Μαραθώνιες αποδεικνύονται οι συζητήσεις του Λ. Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς και την τρόικα.  Η διάσκεψη  μεταξύ του πρωθυπουργού και των κκ Γ.Παπανδρέου, Α.Σαμαρά και Γ.καρατζαφέρη, η οποία ολοκληρώθηκε στις 20:30, θα συνεχιστεί αύριο, εφόσον εκκρεμεί ακόμη η επίτευξη συμφωνίας στα κρίσιμα ζητήματα των επικουρικών συντάξεων, του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα και σε ό,τι αφορά τη μείωση των δημοσίων δαπανών.  Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ολοκληρώθηκε η νέα συνάντηση  του Λ.Παπαδήμου με την τρόικα. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ads

00:48 – Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, προκειμένου να κλείσει οριστικά η συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση της χώρας. Αρχικά, θα συναντηθούν τα τεχνικά κλιμάκια και στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών και ο πρωθυπουργός με τους επικεφαλής της τρόικας. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα μισθολογικά, με κυριότερο αγκάθι τη μετενέργεια, καθώς και το ζήτημα της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών και δημοσιονομικά ζητήματα για την κάλυψη της “τρύπας” του 2012. Ως γνωστόν, για το απόγευμα έχει προγραμματιστεί νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

00:26 –   Βρισκόμαστε στη μέση μιας μεγάλης μάχης και, μέχρι στιγμής, τα πράγματα εξελίσσονται ικανοποιητικά, είπε πριν από λίγο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, μετά το πέρας της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του κόμματος, με τη συμμετοχή των κυβερνητικών στελεχών του κόμματός του και συνεργατών του. “Δόθηκε μια σκληρή μάχη από πλευράς κυβέρνησης με τη συμπαράσταση των πολιτικών αρχηγών. Ο κ. Σαμαράς κι εγώ εμμείναμε σε ορισμένα πράγματα. Η πολιτική των ισοδυνάμων που προτείναμε φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση” είπε ο κ. Καρατζαφέρης. 

00:03 – Σχετικά με δήθεν πληροφορίες για συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γ. Ακερμαν, συνεργάτες του Λουκά Παπαδήμου διευκρίνιζαν ότι οι συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός μετά τη σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς, ήταν με τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα και με τους εκπροσώπους της τρόικας, παρουσία των Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιώργου Κουτρουμάνη. Η συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα.

Ads

23:41 – Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ, μαζί το οικονομικό επιτελείο του κόμματος συγκαλεί για αύριο μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο Αντώνης Σαμαράς. Το διευρυμένο όργανο θα κάνει αποτίμηση της διαπραγμάτευσης και της κατάστασης που διαμορφώνεται. Εντός της εβδομάδας θα συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

23:39 – Η Δημοκρατική Συμμαχία επισημαίνει πως αφού οι τρείς πολιτικοί αρχηγοί και ο πρωθυπουργός συμφώνησαν για την ουσία του νέου προγράμματος που προτείνει η τρόικα, «χωρίς δυστυχώς να υπάρξουν εναλλακτικές αντιπροτάσεις από τα κόμματα», θα πρέπει «αντί πλέον με δηλώσεις τους να παραπλανούν τον κόσμο και να νοιάζονται πως θα περάσουν τη συμφωνία τους στα κομματικά ακροατήρια, να ρίξουν το βάρος τους στην προώθηση γενναίων και ταχύτατων διαρθρωτικών αλλαγών». Τάσσεται, δε, κατά «νέων οριζόντιων περικοπών που θα επιβληθούν επί δικαίων και αδίκων και θα μεταφέρουν και πάλι το μεγαλύτερο βάρος της προσαρμογής στον ιδιωτικό τομέα, τους μισθωτούς, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».

23:09 – Σε συγκέντρωση στα Προπύλαια, στις 18:00 τη Δευτέρα, ενάντια στα νέα μέτρα που συνομολόγησαν κυβέρνηση και τρόικα καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

23:12 – Συνεργάτες του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι το ζήτημα του 13ου και 14ου μισθού έχει “κλείσει” εδώ και δύο ημέρες και ως εκ τούτου δεν ετέθη τέτοιο θέμα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, αφού δεν επιμένει επ΄αυτού η τρόικα.  Οι ίδιοι συνεργάτες, με αφορμή “διαρροές” συνεργατών του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, έθεταν το ερώτημα: “Πως έσωσε ο κ. Σαμαράς, κάτι που δεν ετέθη;”

22:53 – Κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα στις 18:00 στην Ομόνοια και στο άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη απευθύνει το ΚΚΕ, απορρίπτοντας «τους εκβιασμούς και τα μνημόνια της εξαθλίωσης και της χρεοκοπίας», που -όπως επισημαίνει σε σχετική του ανακοίνωση- «φέρνουν μαζί τα κόμματα της πλουτοκρατίας και η ευρωλυκοσυμμαχία τους». 

22:42 – Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου. Παρόντες, μεταξύ άλλων, είναι οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημήτρης Ρέππας, Ανδρέας Λοβέρδος, Άννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Χρυσοχοίδης και Γιώργος Κουτρουμάνης. O εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης, δήλωσε ότι η συνεδρίαση συγκλήθηκε διότι ο Γιώργος Παπανδρέου θέλησε να διαβουλευτεί με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ προτού δώσει την οριστική του απάντηση στο πακέτο των απαιτήσεων της τρόικας. Ο κ. Μπεγλίτης τόνισε ότι τα δύο κεφάλαια που ο κ. Παπανδρέου κράτησε επιφυλάξεις αφορούν στα εργασιακά και τον τρόπο ανακεφαλαίωσης των τραπεζών, εκφράζοντας τις γνωστές θέσεις του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή ότι βοήθεια προς τις τράπεζες να δοθεί με κοινές μετοχές και στα εργασιακά να μην κοπεί ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα και να μην μειωθεί ο κατώτατος μισθός. Σύμφωνα με τον κ. Μπεγλίτη θα καταβληθεί προσπάθεια να συγκληθεί εάν καταστεί δυνατόν αύριο και η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, αν και κάτι τέτοιο φαντάζει μάλλον δύσκολο.

22:30 –  Σύσκεψη με στενούς συνεργάτες του, έχει, στα κεντρικά γραφεία της λεωφόρου Συγγρού, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Παρόντες στη σύσκεψη είναι τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου του κόμματος, καθώς και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Καθώς συνεχίζεται η ουσιαστική διαπραγμάτευση για το πακέτο των μέτρων, από το περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ λένε ότι υπάρχουν δύο ακόμη σημαντικά θέματα για τα οποία γίνεται συζήτηση. Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν “δίνεται μάχη να μην μειωθεί το εφάπαξ των επικουρικών ταμείων, καθώς επίσης να μην αυξηθεί η τιμή του ρεύματος”, δηλαδή να μην περάσει τελικά στα τιμολόγια η αύξηση του 11,5%. Για το θέμα των τραπεζών η ΝΔ παραπέμπει στην δήλωση του πρωθυπουργού ότι διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον αλλά και η επιχειρηματική αυτονομία τους. Πάντως από τη ΝΔ επιμένουν ότι “ο κ. Σαμαράς πάλεψε και πέτυχε να μην κοπούν ο 13ος και 14ος μισθός”.

22:22 – Επανήλθαν οι εκπρόσωποι της τρόικας στο Μέγαρο Μαξίμου και συναντώνται, εκ νέου με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος νωρίτερα είχε επαφές με τους εκπροσώπους τους Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (ΙΙF) Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ.

22:07 – Συνάντηση με τον επικεφαλής της Deutsche Bank Γιόζεφ ‘Ακερμαν έχει προγραμματιστεί για απόψε το βράδυ, σε άγνωστο μέρος, στην Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορία που μετέδωσε νωρίτερα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Γερμανίας ARD. Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η διαδικασία απομείωσης του ελληνικού χρέους.  Στο ίδιο ρεπορτάζ μεταδόθηκε δήλωση του Προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε ότι “αν οι Έλληνες δεν κάνουν περισσότερα από ό,τι μέχρι τώρα, δεν θα μας είναι δυνατό να εγγυηθούμε την παροχή της βοήθειας που χρειάζονται”.

21:43 – Το διαπραγματευτικό του πλαίσιο έβαλε σήμερα κατά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, όπως αναφέρουν στελέχη του επιτελείου του. “O κ. Σαμαράς παλεύει για 13ο και 14ο μισθό, επίσης δίνει τη μάχη για να μην υπάρξει αύξηση των αντικειμενικών αξιών, δεν δέχεται τα περισσότερα από όσα ζητούν για τις επικουρικές συντάξεις, ενώ συζητά το θέμα του κατώτερου μισθού”, έλεγαν συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της πεντάωρης σύσκεψης των αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Από το επιτελείο του κ. Σαμαρά λένε ότι αυτά τα θέματα αποτρέπουν μεγαλύτερη ύφεση της ελληνικής οικονομίας. Πάντως, η ΝΔ επιμένει ότι για πρώτη φορά γίνεται διαπραγμάτευση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οφείλεται στον κ. Σαμαρά. 

21:31 – Σύσκεψη με τα στελέχη του ΛΑΟΣ που μετέχουν στην κυβέρνηση και τους στενούς του συνεργάτες, συγκαλεί, εκτάκτως, απόψε στις 10:30 ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης, με αντικείμενο τις προτάσεις της τρόικας για τα μέτρα που πρέπει να λάβει η χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ από ανώτερες πηγές του ΛΑΟΣ, ο κ. Καρατζαφέρης, κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, εξεδήλωσε την άρνησή του να δώσει “εν λευκώ συναίνεση”. Κατά τις ίδιες πηγές, τα τρία τέταρτα του συνολικού χρόνου της συνάντησής του οι αρχηγοί ασχολήθηκαν με τα εργασιακά ζητήματα, για τα οποία ζητά διευθετήσεις η τρόικα. Ο κ. Καρατζαφέρης εκτίμησε στη σύσκεψη πως δεν πρόκειται την παρούσα χρονική περίοδο οι Ευρωπαίοι να προχωρήσουν σε αποβολή της χώρας μας από την ΕΕ και την ευρωζώνη, ενώ υποστήριξε ότι οι υπόλοιποι εταίροι έχουν αρχίσει να δυσανασχετούν με την συμπεριφορά της Άνγκελα Μέρκελ. Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε το κυβερνητικό σχήμα “αποτυχημένη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ” και ζήτησε ανασχηματισμό, μόλις ολοκληρωθεί το PSI. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο ΑΜΠΕ ότι ο πρωθυπουργός εξουσιοδοτήθηκε να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, με την συμμετοχή τεχνοκρατών.

21:26 – Νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας θα έχει στις 10 το βράδυ ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος αυτή την ώρα συναντάται με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ, οι οποίοι βρίσκονται από νωρίς στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου επίσης παραμένουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης.

21:19 – Μικρή ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στο σημερινό διαδικτυακό κάλεσμα των “Αγανακτισμένων”, καθώς αυτοί που κατέβηκαν στην πλατεία Συντάγματος ήταν μερικές δεκάδες πολιτών. Το κάλεσμα ήταν για τις 6 το απόγευμα, ωστόσο η προσέλευση δεν θύμιζε σε τίποτα τις συγκεντρώσεις της περασμένης άνοιξης, όταν χιλιάδες κόσμου διαδήλωναν για μέρες έξω από τη Βουλή. Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα μικρή ομάδα διαδηλωτών, περίπου 20 ατόμων, στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν το Μέγαρο Μαξίμου, την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, βρήκαν αντίσταση από δύο διμοιρίες των ΜΑΤ. Πάντως οι “Αγανακτισμένοι” έδωσαν εκ νέου ραντεβού για αύριο το απόγευμα.

21:15 – Ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση αναφέρει:
«Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συναντήθηκαν για να λάβουν από κοινού απόφαση για το περιεχόμενο των βασικών στοιχείων της συμφωνίας με την τρόικα, όσον αφορά το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας που αποτελεί προϋπόθεση για τη νέα χρηματοδοτική στήριξη της χώρας.
Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε βασικά θέματα τα οποία, μεταξύ άλλων, αφορούν:
1) Τη λήψη μέτρων εντός του 2012 για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ.
2) Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων.
3) Την αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας με τη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας.
4) Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους.
Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί θα ξανασυναντηθούν αύριο προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις για το περιεχόμενο του προγράμματος».

21:05 – Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου θα συγκαλέσει το βράδυ της Κυριακής το πολιτικό συμβούλιο του Κινήματος με τη συμμετοχή των κκ Βενιζέλου, Λοβέρδου, Κουτρουμάνη και άλλων. Ο κ. Καρατζαφέρης συγκαλεί την κοινοβουλευτική ομάδα του ΛΑΟΣ στις 10:30 το βράδυ της Κυριακής.

21:01 – Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαράς αποχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε: «Μας ζητούν περισσότερη ύφεση απ’ ό,τι η χώρα μπορεί να αντέξει. Παλεύω με κάθε τρόπο να την αποτρέψω».

20:52 – Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δήλωσε ότι «δεν θα συμβάλλω στην έκρηξη της επανάστασης από εξαθλίωση που εν συνεχεία θα κατακάψει όλη την Ευρώπη.»

20:40 – Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο. Ωστόσο, οι διαβουλεύσεις πρόκειται να συνεχιστούν και αύριο, Δευτέρα. 

19:03 – Χρήστες του twitter που έχουν μεταβεί στο Σύνταγμα για τη συγκέντρωση των Αγανακτισμένων γράφουν πως η συμμετοχή σε αυτήν είναι μικρή προς το παρόν. Σε άλλα γίνεται αναφορά σε μικροσυμπλοκές που σημειώθηκαν με δυνάμεις των ΜΑΤ.

19:00 – Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό κλήθηκαν και οι κκ. Ευ. Βενιζέλος και Γ. Κουτρουμάνης καθώς υπάρχει σοβαρό θέμα με τους μισθούς και τα δώρα. Λίγο πριν από τις 7 το απόγευμα, την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε και ο Τσάρλς Νταλάρα. 

18:50 – Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι τόσο με την αδυναμία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, όσο και προσωπικά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, που επικαλείται δήλωση αξιωματούχου του Eurogroup. Ο αξιωματούχος φέρεται να επισήμανε πως ο κ. Βενιζέλος ασχολείται περισσότερο με τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ, παρά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Έντονη η αντίδραση του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος σε ανακοίνωσή του επικαλείται δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι το ρεπορτάζ «δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

18:02 – «Δεν συμφέρει την Ευρωζώνη η άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας», τόνισε ο έως πρότινος εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Παναγιώτης Ρουμελιώτης και νυν υψηλόβαθμο στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

18:00 – Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς: “Το σκηνικό εκβιασμού που προσπαθούν να στήσουν κυβέρνηση και τρόικα θα πέσει στο κενό. Το μαρτύριο της σταγόνας με τα συνεχιζόμενα μέτρα που χρεοκοπούν την κοινωνία, καταργώντας κάθε έννοια δημοκρατικής νομιμοποίησης, δεν έχει σχέση με τη μείωση του δημόσιου χρέους που συνεχώς αυξάνεται, αλλά με την επιθυμία του κεφαλαίου για βίαιη φτωχοποίηση των εργαζομένων και ολοκληρωτική ισοπέδωση των δικαιωμάτων τους. Καμία υποταγή στα σχέδια τους, η κυβέρνηση πρέπει να πέσει από τους ενωτικούς αγώνες και ο λαός να πάρει πίσω όλα όσα του ανήκουν.”

17:55 – Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης καλεί τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου να είναι έτοιμα για την περίπτωση έκτακτης συνεδρίασης του οργάνου σήμερα το βράδυ. Ο Γιώργος Παπανδρέου ενδέχεται να συγκαλέσει το Πολιτικό Συμβούλιο για ενημέρωση των αποφάσεων που σχετίζονται με την επικείμενη δανειακή σύμβαση.
 
17:24 – «Τα εκβιαστικά διλήμματα που τίθενται από την πλευρά της τρόικας αναφορικά με την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, τις περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων, τις απολύσεις, επιβάλλεται να αποκρουστούν και να αναζητηθούν από την ελληνική κυβέρνηση τα ισοδύναμα μέτρα. Είναι αποδεδειγμένο ότι η ανταγωνιστικότητα μιας χώρας δεν ενισχύεται από τις μειώσεις στους μισθούς, αλλά από τις δημόσιες επενδύσεις, την ανασυγκρότηση της παραγωγικής μηχανής, τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της δημόσιας διοίκησης» σχολίασε η Δημοκρατική Αριστερά.
 
17:22 – «Για να υπάρξει επιτυχής κατάληξη προς όφελος του ελληνικού λαού στη διαπραγμάτευση για τη δανειακή σύμβαση, κυβέρνηση και κόμματα που συγκυβερνούν πρέπει να καταθέσουν συγκεκριμένες αντιπροτάσεις και εναλλακτικές λύσεις. Αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αποφεύγουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, παρακολουθώντας παθητικά τις εξελίξεις» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Δημήτρης Ζαφειριάδης.
 
17:20 – Εν τω μεταξύ, ποσοστό 53% των Γερμανών, που συμμετείχαν στην έρευνα της εταιρείας «Emnid» για την κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας «Bild», θεωρούν ότι θα ήταν καλύτερα για το ευρώ αν η Ελλάδα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη και επέστρεφε στη δραχμή. Αντίθετη γνώμη έχει το 34% των ερωτηθέντων.
 
17:16 – Η σωτηρία της Ελλάδας είναι πολύ δύσκολη και η έξοδος από την Ευρωζώνη πιθανή υποστηρίζει ο νέος επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Αυστριακός Χάνες Σβόμποντα, ο οποίος φθάνει τη Δευτέρα στην Αθήνα για συναντήσεις. Εκτιμά δε ότι η διεξαγωγή εθνικών εκλογών στην Ελλάδα την άνοιξη είναι προβληματική γιατί θα ανακόψει την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

17:13 – Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του προέβη σε δήλωση ενδεικτική των πιέσεων που ασκούν οι δανειστές. Ειδικότερα, δήλωσε: “Εάν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κρίνουν πως όλα πηγαίνουν άσχημα στην Ελλάδα, δεν θα υπάρξει νέο πακέτο, κάτι που συνεπάγεται κήρυξη χρεοκοπίας το Μάρτιο”. Σε συνέντευξή του στο Spiegel, προδημοσίευση της οποίας δόθηκε στα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Γιούνκερ υπογράμμισε πως η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αλλιώς «δεν πρέπει να περιμένει πράξεις αλληλεγγύης».
 
16:40 – O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, για τις συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα και τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών με τον κ. Παπαδήμο, δήλωσε:
Στήνουν σκηνικό δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης και επικίνδυνου αδιεξόδου με την Τρόικα, για να χρυσώσουν το «χάπι» των άγριων μέτρων. Όλα δείχνουν ότι έχουν συμφωνήσει επί της ουσίας και απομένει η «συσκευασία».
 
16:30 – Σχόλιο στο twitter: Το καρέ της ντροπής συνεδριάζει, όποιος θέλει ας αυτοκτονήσει τώρα, οι υπόλοιποι μετά
 
16:02 – Το BBC κάνει λόγο για τις πιο κρίσιμες συνομιλίες
image
 

16:00 – Οι Αγανακτισμένοι και πάλι στους δρόμους. Από σήμερα στις 18.οο και κάθε μέρα οι Αγανακτισμένοι καλούν τον κόσμο σε μαζικές διαδηλώσεις στο Σύνταγμα.
image
 
15:20 – Μπαίνοντας στο Μαξίμου ο Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε: “Ερχομαι με την ελπιδα οτι δεν θα χρειαστεί να επαναλάβω αυτά που είπε προ ημερών ο πρώην καγκελάριος Σμιτ”. Υπενθυμίζεται ότι σε δήλωσή του, στις 5 Οκτωβρίου του 2011, ο Γερμανός πρώην καγκελάριος, είχε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της διάσωσης της Ελλάδας από την ΕΕ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Να τους πάρει ο διάολος αν δεν σώσουν την Ελλάδα».