Η τραγική κατάληξη του 11χρονου κοριτσιού από τα Χανιά που αναζητούνταν από την Τρίτη για να εντοπιστεί νεκρή το απόγευμα της Τετάρτης σε απόκρημνη παραλία κοντά στο εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, έχει συγκλονίσει την Κρήτη. Οι Αρχές αποκλείουν το ενδεχόμενο ο θάνατος του παιδιού να οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια.

Ads

Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αστυνομικός διευθυντής Χανίων Ταξίαρχος Γιώργος Λυμπινάκης που βρέθηκε στο σημείο, «έχει αποκλεισθεί η εγκληματική ενέργεια, αυτή είναι και η άποψη του ιατροδικαστή. Εξετάζονται τα αίτια της πτώσης».

Το κορίτσι αναζητούσαν οι Αρχές από το βράδυ της Τρίτης, όταν και δηλώθηκε στην Αστυνομία ότι δεν επέστρεψε στο σπίτι του στην περιοχή της Παρηγοριάς μετά από τον βραδινό του περίπατο.

Τελικά, το κορίτσι εντοπίσθηκε νεκρό και ανασύρθηκε από το σημείο λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης. Για τον εντοπισμό του είχαν κινητοποιηθεί διασώστες της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού που πραγματοποιούσαν έρευνες στην ευρύτερη περιοχή του παραλιακού μετώπου των Χανίων ενώ στο πλαίσιο των ερευνών χρησιμοποιήθηκε και drone.

Ads

Σύμφωνα με το neakriti.gr oι Αρχές πήραν μία κλήση από ένα ζευγάρι που είχε επισκεφτεί ένα σημείο της παραλίας με βράχια και μια απότομη πλαγιά, κοντά στο εκκλησάκι. Το ζευγάρι είχε πάει στο σημείο για να θαυμάσει την ομορφιά του τοπίου, ωστόσο έμελλε να εντοπίσουν το κορμί του κοριτσιού, που διέκριναν από ψηλά ανάμεσα στα βράχια της παραλίας.

Αστυνομικές και λιμενικές Αρχές καθώς και η ΕΜΑΚ έσπευσαν άμεσα επιτόπου και, αφού εντόπισαν το άψυχο σώμα του κοριτσιού, απέκλεισαν το σημείο για να ξεκινήσουν τις έρευνες για τις συνθήκες του θανάτου του.

Στον τόπο όπου βρέθηκε η 11χρονη πήγε και μια γυναίκα, συγγενής της οικογένειας, η οποία υποστήριξε ότι είχαν καβγαδίσει με τη μητέρα της.
Για τον εντοπισμό του κοριτσιού είχε εκδοθεί και Αmber alert από το «Χαμόγελο του Παιδιού», ωστόσο εκδόθηκε λίγες ώρες πριν εντοπιστεί νεκρό.

Όπως εξήγησε στο ΚΡΗΤΗ TV ο πρόεδρος Κώστας Γιαννόπουλος, υπάρχει μια γραφειοκρατική διαδικασία που καθυστερεί την έκδοση των ειδοποιήσεων, που ειδικά στις εξαφανίσεις μικρών παιδιών προκαλούν μεγάλο πρόβλημα, καθώς είναι εξαιρετικά κρίσιμες οι πρώτες 1-2 ώρες από την εξαφάνιση. Βεβαίως στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό δεν έπαιξε ρόλο, ωστόσο σε άλλες -όπως εξήγησε ο κ. Γιαννόπουλος- μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις.

Στο βίντεο από κάμερα ασφαλείας, φαίνεται το 11χρονο κορίτσι να κινείται στον κόμβο της Χρυσής Ακτής με κατεύθυνση προς τη θάλασσα. Λίγο αργότερα βρέθηκε στο σημείο στους Αγίους Αποστόλους όπου, εντοπίστηκε νεκρή. Δείτε στο 0:30 δεξιά στην οθόνη, το άτυχο κοριτσάκι να κινείται στον κόμβο Χρυσής Ακτής (Μακρύς Τοίχος).

Η ανακοίνωση του «Χαμόγελου του Παιδιού» – Το χρονικό της εξαφάνισης

Τη θλίψη του εξέφρασε το Χαμόγελο του Παιδιού, με ανακοίνωσή του, για το θάνατο της 11χρονης Ιωάννας, επισημαίνοντας ότι είναι στη διάθεση όλων, για να στηρίξει τους δικούς της ανθρώπους.

Το Χαμόγελο του Παιδιού δημοσίευσε το χρονικό της εξαφάνισης του κοριτσιού, «με την ευχή να μην υπάρξει άλλο παιδί με αυτό το τραγικό τέλος».

«25/5/2021 και ώρα 8:00μ.μ. η 11χρονη έφυγε για βόλτα από το σπίτι της. Δεν επέστρεψε. Η μητέρα της, την αναζήτησε.

26/5/2021 και ώρα πρωινή, η μητέρα δήλωσε την εξαφάνιση της 11χρονης στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων.

12:00μ.μ. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενημερώθηκε για την εξαφάνιση από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» έκρινε την εξαφάνιση εξαιρετικά κρίσιμη και απαραίτητη την ενεργοποίηση του Amber Alert Hellas.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» επικοινώνησε με το Τμήμα Αναζητήσεων του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., ζητώντας την άμεση ενεργοποίηση του Amber Alert Hellas.

Ξεκίνησε η διαδικασία ενεργοποίησης της Ομάδας «Θανάσης Μακρής» για την αναζήτηση του παιδιού στην περιοχή.

Από αρμόδιους της ΕΛ.ΑΣ. προτάθηκε να περιοριστούμε στη δημοσιότητα, καθώς ήταν σε εξέλιξη έρευνες και δεν κρίθηκε απαραίτητη η ενεργοποίηση.

Κατόπιν δικής μας παρέμβασης, υπήρξε επικοινωνία του Τμήματος Αναζητήσεων με τον Εισαγγελέα Χανίων και συνάντηση του Εισαγγελέα με τον Διοικητή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων. Η συνάντηση διήρκησε πολύ.

16:00 Λάβαμε την προφορική έγκριση για την ενεργοποίηση του Amber Alert. Ξεκίνησε η διαδικασία ενεργοποίησης του Amber.

16:45 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενημερώθηκε από δημοσίευμα ότι το παιδί βρέθηκε νεκρό.

Η είδηση επιβεβαιώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ.

17:45  Η μητέρα ενημερώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων.

18:00 Κοινωνικός Λειτουργός του Χαμόγελου βρίσκεται στη διάθεση της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων, για να βρεθεί δίπλα στη μητέρα και στα άλλα δύο παιδιά της.».