνει το τελικό εισοδηματικό κριτήριο για οικογένεια κοντά στο επίπεδο των 30.000 ευρώ.

Έτερο σημαντικό εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις είναι και η διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων. Το κουαρτέτο επιμένει την εμπλοκή των ξένων, λεγόμενων distress funds, μια προοπτική ωστόσο που μέχρι στιγμής αρνείται η κυβέρνηση καθώς, εκ των πραγμάτων, θα φέρει κίνδυνο λουκέτου ή άμεσης εκκαθάρισης σε πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Ιδιαίτερη είναι η επιμονή των δανειστών και στο ζήτημα των ρυθμίσεων των 12 δόσεων για τις οφειλές στην Εφορία, για τις οποίες προβάλλουν το επιχείρημα ότι απαιτείται «νέα κουλτούρα πληρωμών».

Στο πλαίσιο αυτό ζητούν να μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά η υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων πριν αυτή καταστεί ληξιπρόθεσμη. Ζητούν, δηλαδή, όποιος θεωρεί ότι δεν μπορεί να πληρώσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις να καταφεύγει στη ρύθμιση προκαταβολικά και όχι όταν αυτή καταστεί ληξιπρόθεσμη.